Jövőre 8%-kal csökkennek a határon túli támogatások

2006. november 8. – 16:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A papíron 700 millió forintos csökkenésért kárpótlás lehet, hogy oktatási-nevelési támogatásra több pénz van kilátásban .

2006-os költségvetéshez képest jövőre közel 700 millió forinttal irányoznak elő kevesebbet határon túli támogatásokra – ez derül ki Magyarország 2007-es költségvetés-tervezetéből. A 687 milliós hiány alig kevesebb az Illyés Közalapítvány (IKA) büdzséjénél, és ez a párhuzam nem véletlen: már eldöntött dolog, hogy többek közt az IKA is áldozatul esik majd a támogatási rendszer átszervezésének. >> A 2007-es költségvetésbe foglalt támogatásokat tartalmazó táblázat letölthető itt .zip formátumban, méret: 8,4 kb. Felhasználható forráshivatkozással! >> Az államháztartásról szóló törvény módosító javaslata szerint 2007. december 31-től megszűnnének a közalapítványok, a hivatalos indoklás szerint azért, mert sok esetben alapvetően a közpénzek elfolyatásának egyik csatornájává váltak.

Szülőföld Alap: a kijárásos támogatási rendszer vége

A korábbi elképzelések szerint az Illyést más, kisebb közalapítványokkal együtt ( Apáczai Közalapítvány , Új Kézfogás Közalapítvány stb.) beolvasztották volna a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) hatáskörébe tartozó Szülőföld Alapba (SZA), melyet mintegy kárpótlásképpen hoztak létre a kettős állampolgárságról szóló sikertelen népszavazás után.Az átszervezéssel az volt a cél, hogy a határon túli politikusok pénzosztásra való befolyása minimálisra csökkenjen – a politikusoknak ezután csak a prioritások meghatározásába van beleszólásuk, a konkrét támogatásokról szakértők döntenek.

A 2007-es SZA-büdzsében nem feltétlenül tükröződik az IKA jelenléte. Az Alap költségvetése ugyan a törvényes rendelkezések által előírt egymilliárdra nő a 2006-os 600 millióról, de ez a növekedés nem arányos a megszűnőfélben levő, idén mintegy 800 millió forintnyi támogatást szétosztó Illyés után maradó lyukkal, a többi közalapítványról nem is beszélve.

Nem tudni, honnan kap majd támogatást a Sapientia

Közvetlenül a Szülőföld Alap tétele alatt azonban szerepel egy új, Nemzeti jelentőségű intézmények támogatása című költségvetési tétel, 2,3 milliárd forinttal. A Transindex úgy tudja, ebből a keretből nemzeti jelentőségű intézményeket fognak támogatni régiónként – a magyar kormány a határon túli magyar szervezetekkel fog konzultálni, hogy melyek legyenek ezek a támogatott intézmények. Bár a Szülföld Alap is nagyrészt hasonló célokra költi el a rendelkezésére álló egymilliárdot, egyelőre még nem egyesítették a két keretet.

Egyébként a 2,3 milliárdos tétel nem is tűnik nagynak, ha arra gondolunk, hogy csak a Sapientia Egyetem nek kétmilliárd forintnyi támogatást különítettek el korábban. Hozzá kell tenni, hogy nem rendelkezünk információkkal arról, hogy a Sapientiát ebből a tételből, vagy valami más forrásból támogatják majd.

A tervezetben továbbra is megjelenik és 7,8 milliárd forint fölött rendelkezik a HTMH, annak ellenére, hogy 2007 január 1-től megszűnik. A hivatal feladatkörét – büdzséjével együtt – a MeH veszi majd át.

Oktatási-nevelési támogatásra több, mint 5 milliárd

A határon túliak körében igen népszerű oktatási-nevelési támogatás számára 3,5 milliárd forint lett előirányozva a költségvetési tervezetben – értesüléseink szerint ez a keret felülről nyitott, vagyis igény esetén több pénz is rendelkezésre áll. A 2007-es évben ez 5 milliárd, vagy valamivel több forintot jelent (idén ilyen célra jóval kevesebb pénz, mintegy 3,5 milliárd állt rendelkezésre).

Olvasói levél

A cikkíró szerint „A határon túliak körében igen népszerû oktatási-nevelési támogatás számára 3,5 milliárd forint lett elõirányozva a költségvetési tervezetben – értesüléseink szerint ez a keret felülrõl nyitott, vagyis igény esetén több pénz is rendelkezésre áll. A 2007-es évben ez 5 milliárd, vagy valamivel több forintot jelent (idén ilyen célra jóval kevesebb pénz, mintegy 3,5 milliárd állt rendelkezésre).”
A keret a 2006-os évben is felülrõl nyitott, ugyanúgy ahogy jövõre is az lesz. Ez azt jelenti, hogy bármikor bármennyi pénzt le lehet kérni, tehát nincs egy olyan keretösszeg, elõirányzott kötsegvetesi tétel, amely – ha kifogy/kimerítik – ne lehessen pótolni. Nagyon keves ilyen tétel szerepel a költségvetésben, általában ha az elõirányzott keret elfogy, akkor annak annyi.
Mivel a törveny elõírja, hogy minden oktatási-nevelési támogatásra jogosult megkapja a pénzét, nincs olyan, hogy nincs mibõl kifizetni. Mivel a támogatásra jogosultak szamát – legalábbis eddig – elég nehezen lehetett behatárolni, ezért helyezték ilyen felülrõl nyitott keretbe.
Már lehet tudni, hogy az egész Kárpát-medencében kb. 5 milliárd évente ez az összeg. Ennek ellenére erre hivatalosan 3.5 milliárdot különítettek el, miközben tudták, hogy reálisan ez nem elég. Ezért a kerethez minden évben hozzátettek még 1.5 milliárdot – még akkor is, amikor ez nem mûködött „felülrõl nyitott” rendszerben (például 2005-ben kormányülésen döntöttek az 1.5 milliárd pótlásáról).
A cikk azt állítja, hogy „idén ilyen célra jóval kevesebb pénz, mintegy 3,5 milliárd állt rendelkezésre”. Az idén is 5 milliárd áll rendelkezésre, semmivel sem növelték az erre szant keretet, ahogy a cikk felvezetõje sugalja. Reális növekedés akkor történne, ha azt mondanák, hogy az egyetemisták az eddigi 2.800 forint helyett mondjuk ötezret kapnának, vagy a 22400 forintos gyermekenkénti támogatást növelnék.

Egy új, korábban sosem szereplő tétel is megjelent a tervezetben, Határon túli magyarok egészségügyi ellátásának a támogatása címmel, 116 millió forint értékben. Azért különös ez, mert tudomásunk szerint a magyar kormánynak nincsen olyan programja, mely ebbe az irányba mutatna – valószínűleg egy, az Egészségügyi Minisztérium nál levő, korábban meg nem nevezett tételt nevesítettek.

További változás, hogy az Oktatási Minisztérium határon túli főosztályának támogatásait 1,1 milliárdról 700 millióra csökkentették, illetve egy tételbe vonták össze. Lapunk úgy értesült, az összevonás egyszerűen amiatt történt, hogy eddig nem foglalkoztak annyit a kérdéssel, hogy ezt a keretet lebontsák. Régebb a HTMH osztotta fel ezeket az összegeket, most az a testület fog dönteni, ami a MeH-ben létrejön.

Minden 1000 adófizetői forint után 1 forint megy határon túlra

Amennyiben az oktatási-nevelési támogatás nyitott kasszáját is beszámoljuk, akkor a magyar állam 2007-ben több, mint 10 (körülbelül 10,5) milliárd forintot szán a határon túliak támogatására. Meg kell jegyezzük, hogy a számításból kihagytuk a Duna Tv működtetésére szánt összeget, lévén, hogy ezt a pénzt nagyrészt Magyarországon költik el, nem pedig a határokon túl.

Ha azonban szigorúan a tervezet adataival számolunk, akkor a támogatás jövőre újabb 8 százalékkal csökken.

Miközben a magyar állam költségvetése 18 százalékkal nő (7056 milliárd forintról 8340 milliárd forintra; de ezzel párhuzamosan csökken az idei rekordértékű hiány), jövőre a büdzsé idei 0,13 százaléka helyett 0,1 százalékára számíthatnak biztosan a határon túliak. Ez plasztikusan azt jelenti, hogy a magyarországi adófizetők minden 1000 forintja után 1 forint jut határon túlra.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!