Az első tapasztalatok a Combridge piacra lépése után

2006. október 9. – 17:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A marketing nem egzakt tudomány. Szürke órák, stratégiai pillanatok egy új termék piaci bevezetésekor. Új gyorsinterjú-sorozat .

A Combridge a Romtelecom előfizetők által igénybe vehető, Romtelecom-konkurens szolgáltatással lépett piacra, az EUfonikával. A Combridge jelentős (Magyar Telekomos) háttérrel rendelkezik. Érdekesség, hogy a Combridge üzleti modellje azonos a magyarországi Tele2 expanziós modelljével, mely a magyarországi liberalizáció után „rátelepedett” a Magyar Telekom hálózatára.

Transindex: Hogyan indult a piacfelmérés?

EUfonika

Piacralépés: 2006 eleje Tulajdonosi háttér: az EUfonika szolgáltatást a Combridge nyújtja, amely a Magyar Telekom 100%-os tulajdonú leányvállalata és így a Deutsche Telekom Csoport tagja A szolgáltatás jellege: call-by-call (hívásonkénti szolgáltatóválasztás) szolgáltatás a Romtelecom elõfizetõi számára Technikai háttér: NGN (next generation network) hálózaton nyújtott Internet Protokoll alapú szolgáltatás Befektetett összeg: néhány tízmillió euró (a pontos összeg nem publikus) Alkalmazottak száma: 30 fõ Ügyfelek száma: 20-30 ezer között, pontos adat nem publikus Üzleti cél: A Romtelecom ügyfelek 10%-ának megszerzése néhány éven belül

Csenteri Levente EUfonika-vezérigazgató: A mi szolgáltatásunknak az a marketing-jellegzetessége, hogy széles körben ismertté kell tenni a brandet, és ezt az ismertséget hosszú távon fenn kell tartani. A márciusi piacra lépéskor komoly piaci várakozásnak néztük elébe. A nyitó sajtótájékoztatónkon közel 100 újságíró vett részt, az esti fogadáson 200 vendég ünnepelt. Fontos volt, hogy berobbanjunk a köztudatba és minél gyorsabban ki is használjuk az ismertséget.

Nektek milyen várakozásaitok voltak a piaccal szemben?

Mint elsőnek megjelenő országosan működő call-by-call szolgáltató – és mivel mögöttünk van a Magyarországon inkumbens Magyar Telekom tapasztalata – úgy gondoljuk, hogy komoly lehetőség van a piacon, még a mobiltelefonok térnyerése ellenére is. (Inkumbens: korábban monopolhelyzetben levő nyilvános telefon szolgáltató, amely általában az adott állam tulajdonában volt - szerk. megj. )

. A Romtelecomnak közel 4 millió előfizetője van. Néhány éven belül ennek 10%-át szeretnénk elérni az EUfonika szolgáltatással.

Az eddigi tapasztalatok alapján tartani fogjátok a terveket?

Az eddigi számaink biztatóak. Az első tízezer ügyfelet mindössze két hónap alatt szereztük meg, s azóta is szép ütemben fejlődünk.

Melyek a brand erősségei?

Egyrészt az, hogy egyszerűen összeköthető az olcsó telefonálási lehetőséggel. Másrészt fontos elem, hogy az EUfonika a Magyar Telekom leányvállalata, tehát a Deutsche Telekom csoport tagja, ami hatalmas nemzetközi hátteret és szaktudást biztosít. A brand megalkotásánál figyelembe vettük a piacliberalizációt lehetővé tevő EU-csatlakozást is, az Európai Unió színeire hajazva döntöttünk a kék-sárga logó mellett.

Hogyan? Hogy néz ez ki a gyakorlatban?

A legelején tulajdonképpen ágyúval lőttünk a verébre, minden csatornán hirdettünk: televízióban, rádióban, újságban. Néhány hónap múlva mutatkozott meg, hol kell változatnunk, mert egyes kommunikációs csatornák nem az előzetes elvárásaink szerint működtek. A tapasztalataink és egy átfogó kutatás alapján szegmentáltuk a piacot, így kiderült, hogy ügyfélbázisunkat elsősorban a 40 év fölötti, vezetékes telefonnal rendelkező, de az alternatívokra még nem áttért fogyasztók képezik. Így a következő kampányban már kiemelten őket célozzuk meg.

Augusztusban elég gyorsan reagáltatok a Romtelecom ármódosításaira...

Augusztus 1-től vezettük be az új tarifákat, mert maga a Romtelecom csökkentette a nemzetközi és a mobil felé irányuló hívások díját, miközben megemelte az előfizetési díjat. Ezért léptünk mi is. Megnéztük, hogy melyek azok az országok, amelyek felé a legaktívabb a nemzetközi hívásforgalom. Az egyik ilyen Magyarország, amely számunkra – a Magyar Telekomos kötődésünk miatt – amúgy is kiemelt célpont. Ezáltal megtehetjük, hogy rendkívül versenyképes árakkal dolgozzunk. Németországot, Spanyolországot és Olaszországot azért választottuk ki, mert, mint ismeretes, sok romániai vállal munkát ezekben az országokban, és ők így olcsóbban tudják majd tartani a kapcsolatot a családjukkal.

Megértette a piac, hogy ezek felé az országok felé ti vagytok a legolcsóbbak?

Még nem érzékeljük, mert csak most indult a kommunikáció. Látványosan a hónap végén jelenünk majd meg a televízióban, rádióban és a nyomtatott sajtóban, de ez a megjelenés már az új marketing stratégiánk szerinti lesz.

Nálatok, ha jól értem, az a nehézség, hogy a Romtelecomhoz kapcsolva kell kommunikáljatok egy konkurens szolgáltatást?!

Pontosan és a múltban valóban lehettek esetek, amikor a Romtelecommal tévesztettek össze bennünket. Ezentúl azt, hogy a szolgáltatás igénybevételéhez Romtelecom előfizetéssel kell rendelkezni, úgy mondjuk majd el, hogy vezetékes telefonra van szükség a hagyományos telefonszolgáltatónál. Emellett azt is kiemeljük, hogy egyszerű módon és kockázatmentesen, mindössze az ügyfélszolgálatunknál való egyszeri jelentkezés után már igénybe is vehetők az EUfonika szolgáltatásai. Nem kell kábelezni, nem kerül befektetésbe, nem kell telefonszámot változtatni – e köré épül a kommunikációnk.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!