Kicsi a bérünk, de ez csak természetes

2006. szeptember 8. – 16:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bár 90-ben ugyanonnan indult Románia, mint a többi exkommunista ország, 16 év alatt sikerült elérni, hogy nekünk legyen a legkisebb fizetésünk Kelet-Európában.

Egy piros, egy fekete

Piros pontot kapott Románia a világbanktól, azért mert országunkban könnyû a munkavállalás, és elég nehéz az elbocsátás. Viszont alaposabban megnézve az is kiderül, hogy ugyan könnyen találsz munkát, de nagyon nehéz egy relatív megfelelõ munkaszerzõdést kialkudni, és a munkaprogram is a legtöbb esetben pokoli.
Fekete pontot azért a 89 féle adónemért kapta Románia, amit a cégnek illetve a munkavállalónak ki kell fizetnie. Ebben a mûfajban csak Kongónak, Ukrajnának, Fehéroroszországnak és Üzbegisztánnak sikerült leköröznie Romániát.

Hat éve folyamatos a gazdasági növekedés Romániában – a legutóbbi részjelentés szerint idén harmadik negyedévben 7,9%-os – és a fizetések is évről évre növekedtek. Ennek ellenére, ha egy család évi átlagfizetésével számolunk, kiderül, hogy a fizetések növekedésének dinamikáját tekintve Romániának sikerült elcsípnie az utolsó helyet Kelet-Európában.

Az Euromonitor nemzetközi piackutató elemzése szerint 1995-2005 között az egy családra jutó bruttó jövedelem Romániában 83,3%-kal növekedet, ehhez képest a térség többi országában megduplázódott. Bulgáriában 140%-os növekedést regisztráltak, Lengyelországban 108,7%-ot, Csehországban pedig 108,4%-osat.

Ha Oroszország adatait és a hazai inflációt figyelmen kívül hagyjuk, kijelenthetjük, hogy Románia sereghajtó a fizetésnövekedés tekintetében.

Pozitívban

A legnagyobb növekedés Litvániában történt, ahol 2005-ben megháromszorozódtak a fizetések 1995-höz képest. Litvániát ez másik balti állam, Lettország követi 171%-os növekedéssel. A magyarországiak is 120%-al többet költekezhettek a tavaly, mint tíz éve – de mivel a reálbérek úgy nőttek, hogy a vállalatok termelékenysége nem igazán emelkedett, ez az egyik oka többek közt a mostani adóemelésekkel járó megszorító intézkedéscsomagnak.

Lengyel dinamika

1990-ben a románok szinte ugyanannyit kerestek, mint a szomszédos országok polgárai. Csak Lengyelország jelentett kivételt, ahol 1990-ben egy család évi átlagjövedelme ezer dollárral volt kevesebb, mint egy román családé. 2005-re a lengyeleknek sikerül fordítani a helyzeten, amikor is egy lengyel család évi jövedelme 7700 dollár körül mozgott, míg a románok mindössze 4200 dollárt költhettek el.

Ez csak természetes

Daniel Dăianu gazdasági elemző, volt pénzügyminiszter szerint a jelenlegi helyzet szinte magától értetődő, ha figyelembe vesszük, hogy Románia lakosságának 40%-a falvakban él, ahol sem a fizetések, sem a nyugdíjak nem nőttek jelentősen, ezeknek az állampolgároknak a jövedelme legtöbb esetben a létminimum alatt mozog. Dăianu szerint, ha csak a városokban élők jövedelmét hasonlították volna, össze teljesen mások lennének a mutatók.

A fizetések nagysága az alkalmazott nemétõl is függ

Európára jellemzõ módon Romániában is kevesebbet keresnek a nõk, mint a férfiak. Egy romániai férfi évi átlagban 545 dollárral , azaz 22%-kal keres többet, mint egy romániai nõ. Lengyelországban még nagyobb az eltérés, ott egy nõ évi átlagban 4200 dollárt egy férfi 5000 dollárt keres.

(forrás: cotidianul.ro, realitatea.net)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!