Hogyan spórolhatsz meg magyar adóforintokat? Hát lejesítve!

2006. augusztus 3. – 18:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Valszeg forint-milliárdok vándorolhatnak ki Magyarországról, hogy például Románián keresztül adókíméljék a megtermelt pénzt.

A buli bizonyos konstrukcióban már havi pár százezer forintos játéknál is megérheti, de a több tíz millió forintos utalások esetén lehet igazán profitábilis. Sok típusú számítás vihet rá valakit, hogy Románián keresztül mossa át a pénzét, mesterkönyvelő ismerőseink annyira felkészültek a témából, hogy azt gyanítjuk, nemcsak mi tettünk fel nekik idevágó kérdéseket. Ha magyarországi vállalkozó vagy, és kitennél egy kis pénzt, a legkézenfekvőbb, ha keresel egy megbízható romániai partnert, amely valamilyen jól kitalált jogalappal szolgáltatást számláz ki neked. A pénz megérkezik a bankszámlájára, az adókat, a felvételi illetéket visszatartja, és a saját kis hasznát lefölözi, a többit kiveszi cash- ként, visszateszi egy számlára és a neten magánszemélyként visszautalja a te magyarországi magánszámládra. Ha a kimentendő pénz nagyságrendileg jelentős, megéri venni egy nagy veszteséget felhalmozott romániai céget, és akkor a nullszaldóig a 16%-os profitadó kifizetése is megúszható.

Az átutalás jogalapja

Itt a dolog már kezd az illegalitás határán mozogni, mi meg nem akarunk törvényszegési tippeket adni. Viszont nagy rajongói vagyunk a legalitás határán belüli kreativitásnak. A lényeges kérdés, hogy milyen jogalappal számlázzon a romániai cég a magyarországinak? Fontos kiemelni, hogy a román cég bizonyos szolgáltatásokat ÁFA-mentesen, INVOICE-szal számlázhat. Néhány példa: – reklám- és marketingszolgáltatások (serviciile de publicitate şi marketing) ; – tanácsadási szolgáltatások (serviciile de consultanţă, de inginerie, juridice şi avocatură, serviciile contabililor şi experţilor contabili, ale birourilor de studii şi alte servicii similare) ; – adatfeldolgozás, adatszolgáltatás (prelucrare de date şi furnizare informaţii) ; – elektronikus úton történő szolgáltatás, webdesign, weboldal-programozás, szoftwerek stb. (serviciile furnizate pe cale electronică, sunt cosiderate servicii furnizate pe cale electronica: furnizarea şi conceperea de site-uri informatice mentenanta la distanţa a programelor şi echipamentelor, furnizarea de programe informatice – software – ţi actualizarea acestora, furnizarea de imagini, de texte şi de informaţii şi punerea la dispoziţie de baze de date). Vagyis: tanácsos egy olyan cég partnerségét keresni, amely ezeken a szakterületeken működik.

Saját cég alapítása

A másik megoldás saját cég alapítása. Egy romániai cégalapítás 15-25 millió ROL (régi lej) körül mozog. 130 ROL = 1 HUF. A cégbejegyzés összege attól függ, mennyire vállalod be te magad a bejegyzési ügyintézést, illetve hogy megveszed-e valakitől a cégbejegyzést szolgáltatásként. Kétmilliós alaptőke-letétellel számolj. A cégbejegyzés során meg kell határozni, hogy a cég ÁFA-fizető legyen vagy sem. Minthogy leendő cég külföldre, vagyis áfamentesen számláz, belföldön viszont a könyvelés és más esetleges szolgáltatások miatt áfa terheli, érdemes áfa-fizetőként bejegyezni. Miért? Azért éri meg, mert ha 50 millió lej feletti ÁFA-kifizetése van, egy jó könyvelőcég segítségével azt simán visszaszerezheti. A másik dolog, amit a cégbejegyzéskor el kell dönteni, az az, hogy milyen alkalmazottszámú céget, illetve adózási formát választó vállalkozást kívánsz bejegyezni. A te bizniszedhez egy ún. mikrovállalatot kell bejegyezni, mert így kedvezőbbek az adófeltételek. Ez azzal jár, hogy legalább egy részmunkaidős alkalmazottat kell felvenni napi kétórás munkára. Ez lehetne mondjuk a romániai embered. Neki legkevesebb 800 ezer lejt kell fizetned, adókkal 1,3 millióba kerül havonta. Tény, hogy ennyi pénzért nem találsz megbízható embert, aki tudja is, mit kell csinálnia, úgyhogy ne ezzel az összeggel számolj.

A konkrét adók

Ha Romániában saját mikrovállalatot (kisvállalkozást) hozol létre, számíts arra, hogy: – minden kiadott számla után az összeg 3%-át ki kell fizetned adóba (ez 2007-ben 2% lesz); – a profit után fizetett adó 16% (profit: bevétel mínusz kiadás. Megjegyzés: az alkalmazott bére kiadásnak számít, ugyanígy a könyvelőcég szolgáltatása stb.) – a profitot a következő évben osztalékként lehet kivenni, elvben, de van, aki másképp csinálja, és állítólag legális, amit nehéz elhinni; – ha a többségi cégtulajdonos Magyarországon bejegyzett jogi személy, akkor csak 5%-os profitadót fizet be Romániában, viszont a magyarországi törvények szerint ott is kell fizetnie profitadót. Ha a többségi tulajdonos magyarországi magán (természetes) személy, Romániában 10%-os profitadót fizet, a különbözetet Magyarországon az ottani törvények szerint kell leperkálnia.

Fenntartási költségek

Ha a könyvelőre havi 1,5-2 millió lejt számolunk, és ehhez a minimálisan szükséges dolgozó alkalmazását is hozzáadjuk, valakinek fizetünk mondjuk havi 500 ezret, mert megengedte, hogy az ő címére jegyezzük be a céget, durván havi 4 millióba kerül a cég működtetése, ami körülbelül 30 ezer forintot jelent. Ha beindul a számlázás, szükséged lesz valaki megbízhatóra, aki intézi az ügyeket, az ő honorja alku és forgalomnagyságrend kérdése, de komoly ember havi 10 millió alatt nem vállalja el az ügyet, és ekkor még elég szerény az embered. Összegezve: ha azt akarod, hogy jól menjenek a dolgok, körülbelül havi 100 ezer forintba kerülhet az alapcsomag. Megjegyzés: a cikk nem azért íródott, hogy illegális cselekményekre buzdítson, hanem hogy rámutasson egy pénzügyi konjunktúra-helyzetre. Ha bármilyen kérdésed van, gondolj arra, hogy a Transindex nem mások meggazdagítására szakosodott ingyenes pénzügyi tanácsadó szolgáltatás.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!