Mr. II. Leggazdagabb eladományozza vagyonát

2006. június 28. – 19:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Warren Buffett: A gyerekeimnek elég annyi, amennyivel bármit elérhetnek , de negyvenmilliárd dollárt Bill Gates-éken keresztül visszaadok a társadalomnak.

Warren Buffett amerikai milliárdos jótékonysági szervezeteknek adományozza vagyonának mintegy 85 százalékát. Ez az Egyesült Államok történetének eddigi legnagyobb egyszeri adománya.

A 75 éves beruházó, akit egyébként csak Bill Gates előz meg a világ leggazdagabb embereinek idei listáján , öt jótékonysági szervezet között szándékozik felosztani ezt a vagyonrészt, úgy, hogy annak

oroszlánrészét a Bill and Melinda Gates Alapítvány kapja.

Buffett vasárnap 10 millió Berkshire B részvényt ajánott fel a Gates-alapítvány számára, ezek értéke múlt pénteken 30,7 milliárd dollár volt; a 2004-ben elhunyt felesége nevét viselő alapítvány egymillió részvényt kapott; három gyermekének alapítványai egyenként 350 ezer részvényt kaptak.

Buffett Berkshire-részvényekben évente folyósítja az adományt. Részvényeinek névértéke mintegy 40 milliárd dollár , az évente folyósítandó adomány összértéke a felajánlás pillanatában 37 milliárd dollár volt. (Összehasonlításképpen: ez az összeg Románia 2005-ös éves költségvetésének mintegy 38% -a.)

Hova megy a pénz?

A kedvezményezett alapítványoknak Buffett voltaképpen B részvényeket ad át. 2006-ban az adományul szánt részvények 5%-át adja oda a kiválasztott szervezeteknek, következõ évben a megmaradt részvények 5%-át. Ez a metódus mindaddig tart, amíg Buffett meg nem hal, vagy az alapítványok már nem felelnek meg a támogatási szerzõdésbe foglalt követelményeknek. Amint a milliárdos meghal, vagyonát – még egyelõre el nem döntött módon – szétosszák.
Bill&Melinda Gates Foundation: tízmillió részvény
A világ legnagyobb alapítványa jelenleg 30 milliárd dollár os vagyonnal bír, és 12 éves fennállása óta 8 milliárd dollár t osztott szét. Ennek az összegnek legnagyobb része világegészségügyi programokra, illetve egyesült államokbeli oktatási projektekre ment el. Buffet évi adományai mindaddig folyósítódnak az alapítvány számlájára, amíg Bill és Melinda Gates közül legalább egyikük még él és dolgozik.
Susan Thompson Buffett Foundation: egymillió részvény
Az alapítvány 2004-ig a Buffett Foundation nevet viselte, és mikor a milliárdos felesége meghalt, róla nevezték el. 270 millió dollár pénzalappal rendelkezik. Ennek nagy része Susan T. Buffett saját vagyonából származik, és további 2,1 milliárd dollárra számíthat ugyanebbõl a forrásból. A szervezet elsõsorban szexuális egészségvédõ, családtervezõ programokat futtat, ugyanakkor a nukleáris fegyverek elterjedése ellen foglal állást.
Susan A. Buffett Foundation: 350.000 részvény
Ez az alapítvány Buffett 52 éves lányáé, 118 millió dollár vagyonnal. Szegény családból származó gyerekek iskoláztatását támogatja. Susan Buffett az új alapból a közoktatást és a nevelõotthonokat támogatja majd.
Howard G. Buffett Foundation: 350.000 részvény
Buffett idõsebb fiának alapítványa jelenleg 129 millió dollár os vagyonnal rendelkezik. A környezetvédelemmel foglalkozó szervezet eddig fõleg rezervációs programokkal foglalkozott, mint pl. az afrikai vadon mint élõhely megõrzésével; az összeg lehetõvé teszi, hogy kiterjesszék tevékenységüket a vizek tisztaságát, az éhezõk segélyezését, az illegális emigránsok gyerekei helyzetének javítását célzó programokra.
NoVo Foundation: 350.000 részvény
Peter Buffett zenész és zeneszerzõ, valamint felesége, Jennifer alapítványa 120 millió dollár ral rendelkezik jelenleg, egyéneket és szervezeteket egyaránt támogat. Célok: az oktatás kiterjesztése, a hatékony környezetvédelem, az emberi jogok védelme, a kulturális és etnikai sokféleség tiszteletének elterjesztése.

Bill Gatest egyébként szoros barátság fűzi Buffet-hez. Míg becslések szerint Buffett vagyona összesen 42 milliárd dollár, Gatesé mintegy 50 milliárd.

>> Bill Gates a legvastagabb: vagyona ötvenmilliárd dollár

Warren Buffett a Gates házaspárról

Mindig csodáltam azt a lelkesedést, szenvedélyt és energiát, amit a munkájukba fektettek. Mondhatni fejjel és szívvel csinálják. Bill több száz oldalt olvas évente, hogy lépést tartson az orvostudomány újdonságaival, Melinda Billel együtt utazgatva térképezi fel, hogyan lehet a jó szándékot jó eredménnyé átkonvertálni. (...) Ha az a célod, hogy visszaforgasd a pénzt a társadalomba, valódi és égetõ problémák megoldását célozva meg, olyanokét, amelyekre nincs számottevõ pénzalap más forrásból, akkor ha meggondolod, találsz-e jobb gazdát rá, mint egy fiatal, már-már ördögien okos párt, akiknek ötletei beigazolódtak, akik már megmutatták, hogy ezt értékesíteni is tudják és jól csinálják? (...) Megtaláltam a legjobb eszközt a célom eléréséhez, és nincs értelme várnom.

A milliárdos mindeddig nem jótékonysági akcióiról volt híres. A Fortune -nak adott interjú ban beismeri, felesége halála is szerepet játszik abban, hogy folytatni kívánta az asszony által megkezdett jótékonysági munkát.

A világ második leggazdagabb emberének a hetvenes években még

csak ötvenezer dollár évi jövedelme volt.

Buffett 1965-ben szerezte meg a Berkshire-t, ami akkor gondokkal küzdő textilgyártó cég volt; a társaság jelenleg olyan cégekben rendelkezik nagy részvényhányaddal, mint az A merican Express Co. és a Coca-Cola Co. Mintegy ötven további cég van a birtokában, ezek között is sok a jól csengő márka: például a Dairy Queen jégkrém, a Fruit of the Loom ruházati cikk és a Geico autóbiztosítás.

„Tulajdonképpen sem én, sem Susie nem gondoltuk soha, hogy hatalmas vagyont kellene hagynunk gyermekeinkre. A gyerekeink nagyszerűek. De én amellett érvelek, hogy ha a gyerekeid a neveltetésüknek és az kapott oktatásnak köszönhetően már helyből minden előnnyel és lehetőséggel rendelkeznek,

nem helyes, de nem is ésszerű elhalmozni őket pénzzel.

Ennek az lenne a hatása, hogy egy olyan társadalomban, amelyben elvileg az arra érdemesek érvényesülnek, óriási előnnyel indulnának. Egy hipergazdag dinasztia létezése megingatná a játékszabályokat, kibillentené azt a képzeletbeli mérleget, amit egyensúlyban kell tartanunk” – nyilatkozta a Fortune-interjúban.

Warren Buffett a gyerekeirõl

Azt teszik az alapítványaikkal, hogy visszaadják a társadalomnak a pénzt – éppen úgy, ahogy én meg Susie elgondoltuk. És nemcsak csekkeket állítanak ki: hihetetlen tervezõmunkát és erõfeszítést fektetnek a folyamatba. Nagyon büszke vagyok rájuk, amiért ezt így tudják kezelni, és nem kételkedem abban, hogy a helyes úton folytatják tovább.

A döntés nem azt jelenti, hogy a család nem kap semmit – a gyerekek már eddig is kaptak pénzt, és még majd részesülnek a vagyonból – szögezte le Buffett. „Mindig is azt tartottam, hogy a nagyon gazdag emberek csak annyi pénzt hagyjanak gyerekeikre, amivel azok bármit megtehetnek, de ne annyit, amennyi a semmittevéshez elég” – jelentette ki a milliárdos.

A milliárdos cáfolta, hogy összefüggés lenne döntése és Gates szintén nemrég bejelentett visszavonulása között. (A most 50 éves Bill Gates az elkövetkező két évben fokozatosan átadja a Microsoft Corp. vezetésében annak alapítása óta betöltött napi szerepét, és alapítványának működtetésére koncentrál majd.)

A riporter kérdésére, miszerint nem tűnik-e neki is ironikusnak, hogy a világ második leggazdagabb embere

milliárdokat ad a világ leggazdagabb emberének,

azt válaszolta: „Ha ílyen szempontból nézzük, igen, viccesen hangzik. De valójában rajta és Melindán keresztül, de nem nekik adom.”

„Nem vagyok annyira elkötelezett filantróp, mint Bill és Melinda. Az emberbaráti cselekedetek feedback-je nagyon lassú, és ez zavarna. Emellett túl sok olyan emberrel kerülnék kapcsolatba, akikkel nem szeretnék, és több véleményt kellene meghallgatnom, mint amennyit élvezettel tennék” – magyarázta arra a felvetésre, hogy miért bízta másokra, akik ráadásul „bürokraták”, vagyonának szétosztását.

A milliárdos azt reméli, gesztusa a többi igen gazdag embert is felbátoríthatja arra, hogy saját alapítványok létrehozása és pénzelése helyett inkább „nézzenek körül, és keressék a legjobb létező és működő, a pénzüket kezelni tudó szervezetet”.

Az adományozás várható gazdasági hatásairól

a Fortune-nak elmondta, a kisrészvényeseknek nincs mitől tartaniuk. „Mindig is világossá tettem a Berkshire-részvényesek előtt, hogy a vállalatból nyert vagyonom jótékonyságra megy majd el, így az a tény, hogy megkezdtem a műveletet, számukra nem újdonság” – vélte a milliárdos.

A Buffett Foundationnak és a gyerekek alapítványainak el kell majd adniuk a részvényeket, mert ahhoz, hogy továbbadják, készpénzre van szükségük. A Gates-alapítványnak azonban több lehetősége van, mert más értékpapírokkal és vagyonnal is rendelkezik, erről a házaspár dönt majd – nyilatkozta Buffett.

Az is megtörténhet, hogy az évente átadott részvények mindegyike a piacra kerül, de ez a milliárdos szerint nem fogja lényegesen befolyásolni az értéküket. Ennek ellenére a Berkshire Hathaway Inc. befektetési társaság részvényeinek tőzsdei árfolyama

a vasárnapi bejelentést követően már ezen a héten csökkenni kezdett.

„Akik eladják papírjaikat, nem gondolták végig, mi is történt” – állítja Thomas Russo , a három milliárd dolláros eszközállományának mintegy 8 százalékát Berkshire-papírokban tartó Gardner, Russo&Gardner egyik vezetője. „Bár több részvény kerül így a piacra, Buffettnek nem kell jótékonysági ügyekkel foglalatoskodnia, a cégre összpontosíthatja figyelmét” – magyarázta az adományozás gyakorlati hatásaira utalva a cégvezető.

A Berkshire árfolyama két százalék körüli mértékben esett: a részvényei 1,9%-kal, B részvényei 2,05%-kal gyengültek. Múlt péntekig a Berkshire A részvényei 10 százalékkal emelkedtek egy év alatt; míg az ágazati index, a KBW Insurance Index hét százalékkal emelkedett.

Hírforrás: Fortune Magazine, MTI

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!