Autonómia és szegénység a Székelyföldön

2006. április 7. – 21:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Sorin Ioniţă gazdasági elemző szerint a székely megyék a román többségű megyék pénzére szorulnak . Az autópálya pedig távolról sem „csodamegoldás”.


Sorin Ioniţă a Román Akadémiai Társaság (Societatea Academică Română) bukaresti agytröszt kutató igazgatója, ismert gazdasági elemző, publicista, a Világbank munkatársa.

APrezentc. hetilap publicistája írásában elfogadja ugyan a székelyek autónomiaigényének jogosságát, de bírálja a politikusok populista megnyilvánulásait, akik téves képzetet keltenek a székelyekben megyéik gazdasági erejét illetően.

Ioniţă erős állításai:

1. A székely politikusok több típusú érvvel is megpróbálják legitimizálni politikai törekvésüket: ezek közül a március 15-i szónoklatokban is felmerült az az elképzelés, hogy a székely megyék többletbefizetők a román költségvetésbe. Vagyis a Székelyföldön megtermelt pénzek az elmaradottabb, moldvai megyékhez kerülnek vissza. Ioniţă rámutat: ennek a logikának semmi realitása sincs, a székely megyék nettó nyertesei a visszafizetéseknek.

2. Hargita, Kovászna és Maros az országos átlag alatt valósít meg saját jövedelmet. Saját jövedelem alatt a 215/01-es törvény és a 2002/45-ös kormányrendelet meghatározása értelmében az ingatlanadók, gépjárműadók, saját adók, illetve a megyében dolgozó személyek jövedelemadójának egy része értendő.

3. Hargita és Kovászna megye alig valamivel haladja meg Moldva megyéinek átlagát. A leginkább Hargita megye költségvetésfüggő, minthogy évente lakosonként 58 euró megtermelt bevételből az újraelosztások és többletfinanszírozások után 181/fő eurót ér el. Ezzel Hargita a legerősebben szubvencionált romániai megyék egyike, akárcsak Vrancea, Suceava, Tulcea és Szilágy megye.

4. A visszaosztott pénzek nagy része Bukarest és Ilfov, Konstanţa, Temes, Szeben, Kolozs és Brassó megyéből származik.

Romániában nem a gazdaság motorját jelentő sikeres megyék követelik a gazdasági autonómiát, hanem a deficites megyék. A székely megyék technokratái nem világosítják fel a politikusokat arról, hogy ezeknek a megyéknek a gazdasági felsőbbrendűségéről szóló szónoklatok tündérmesék.


Villámmail-interjú Sorin Ioniţă-val

Nem mutatkozhat meg életszínvonal-különbség azáltal, hogy a székelyek jelentős pénzeket visznek haza a magyarországi munkából?

– Igaz, sok székely vállal munkát Magyarországon, de ez nem annyira specifikus. A legtöbb nyugati munkára emigráló Neamţ, Bakó és Máramaros megyében van, vagyis máshol is létezik a jelenség. Ők is pénzt visznek haza, akárcsak a székelyek. A szürke pénzek mégis megjelennek a költségvetésekben, telek-, ház- és autóvásárlások formájában, vagy éppen kis cégek alapítása esetén, amelyek a külföldről hozott befektetésekkel indulnak.

Van valamilyen olyan különleges erőforrás a székely gazdaságban, amely Ön szerint jelentősen megváltoztathaná az arányokat?

– Nem hinném, hogy lenne ilyen. Természetesen a székely megyék nőhetnek és prosperálhatnak abban a feltételrendszerben, amelyben Románia is fejlődik, és amelyben eltűnnek a belső különbségek. De minthogy a székely megyék az átlag alatt vannak, illetve erőforrások hiányában, úgy gondolom, ezt a térséget a gazdagabb térségeknek támogatniuk kell, máskülönben nem látok rá esélyt.

Mitől függ az, hogy egy megye erősebb vagy gyengébb?

– Ennek számos tényezője van, történelmi, földrajzi, satöbbi. Alapvetően ez egy egyéves egyetemi kurzus témáját képezi, lásd a honlapomon a gazdaságfejlődés elmélete részt. Ne várjunk egyszerű válaszokat vagy „csodamegoldásokat” – ilyenek nem léteznek.

Az autósztráda nem egy növekedési bázist szélesítő megoldás? Hogyan befolyásolhatná az észak-erdélyi autópálya a székelyföldi gazdasági helyzetet?

– Őszintén, aki azt terjeszti, hogy tudja, hogy ennek az autósztrádának milyen hatása lesz, vagy hazudik, vagy naiv. Vannak olyan autópályák, amelyek hozzájárultak a fejlődéshez, de voltak feleslegesek is (lásd Dél-Olaszországot).

Spekulációként megengedem, hogy a Har-Kov zónára mindkét autópályának hasonló hatása lenne: meglehetősen alacsony. Minthogy egyik autópálya sem megy át ezen az övezeten, viszont mindkettő el fogja érni Brassót – mint a legközelebbi pontot. Az is világos, hogy nem lehet párhuzamosan megépíteni mindkettőt, ha mindkettőt erőltetjük, valószínűleg egyet sem sikerül összehozni.

Viszont a rögeszme, hogy ez lesz a „csodamegoldás”, hogy jön az autósztráda, és ezzel mindent megoldottunk, elszomorító. Ott van példának okáért a Bukarest-Drajna autópálya – néhány éve kész, de a bărăgani-i falvak helyzete – amelyek 30 km-re vannak az autópályától – semmit sem változott. Még a telkek árai sem változtak, ugyanaz az elszigeteltség, ugyanaz a nyomor. Vagyis sokkal többre van szükség.

Egyébként ez az illúzió nemcsak Romániára jellemző, minden politikus fetisizálja az ilyen látványos projekteket, abban a nyilvánvaló törekvésében, hogy felmutassa: neki megvannak a megoldásai, ellenben mások, a gonoszak, nem akarják azok gyakorlatba ültetését.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!