A kútépítés költséges, az akvizíció hamarabb megtérül

2006. március 14. – 14:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem nyilvános, a cég milyen felvásárlásokra készül, de a Romgaz on kívül más is célkeresztbe kerül – mondja Szalay Zsolt, a Mol Románia ügyvezető igazgatója.

Az egyetem elvégzése után a L’Oréal-Laboratoires Garnier brandmenedzsereként kezdett, majd átnyergelt a Porsche Hungáriához, mint az Audi marketingvezetője. Szintén a gépkocsiiparban folytatta, amikor a Michelin Kereskedelmi Kft. közép-kelet európai marketing kommunikációs vezetője lett. Viszont egy év után ismét váltás következett, azóta pedig a Mol Rt. csapatát erősíti. Mitől más kozmetikumokat, autókat, abroncsokat vagy éppen benzint népszerűsíteni?

– Hatalmas váltásról nem tudok beszélni, mivel minden cég, ahol eddig dolgoztam, a fogyasztói igények kiszolgálását helyezte előtérbe. Akár a kozmetikumokról, akár autókról, benzinről és az ehhez kapcsolódó szolgáltatásokról beszélünk, mindig az ügyfeleket kell kiszolgálni. Ilyen szempontból a lényeg a szolgáltatásnyújtás mikéntjében van. Ugyanakkor, ami hatékony a kozmetikai iparban, az hatékony lehet más iparágban is, vagy éppen fordítva.

Eddig marketingesként dolgozott, januártól viszont a Mol Románia igazgatója...

– Ez valóban sokkal nagyobb feladat, hiszen a vállalatvezetés valamennyi szegmensét át kell látnom. A Mol vezetősége bizalmat szavazott nekem, így ezt a munkát látom el.

Mennyiben más a romániai csapat, a munkamorál a magyarországinál?

– Más a cég környezete Romániában, és más Magyarországon. Abban az országban, ahol egy vállalat hagyományosan működik, ahol a központ van, mindig mások a lehetőségek, és mások az eljárások is, hisz sokkal összetettebb mechanizmusok működnek. Egy leányvállalatnál sokkal flexibilisebb a munka. A romániai munkaerőpiac pedig sokkal érettebb, sokkal jobb, mint amilyennek azt otthonról megítéltem. Nagyon sokan beszélnek angolul, az emberek jól képzettek, úgy érzem, nagyon fogékonyak az üzletre is.

Kellemes csalódás?

– Abszolút. Sőt, úgy érzem, hogy még a kellemes csalódásoknak is csak a kezdetén vagyok. Csak két hónapja vagyok itt, így ezek a kellemes csalódások még csupán az első benyomásra alapozódnak.

Az akvizíciókra épít a Mol

A Mol Rt. idén újabb akvizíciókra készül: növelni kívánja részesedését a horvátországi INA-ban, részt kíván venni a Romgaz privatizációjában és részesedést vásárolna a pakisztáni PPL-ben. A Mol növekedési stratégiájának alapja az akvizíció – jelentette be nemrég Mosonyi György, a Mol Rt. vezérigazgatója.
A Mol 2005-ben kiemelkedõ évet zárt, a cégcsoport jóval túlteljesítette a tavalyi évre elõirányzott terveit. A csoport nettó nyeresége 2005-ben elérte a 248,348 milliárd forintot, 16 százalékkal haladva meg az egy évvel korábbi 214,232 milliárd forintot" – fejtette ki Mosonyi.
A Mol vezérigazgatójának várakozásai szerint az idei árrések hasonlóak lesznek a 2005-ös átlagos árrésekhez, lényeges változás ezen a téren nem várható. A Mol 2005 novemberében új, öt évre szóló stratégiát hirdetett meg. E szerint a cégcsoport a következõ években a regionális és helyi terjeszkedést, plusz a hatékonyságnövelést helyezi a középpontba.

Új vezető, új szemlélet, új stratégia?

– Nem. A korábbi vállalatvezető céljai hasonlóak voltak. Egy multinacionális cégnél teljesen normális folyamat, hogy a vezetőket rotációs rendszerben más pozícióba helyezik át néhány év után. Robák Károly két év után köszönt el Romániától, és immár nyolc országra kiterjedő feladatot kapott.

Kétéves a mandátum?

– Nincs megszabva, de ahhoz hogy valaki munkájának eredménye legyen, és hogy igazából valamit le tudjon tenni az asztalra, legalább két évre van szüksége.

Az hogy ezúttal marketingest küldtek Romániába, mennyiben jelenti, hogy egyfajta konszolidációra, népszerűsítésre koncentrálnak?

– Nem gondolom, hogy ezentúl stratégiai szempontból nagyobb figyelmet fordítanánk a marketingre. Az biztos, hogy a marketinges éveim determinálták a gondolkodásmódom, hozzáállásom bizonyos kérdésekhez. Finomhangolások lehetnek abban, hogy eddig hogyan csináltak bizonyos dolgokat, és ezentúl hogyan fogjuk. Ám ez semmiképp sem stratégiai jelentőségű változás.

A tavalyi év végére lezárult a Shell-kutak integrálása. További bővítés várható?

– Elsődleges célunk a piaci pozíciónk megszilárdítása. Jelenleg több mint 100 benzinkutat üzemeltetünk Romániában, a piaci részesedésünk pedig 10-12%. Közép-hosszú távon ezt 15-20%-ra szeretnénk növelni, ami a kiskereskedelmi piacon masszív, meghatározó szerepet jelent. Másodlagos cél, hogy minden kedvező privatizációban, akvizícióban hatékonyan részt vegyünk, ahol a stratégiánknak megfelelő lehetőséget kínálnak, és olyan befektetési lehetőség kínálkozik, ami jövedelmező lehet a cégnek.

A Romgaz magánosítása kapcsán már korábban jelezték, hogy pályáznának a többségi részvénycsomag megvásárlására. Más konkrét célpontokról lehet már beszélni?

– Valóban a radarképernyőnkön van a Romgaz, de természetesen más opcióink is vannak. Ám ezek még nem hozhatóak nyilvánosságra.

A benzinkúthálózatot is bővítenék. Kútépítésre vagy inkább akvizíciókra összpontosítanak?

– Ahhoz, hogy egy hálózat nagyságrendekkel nőjön, nem a benzinkútépítésre kell koncentrálni. Ez ugyanis költséges, és nagyon időigényes folyamat, a beruházás megtérülése is csak években mérhető. Az igazi növekedés csakis akvizíciókkal érhető el. Nyilván ez a piac és a piaci árak függvénye.

Vannak már kiszemelt vállalkozások?

– Mindig figyelemmel követjük a piacot, és sosem szalasztjuk el a számunkra kedvező lehetőségeket. A konkrét tervekről viszont inkább csak a megvalósításuk után beszélünk.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!