Idén gyengélkedett Hollywood: elbocsátások kezdődtek

2005. december 15. – 18:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy óriásmajom, egy gésa és egy kis szemüveges varázsló még javíthat az éves mérlegen.

2005 nyomasztó év volt az amerikai filmipar számára. Nehéz megmondani, hogy ez a közepes filmek, a túl drága jegyárak vagy a videojátékok konkurenciájának eredménye, de a számok beszédesek: az év első 11 hónapjában a bevételek 5%-al, a nézők száma 6,2%-al kisebb volt, mint 2004 azonos időszakában. Paul Dergarabedian , a filmipari elemzésekre szakosodott Exhibtor Relations elnöke szerint a fő tényező mindebben a művek minősége. „Harry Potter bebizonyította, hogy ha egy film jó, az emberek elmennek a moziba” – magyarázta az AFP-nek.

A J. K. Rowling által teremtett varázslóinas kalandjainak negyedik része, a Harry Potter és a tűz serlege 17 nap alatt mintegy 230 millió dollár bevételt ért el és egy kicsit javított az összképen, illetve a gyártó és forgalmazó Warner Bros. költségvetési mérlegén.

Más sikerfilmei is voltak 2005-nek: a Csillagok Háborújának legújabb része elsöprő sikernek számít, ugyanis az iparági források által 115 millió dollárra becsült büdzsét a 380 milliós bevétel háromszorosan hozta vissza a gyártó Lucasfilmnek és a főforgalmazó 20th Century Foxnak.

A kellemes meglepetések azonban ritkák voltak: a francia, az Antarktiszon forgatott dokumentumfilm La marche de l'empereur (A császár menetelése) 77 millió dollárt kasszírozott.

Azonban olyan szuperprodukciók, mint A fény árnyéka (61 millió dollár), Mennyei birodalom (47), A sziget (35) és a Stealth (31) nem tudták kitermelni az észak-amerikai piacon saját önköltségüket, márpedig ezt tekintik a siker mércéjének.

Hollywood számára két film jelenti most a szalmaszálat, az Egy gésa emlékiratai és különösen a King Kong legújabb változata hozhat még javulást. Jövőre feldolgozások és folytatások következnek: a Csillagok Háborújának hatodik, a Batman ötödik része, valamint egy újabb Rocky.

Azonban nem veszítette el Hollywood azt a kreativitást, alkotóerőt, amelynek a múltban sikereit köszönhette? Gitesh Pandya filmipari elemző szerint a stúdiók egyszerűen megfeledkeztek a közönségről.

„Kevés film tudta kimozdítani otthonukból az embereket, pedig figyelniük kellene arra, mit is szeretne a közönség. A filmbarátok mind válogatósabbak és mind többet várnak a pénzükért cserébe, különösen mivel egyes filmszínházakban 14 dollárt is elkérnek a jegyért.”

Los Angeles és környéke a filmiparból él, így annak halovány teljesítménye sokakat aggaszt: „Nemcsak a nézőszám, hanem a DVD-eladások is csökkentek. Emellett a forgatócsoportok más államokban vagy éppen Kanadában forgatnak, mivel ott a gazdasági feltételek kedvezőbbek” – mondta az AFP-nek Jack Kyser , a Los Angeles-i térség gazdasági fejlesztési bizottságának elnöke.

„Több stúdióban már megkezdődtek az elbocsátások” – fűzte hozzá. A Warner Bros november elején 250-300 személy elbocsátását jelentette be, ez személyzetének több mint 5%-a.

Forrás: MTI, AFP

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!