Harmadára csökkent a korrupció Romániában – állítja a BERD

2005. november 21. – 17:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

2002-ben a cégek jövedelmük 2,5%-át fizették ki csúszópénzként. Idén ez az arány 0,7%.

Visszaszorulóban a romániai korrupció – állítja az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (BERD) egy jelentése. Míg 2002-ben a cégek jövedelmük 2,5%-át fizették ki csúszópénzként, idén ez az arány harmadára, 0,7%-ra csökkent. A fejlődésben levő országok üzleti életéről szóló tanulmány szerint itt a cégek átlagosan jövedelmük 1%-át fordítják a rendszer fogaskerekeinek megolajozására – ez az arány a fejlett országok esetében mindössze 0,5%. A Romániával együtt csatlakozásra váró Bulgáriában a korrupció csökkenése kevésbé látványos: a 2002-es 2% után idén még mindig 1,5%. A lengyelek viszont jól teljesítettek: a három évvel ezelőtti 1,7% idénre 0,7%-ra szelídült. A magyarországi cégek változatlanul jövedelmük 1%-át fizetik ki kenőpénzként – ez megegyezik a 2002-es adatsorral.

A frissen alapított cégek fizetnek a legtöbbet

A BERD-toplistát 26 országban 9 500 cég megkérdezésével állították össze. A topot Azerbajdzsán vezeti: itt a cégek jövedelmük majdnem 3%-át fordítják e célra; a listát Szlovénia zárja, a maga szerény 0,2%-ával. A dél-kelet európai cégek közül a frissen alapított vállalkozásoknak kell a legmélyebben zsebükbe nyúlniuk (átlag 1%). Ezeket a magánosított cégek követik 0,9%-al, az állami tulajdonban levő vállalatok ehhez képest csupán 0,4%-ot fizetnek. A jelentés szerint a legnagyobb produktivitást a külföldi tőkével működő cégek tudják felmutatni. Ezután a frissen bejegyzett magáncégek következnek, végül pedig a korábban állami tulajdonban levő, magánosított cégek.

Adóhatósági alkalmazott ne legyen tanácsadó

A Korrupcióellenes Szövetség nevű, civil szervezetekből álló szövetség becslése egyezik a BERD jelentésének Romániáról szóló részével: a hazai cégek valóban jövedelmük körülbelül 1%-át fizetik ki csúszópénzként. Ez azonban nem oszlik meg egyenlően: a nagy cégek kevesebbet fizetnek, a kis cégek viszont többet. A kis vállalkozások esetében az is előfordul, hogy jövedelmük 10-25%-át kénytelenek e célra fordítani. Időközben Sebastian Bodu , az Országos Adóügyi Hivatal (Agentia Nationala de Administrare Fiscala) elnöke bejelentette: a jövőben törvény fogja tiltani azt, hogy az adóügyi hivataloknál dolgozó hivatalnokok pénzügyi tanácsadó-cégek tulajdonosai legyenek, mivel ez burkolt csúszópénz-elfogadásnak minősül. A most érvényben levő törvénykezés szerint csak az tiltott, hogy az adóhatósági alkalmazottak másodállásban tanácsadó-céget vezesenek. Forrás: Hotnews.ro, Evenimentul Zilei

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!