Félmilliárd dollár a leggazdagabb romániai magyarok vagyona

2005. november 16. – 19:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Taxisból lett milliárdos is szerepel a 300 legvastagabb romániai polgár listájáról gyűjtött névsorban.

A magyar üzletemberek esetében is bebizonyosodott, amit a Capital tavalyi toplistájának összeállítói az előszóban megállapítottak: legkevesebb öt évnek kell eltelnie ahhoz, hogy egy többé-kevésbé stabil rangsor jöhessen létre, ugyanis a nemzetközi konjunktúra azt bizonyítja, hogy a vagyont megtartani ugyanolyan nehéz, mint megszerezni.

A leggazdagabb romániai magyar polgárok között 2003-ban második helyen szerepelt a marosvásárhelyi Prosszer -házaspár, a Paneuro Trading tulajdonosai. Az autókkal, gépkocsialkatrészekkel és motorkerékpárokkal kereskedő Prosszer Zoltán és Gabriella hiányzik a listáról – csak egy utalásból derül ki, hogy cégük kényszerátszervezés alatt áll. Vagyonukat 55-60 millió dollárra becsülte a gazdasági hetilap. Tavaly tíz, idén tizenöt romániai magyar vállalkozó került be a 250 oldalas összesítésbe. A növekedés gazdasági értelemben is jelentős, az adatokból ugyanis az derül ki, van olyan üzletember, aki megduplázta az érdekeltségébe tartozó cégek értékét. A 15 vállalkozó összesített vagyona mintegy 500-528 millió dollár.

1

Teszáry Zoltán

magabiztosan őrzi „a leggazdagabb romániai magyar” címet – a 300-as toplistán ő a 17. személy. A 2003-as összegzés szerint 60-70 millió dollárra, a tavalyi adatok szerint 80 millióra rúgott a vagyona. Az idei összegzés szerint 180-190 millió dolláros cégcsoport fölött diszponál, melyből a legfontosabb az RCS-RDS távközlési és kábeltévé-szolgáltató.

A több mint 900 ezer előfizetővel rendelkező vállalat az idén az alternatív telefónia fejlesztésére, a lakossági ügyfélkör bővítésére koncentrál, forgalma várhatóan 170 millió dollár körül alakul.

Teszáry szinte soha nem jelenik meg a nyilvánosság előtt, üzleteit a háttérből irányítja. Annyit tudni róla, hogy 1989 előtt dzsúdó Európa-bajnok volt, 20 évesen egy nagyváradi fagylaltozóval vágott bele az üzleti életbe. Az RCS-RDS elődjét 1992-ben alapította, akkor a cég kizárólag kábeltévé-szolgáltatásban utazott.

2

Mudura Sándor

vagyona a tavalyi 25 millióról idénre 55-60 millió dollárra nőtt, feltehetően azért, mert a nagyváradi üzletember további befektetései finanszírozására eladta magyarországi ingatlanvagyona egy részét. Mudura terve, hogy 14 millió eurós befektetéssel a váradi Lotus Plaza mellett luxusvillákat szándékszik építtetni.

Mudura cégportfolióját Magyarországon kezdte kiépíteni 1988-ban, miután visszatért németországi emigrációjából. Cége, a Ramexa, a Ferrero édességgyártó termékeit, többek között a Tic-Tac cukorkát és a Kinder-tojásokat forgalmazta Magyarországon, majd szerződést kötött a tojásokba rejtett játékfigurák gyártására. Jótékonysági alapítványa, a Mecénás évente 20 egyetemistának biztosít ösztöndíjat, azzal a kikötéssel, hogy öt évig ne emigráljanak.

3

Verestóy Attila

annak ellenére szorult a harmadik helyre, hogy ő is a tavaly becsült 25 millióról 46-48 millió dollárra növelte vagyonát. A szenátor az utóbbi két-három évben főleg ingatlan-befektetésekkel és a tőkepiaccal foglalkozott. Tervei szerint az európai tőzsdéken „néhány millió eurót” szándékszik elhelyezni.

A Hungastro cégcsoport – melynek 50%-át birtokolja – az utóbbi évben átszervezésen esett át, több csődös vállalkozást felszámoltak. A Verestóy-cégek irányításában felesége és fia is részt vesz; a tőzsdei portfolió kezelésével fia foglalkozik.

4

Bába György

vagyonát tavaly 22-24 millióra, idén 35-37 millió dollárra becsülte a szaklap. A kézdivásárhelyi vállalkozó a Cosmo háztartási gépeket forgalmazó üzletlánc tulajdonosa. A cégtulajdonos idei nagybefektetése a láncot nyolc darab, egyenként három-négyezer négyzetméteres üzlethelyiségekkel bővíteni. Az első Cosmo Max már meg is nyílt Bukarest Pantelimon negyedében.

A konkurencia véleményét is figyelembe vette a Capital

A listát a Capital gazdasági hetilap a milliomosok a birtokukban levõ üzletek, vállalatok felértékelése révén állította össze. A szakértõi felértékelés a tavalyi év üzleti adatait vette figyelembe, de ott, ahol ez lehetséges volt, figyelembe vették az idei mutatók alakulását is. A szakértõi becslés mellett a toplistába bekerülõkkel folytatott interjúk, illetve az üzlettársak és konkurensek véleménye is szerepel a toplista értékelõ szövegeiben. A cégek ingatlanvagyonát szintén hivatásos szakértõk értékelték fel. A vállalkozók tartozásait a Capital levonta.

5

Urasi Béla

az idén került fel először a toplistára, vagyona 33-35 millió dollár. Az 51 éves kolozsvári üzletember az Astral Telecom alapítóinak „csendestársa” volt, mindig is kerülte a nyilvánosságot. A Kolozsvár-központú távközlési vállalatba szinte véletlenszerűen fektetett be a kezdet kezdetén 5000 dollárt – akkor éppen taxisként dolgozott.

Az Astral többségi részvénycsomagját az UPC 404,5 millió dollárért vásárolta meg. Urasi jelenleg Kolozsvár legdrágább, a Botanikus kert közelében található villáját birtokolja – szakértők szerint az ingatlan több mint három millió eurót ér. Két másik volt Astral-részvényessel együtt a tervek szerint ingatlanokba fog befektetni.

6

Szarvadi Lóránd

vagyona 21-23 millióról 30-32 millió dollárra növekedett. A kézdivásárhelyi vállalkozó cége, a Domo szintén háztartási gépeket és elektronikát forgalmaz. A vállalat átfogó rebranding re és a termékpaletta IT-termékkel való bővítésére készül. A Domo exkluzív szerződést kötött a Romániába 50 hipermarkettel bevonuló Kauflanddal: az utóbbi minden üzletében 500 négyzetmétert kap a jelenleg 115 boltot működtető Domo.

7

Pászkány Árpád

28-30 millió dolláros vagyonával szintén új a listán. A 34 éves kolozsvári üzletember két projektjével tett szert országos ismertségre. Demján Sándor cégével együttműködésben Polus néven kíván bevásárlóközpontot nyitni, melynek költsége várhatóan 150 millió euró. Másik befektetése, a CFR Ecomax fociklub felfuttatása is siker: a korábban a C osztályba lecsúszó csapat kiválóan szerepelt az Intertotó Kupán.

8

Kurkó János

vagyonát idén 23 millió dollárra becsüli a Capital, a tavalyi 13-15 millióhoz képest. Elmondása szerint az utóbbi évben stabilizálta cégeit: eladta részvényeit a szovátai Salina Investben, továbbá egy gyergyószentmiklósi hotelt és néhány ipartelepet Csíkszereda mellett. A város határában szabadtéri műjégpályát építtetett – a vállalkozó hobbija ugyanis a hoki. Tervei között egy négycsillagos hotel felépítése szerepel.

Bukarest után Kolozsvárt él a legtöbb milliomos

A statisztika szerint Bukarestben 121 milliárdos él, akiknek összesített vagyona 9772 millió dollárra rúg. A területi szempontú toplistát Bihar megye követi hat üzletemberrel, õk összesen 980-1048 millió dollár fölött diszponálnak. A harmadik helyezett Kolozs megye, ahol 19 vezetõ üzletember 612-651 dollárt halmozott fel. A negyedik helyezett Temes megyében 13-an 555-585 millió, az ötödik helyezett Brassó megyében 9-en 510-543 millió dollár fölött rendelkeznek. A legvagyonosabb erdélyi üzletember a brassói Ioan Neculae 1,8-1,9 milliárd dollárral.

9

Fodor Szilvia és Zsolt

vagyona 22-23 millióra bővült a tavalyi 12-14 millióhoz képest. Az Euro GSM mobiltelefon-üzletlánc tulajdonosainak befektetése a Mobile Distribution nevű telefon és -alkatrész raktárbázis. A befektetés 10 millió eurós volt. A házaspár bevallása szerint annyira elfoglalt, hogy akadnak olyan napok, mikor még ebédidőben sem tudnak találkozni.

10

Hegedüs Ferenc

a Domo igazgatótanácsának elnöke, vagyona egy év alatt 20-22 millió dollárra bővült a tavalyi 15-17 millióról. A vállalat megállapodást kötött a festék-világmárka Akzo Nobellel. Az Akzo forgalmazza a Sadolin, a Supralux és a Levis festékanyagokat. A festék-forgalmazás idén 3,5 millió euróra bővült a tavalyi 1,7 millióról. Az üzletember közlése szerint szabadidejében olvasni szokott, mert „az pihentetőbb, mint tévézni” – kedvence Robert Merle.

11

László János

vagyona 6-7 millióról 12-13 millióra nőtt egy év alatt. A Küküllő szálló és az Impar autógumi és -alkatrész-forgalmazó tulajdonosa szintén a befektetési stratégia letisztulásának tartja az utóbbi egy évet. A cégnek ingatlanügyletek révén egymillió dolláros forgalma volt. László az udvarhelyi Príma Rádió tulajdonosa is, tervei között további média-felvásárlás is szerepel.

12 A temesvári

Kovács Zoltán

11-12 millió dollárral került fel a gazdagok toplistájára. A vállalkozó tulajdonában van az Agenda de Timisoara című, 70-72 ezres példányszámban megjelenő regionális napilap. Kovács portfoliójába tartozik a Bánság egyik legkorszerűbb nyomdája, a Vest Tipo International. A cégtulajdonos egymillió eurós befektetéssel készül 7000 beépített négyzetméteres irodaházat felhúzni Temesváron.

13 A kolozsvári

Hristea Erika

vagyona mintegy kétmillió dollárral 9-10 millióra bővült 2005 végére. A 41 éves vállalkozó cége, a fűtéstechnikát forgalmazó és szerelő Secpral Pro a Vaillant csoport tagja. A statisztikák szerint a vállalat több mint 40 ezer Protherm kazánt szerelt már be, tavalyi forgalma 24 millió dollár volt. Hristea cége révén az ötödik leggazdagabb romániai üzletasszony.

14 A Magyaroszágon élő

Kondor Zoltán

9 millió dolláros vagyonával szintén új szereplő a listán. 1996-ban alapított, mára körülbelül 200 ezer féle részegységet forgalmazó autóalkatrész-cége a Paneuro átszervezése miatt került vezető pozícióba. A Szatmárnémetiben alapított vállalkozás forgalma tavaly 25 millió dollár volt.

15

Szilágyi Imre

7 millió dollárral zárja a gazdagok 300-as toplistáját. A székelyföldi üzletember a faházakat építő Apicom tulajdonosa. Szilágyi azért került fel a toplistára, mert cége felvásárolta legnagyobb helyi konkurensét, a Comat Harghitát. Az Apicom tavaly 11,5 millió dolláros forgalmat bonyolított.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!