Nem közölt beszámolót 1,62 milliárdról az RMDSZ

2005. október 28. – 19:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A legtöbb illegális támogatás, 5,2 milliárd a PUR-hoz folyt be, az RMDSZ a legkevésbé sáros.

Nem haladja meg a törvény által megszabott plafont tavaly és tavalyelőtt a pártok kasszájába került támogatások mértéke, de a befizetések körül számos törvénytelenség történt – így összegezhető a Számvevőszék jelentése a pártfinanszírozásról. A testület a tagdíjak körül nem talált semmi jogszabályba ütközőt, azonban hét jogcímen is kifogásolja a pártok gazdálkodását. Az említések gyakoriságát nézve Dan Voiculescu nagyvállalkozó és médiatulajdonos zsebpártja, a Humanista (konzervatív) Párt, a PUR/PC a leginkább sáros – az alakulat a PSD listáján jutott be a parlamentbe. A választások előtt népszerűsége 5% körül mozgott, ennek ellenére az összes illegálisnak talált támogatás 44%-át kapta.

Az támogatások toplistján a volt kormánypárt, a PSD és a jelenlegi kormányerő, a PNL-PD pártszövetség következik. „Szegény rokonként” a RMDSZ követte el a legkevesebb törvénytelenséget. A PNL máris bejelentette, hogy minden, valamilyen jogcímen szabályellenes bevételét befizeti az államkasszába.

Vállalkozások évi 1,85 millárddal támogathatnak pártokat

Cég vagy magánszemély évi legtöbb 500, illetve 200 minimálbérnek megfelelő összeggel támogathat pártokat – ezt a Voiculescu-tröszt egyik cége, a Grivco Rt. lépte túl régi értéken 500 millió lejjel, melyet a PUR kasszírozott. Egy magánszemély a PNL Prahova megyei, illetve országos szervezetének 76 millió lejjel több adományt fizetett be, mint amennyi legális lett volna.

Köztartozásokat felhalmozó vállalatnak tilos pártokat finanszíroznia: a számvevőszék 83 ilyen céget azonosított. 13 ilyen vállalat összesen 4,7 milliárd lejt fizetett be a PUR kasszájába. Az illegális támogatások toplistáján a PSD következik 3,2 milliárd, a Liberális Párt 1,3 milliárd lejjel. A PNL-PD szövetség 300 milliót kapott adósságokat felhalmozó cégektől, a Nagy-Románia Párt 111 milliót – az RMDSZ 4,7 milliót.

A 20 minimálbérnél nagyobb támogatásokat nyilvánosságra kell hozni

A pártok számos esetben elmulasztották a Hivatalos Közlöny ben nyilvánosságra hozni azt, hogy kitől milyen támogatást kaptak. A politikai szervezetek könyvelését áttekintve a Számvevőszék megállapította, hogy a pártok összesen 19,6 milliárd lejnyi támogatásról nem számoltak be.

A legnagyobb összegről, kétmilliárd lejről a Nagy-Románia Párt mulasztott el beszámolni. Az RMDSZ 1,62 milliárd lejnyi támogatást nem hozott nyilvánosságra.

Civil szervezetnek, állami vállalatnak tilos kampányban a pártfinanszírozás

Ha ilyen forrásból jutnak jövedelmekhez a választási kampány alatt a pártok, ezeket az összegeket kötelező módon be kell fizetni az államkasszába. A legtöbb ilyen pénzt, 340 millió lejt a PSD szatmárnémeti szervezete inkasszálta az Eurodemocratia nevű alapítványtól. A PNL-PD 20 milliót, az RMDSZ 23 milliót kapott civil forrásból.

A magyar pártot a Kolozs megyei vállalkozókat tömörítő Heuréka Egyesület támogatta 24 millió lejjel. László Attila , az RMDSZ megyei szervezetének elnöke lapunk kérésére azt közölte, a vállalkozók reklámfelületeket engedtek át a szövetségnek, de tudomása szerint az ügy „már megoldódott”.

A pártok nem folytathatnak vállalkozásokra jellemző pénzügyi tevékenységeket sem, például nem adhatják bérbe – egyébként állami alapokból biztosított – ingatlanjaikat. A PSD szatmárnémeti szervezete ennek ellenére úgy jutott 784 millió lejhez, hogy székházát az Eurom Banknak adta ki.

A Nagy-Románia Párt Neamt és Mehedinti megyei szervezeteinek székhelyén kereskedelmi tevékenység folyt. A PNL ilyen módszerrel 27 millió lejes illegális jövedelemhez jutott. Egyébként a pártok állami támogatása 2003-ban és 2004-ben egyaránt és összesen 70 milliárd lej volt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!