Rekordértékű lesz a BCR-privatizáció?

2005. október 18. – 19:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A nyertes feltehetően több mint kétmilliárd eurót fizet, és rámarad a személyzeti reform is.

A kiválasztott kilenc pénzintézet közül a tegnapi határidő lejártáig hét bank nyújtott be kötelező ajánlatot a legnagyobb romániai kereskedelmi bank, a BCR 61,88%-os részvénycsomagjának megvásárlására.

A CEC-et is heten kérik

Pénteken kell beadniuk a pályázóknak az indikatív ajánlatokat a CEC takarékpénztár részvényeinek 50% plusz egy-75%-ra. A NAPI Gazdaság értesülései szerint az OTP-ben jelenleg éppen kiértékelik a CEC kéthetes átvilágítása során szerzett információkat és kialakítják az OTP számára még „elviselhetõ” ársávot. Az ajánlatok beérkezése után újabb ötnapos átvilágítási szakasz következik, míg a végleges, kötelezõ érvényû ajánlatot november közepére várják Bukarestben.
Mint ismeretes, az OTP-n kívül még hét neves európai bankház pályázik a kétmillió ügyféllel, 1407 hálózati egységgel, 1,3 milliárd eurós mérlegfõösszeggel rendelkezõ CEC-re. Az OTP-nek egyébként a CEC-tõl függetlenül is fontos a román piac, már folyik egy hároméves bankfejlesztési program, amelynek célja, hogy a korábbi szerzemény, az OTP Bank Romania jelenlegi egyszázalékos piaci részesedését 5%-ra növeljék.

Az országos privatizációs hatóság (AVAS) közlése szerint a KBC (Belgium) és a Fortis (belga-holland csoport) végül visszalépett. Továbbra is versenyben maradt a Portugál Kereskedelmi Bank , a Görög Nemzeti Bank , az Intesa Bank (Olaszország), a Deutsche Bank (Németország), az Erste Bank (Ausztria), a Dexia (francia-belga csoport) és a BNP Paribas (Franciaország).

Az ajánlatokat tartalmazó borítékokat hivatalosan ma délután bontják ki, ezt követően a privatizációs bizottság elemzi dokumentációkat – az eredmény bejelentése két-három nap múlva várható.

A konkrét pénzügyi ajánlat, illetve a felvázolt projektek alapján az utolsó szakaszban már csak két pénzintézet marad játékban. Ők az első szakaszban benyújtottnál előnyösebb pénzügyi ajánlattal mennek tovább, és a többségi értékpapírokért legmagasabb összeget ajánló kerül ki végül győztesnek.

Rekordértékű lehet az összeg

A sajtóban megjelent információk szerint valamennyi pályázó bank 2 milliárd euró körüli ajánlatot tett. Amennyiben ez beigazolódik, és a vételár végül valóban meghaladja a ezt az értéket, akkor ezzel megdől az Petrom privatizációs rekordja: az OMV a kőolajtársaság 51%-os érdekeltségéért 1,5 millió eurót perkált az államnak.

Az már most bizonyosnak látszik, hogy BCR-ért adott összeg mindenképp nagyobb lesz, mint a befektető pénzintézetek által a szomszédos országok – Bulgária, Csehország vagy Lengyelország – nagybankjaiért kifizetett ár. A legtöbbet,1,1 milliárd eurót eddig a lengyel Pekao bankért kaszálták, ami csak a fele annak, amire a BCR számíthat. Ennek magyarázata, hogy a BCR az utolsó privatizációra kiírt állami nagybank Közép-Kelet Európában.

A nyugat-európai bankok számára a BCR privatizációja egyike az utolsó lehetőségeknek, hogy erős pozíciót szerezzenek a kelet-európai piacon. A térségben az életszínvonal és a jövedelmek az EU-szinthez közeledésével együtt várhatóan jelentősen emelkedik majd a pénzügyi szolgáltatások iránti igény is.

5,8 milliárdot is érhet a BCR?

Már több hete érkeznek a nemzetközi intézetek arra vonatkozó becslései, mekkora lehet a BCR értéke: az összeg 3,4-5,8 milliárd euró között változik. Egy Goldman Sachs -jelentés szerint a BCR 3,8-5,8 milliárd körül mozog, a KBW (Keefe, Bruyette and Woods) befektetési bank pedig 5,5 milliárdról beszél.

Az amerikai Wall Street Journal tegnapi lapszámában arról számol be, hogy a BCR 62%-os tulajdonrészét 2,5-3 milliárdért akarja értékesíteni Bukarest. A lap ugyanakkor az Erste Bankot tartja a legesélyesebb pályázónak, de értékelése szerint számításba jöhet még a Deutsche Bank és a Görög Nemzeti Bank is. Ezzel szemben a Ziarul Financiar román gazdasági hetilap szerint inkább a Deutsche Bank a favorit, viszont az Erste is erős ellenfél.

A Financial Times tegnapi számában szintén foglalkozik a tranzakcióval. A brit gazdasági napilap megemlíti, hogy Bukarest ugyan 2002-ben nem kapott egyetlen komoly ajánlatot sem a BCR-re, a mostani eladása az egyik legszorosabb banki privatizációjának ígérkezik.

A lap szerint jó áron fog elkelni a bank, a 62%-ért adott összeg elérheti a 3,5 milliárdot, ami a BCR teljes értékét megközelítőleg 5,6 milliárdban határozná meg – ez pedig jelentős összeg egy több mint 300 fiókkal rendelkező pénzintézet számára, amelynek mérlegfőösszege 7,3 millió euró, tavalyi nettó profitja eléri a 123 millió eurót.

Átrendeződik a piac

A BCR, illetve a CEC (Takarék- és Letéti Pénztár) szintén még idénre tervezett magánosítása jelentősen átszabja a hazai bankrendszert. Jelenleg a banki aktívák mintegy 55%-a található a külföldi bankok érdekeltségében, de a BCR és a CEC eladása után ez eléri a 90%-ot.

A nyertes a BCR révén nem kevesebb mint 25%-os piaci részesedéshez juthat, viszont jelentős erőfeszítéseket kell majd tennie a bank modernizálása és átszervezése érdekében. Jelenleg például a BCR-ben több, egymástól eltérő számítógépes rendszer is működik – az egységesítés csak nemrég kezdődött el. A személyzeti reform megvalósítása is az új tulajdonosra vár, a BCR-nek jelenleg közel 11 ezer alkalmazottja van.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!