30 dollárt ugrik a Petrom-olaj ára, mire a saját finomítóhoz ér

2005. október 6. – 21:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre világosabb, hogy az olajtársaság privatizációjában hoppon maradt a román állam.

Az osztrák OMV tulajdonában levő Petromnál 159 liter benzin – vagyis egy hordó – 197 dollárba kerül. Ez az ár akkor tűnik igazán soknak, ha figyelembe vesszük: egy hordó kőolaj kitermelése 12,5 dollárba kerül a társaságnak, a működési költséget leszámítva. A kőolaj-finomító fele tartva ez az ár hirtelen 46 dollárra ugrik – így a Petrom több mint 30 dollárt keres hordónként csupán azzal, hogy egyik leányvállalatából a másikba szállítja át a nyersanyagot. (A Petromnak nem csak kitermelési joga, de két kőolaj-finomítója is van.) A fenti számadatok a vállalat első félévi jelentéséből származnak. A Petrom

elismeri, hogy nem indokolják költségek

azt a gyakorlatot, hogy saját finomítójának adja el a kőolajat. A hivatalos indoklás szerint a transzferárat épp a konkurens finomítók védelmében alkalmazzák, hiszen azok ennyit fizetnek a Fekete-tenger térségében kitermelt olaj hordójáért. Az nem világos, hogy hogyan lehet egy ilyen tranzakciót véghezvinni egy vállalaton belül – hiszen az adás-vétel két különböző jogi személy közt történik. Továbbá nem tudni, hogy a saját finomítónak eladott kőolaj után fizetnek-e áruforgalmi adót.Az OMV mesés profitját a 2004 decemberében, még a Năstase-kormány idején aláírt privatizációs szerződés teszi lehetővé. A dokumentum ugyan nem nyilvános, de tudni lehet, hogy az osztrákok a koncessziós szerződéssel megszerzett 300 olajmezőn (többek között Kazahsztánban is) évi 80 millió hordó olajat termelnek ki.

A Capital becslése szerint a Petrom részvényeinek 51%-át birtokló OMV nyeresége az elkövetkező 13 évben

legkevesebb 10 milliárd euróra rúg

majd. Az már csak hab a tortán, hogy a Petrom teljes kitermelési kapacitását le tudja fedni a saját kőolaj-finomítóival, ráadásul 600 benzinkútja is van országszerte.

Mintegy 1 milliárd hordó kőolaj áll rendelkezésére, melyből naponta körülbelül 220 000 hordónyit termel ki. Ehhez hozzáadódik évi 6 milliárd köbméter földgáz, melyből 1 000 köbmétert jelenleg 85 dollárért, jövőre azonban 110 dolláros áron adhat el.

Így nem meglepő, ha a cég forgalma a hivatalos adatok szerint több mint 2 milliárd euró évente. A Petromban 40,7%-os részesedéssel bíró kereskedelmi tárca az OMV nyereségéből – az azóta sokat kritizált szerződés értelmében – csak igen keveset lát.

Az osztrák cég bruttó jövedelmének mindössze 5%-át kell befizesse az államkasszába az ad valorem royalty elv alapján, mintegy kárpótlásképp a kőolaj- és földgáz-tartalékok kitermeléséért. Érthető, hogy egy ilyen üzletből a román állam sem maradhat ki:

titokban azt remélik,

hogy esetleg felül lehet vizsgálni a koncessziós szerződést – ehhez azonban az OMV beleegyezése szükséges.

Bár az a Versenytanács hatáskörébe tartozik, jelenleg a szerződést az államelnöki hivatal tanulmányozza. Băsescu államelnök azt is bejelentette, hogy miután levonják a következtetéseket, nyilvánosságra hozzák a szerződés bizalmas pontjait.

Időközben úgy tűnik, az OMV is hajlandó nyilvánosságra hozni a román állammal kötött szerződés részleteit – csakhogy ezt jelenleg a törvény tiltja. Ezt a Nemzeti Kezdeményezés Pártjának (PIN) alelnöke, Aurelian Pavelescu képviselő mondta el a sajtónak.

Így a PIN a Petrom privatizációjával kapcsolatos gyanakvást kihasználva a 238/2004-es, ún. kőolajtörvény, valamint a 219/1998-as, koncessziós jogszabály módosítását kezdeményezte. A módosítás lényege az lenne, hogy a koncessziós szerződéseknek

ne lehessenek titkos záradékaik,

illetve a már megkötött szerződések titkos pontjait hozzák nyilvánosságra.

A gyanú árnyékát veti a PSD-re az a körülmény, hogy az olaj-törvényt épp a privatizáció előtt, 2004 végén módosította: többek közt kivették azt a cikkelyt, mely a román állam számára elővételi jogokat biztosít. Az a cikkely is hiányzik, mely előírta, hogy a Petrom hazai termékek és berendezések vásárlására írjon ki versenytárgyalásokat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!