Melyik nagycégnél érdemesebb dolgozni Romániában?

2005. október 3. – 13:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Erősen PR-ízű a Capital gazdasági hetilap amúgy nagy lendülettel promózott álomcéges toplistája.

A Capital már megszokott listái, a legvagyonosabb romániaiak 300-as és a 100 legsikeresebb nő topja jelentősen egzaktabbnak tűnnek. A cél ezúttal az volt, hogy az alkalmazottak értékelései alapján azonosítsák azt az 50 romániai céget, amelyeknél a leginkább érdemes dolgozni. Az ilyen típusú felmérésnek, bár Romániában újdonságnak számít, nyugati országokban már megvannak hagyományai. Az egyik legismertebb talán az amerikai Fortune magazin Best Companies To Work For 100-as toplistája. A Capital kezdeményezte kérdőíves felmérést a GFK piackutató végezte. A legfontosabb szempont a munkakörülmények, a csapatszellem, a fizetés, illetve a szakmai fejlődés és a karrierlehetőségek volt. A megkérdezettek a 100 legfontosabb hazai cég középvezetésébe (middle managment) tartoznak. A felmérés során több mint 2000 alkalmazott nyilvánított véleményt – állítja a gazdasági hetilap. Az összeállítás PR-jellegére utal az is, hogy az összeállítás a múltheti Capital-lapszámmal együtt jár: előfizetőknek ingyen, standon vásárlóknak 5 ezer lejes felárért.

A fontos indícium

azért mégiscsak a tartalom. A kedélyes-kedélyeskedő beszámolók az ötven cégnél megtett, obligát székhely-látogatás alatt születettek. A cégvezetőkkel készített „előzékeny” interjúk, illetve a már befutott alkalmazottakkal folytatott beszélgetések túlságosan is hurráoptimista képet festenek a vállalatokról – pedig-pedig ismerősi körünkben is akadnak, akik a jelzett cégeknél dolgoznak, és nem annyira lelkesek, mint maga a hetilap vagy a cégek menedzsmentjei. Tény, hogy eleve csak azokat a cégeket vizsgáztatták, akik ehhez hozzájárultak. És az is több forrásból megerősített információ, hogy Bukarestben nagy hiány van középmenedzsmentben, így némi HR-nyomás is érezhető az összeállítás összeszerkesztésében. Ez pedig választ adhat arra, hogy mire is jó ez a kiadvány, bár gyakorlati hasznát egy laikus olvasó számára nem könnyű bemérni.

Nem a pénz a legfontosabb?

A Capital egyébként nagy meglepetésként számol be arról, hogy a megkérdezett alkalmazottak számára egy munkahely legfontosabb paramétere – ami a megelégedettséget a leginkább fokozza – nem a fizetés mértéke. A pénz csak a második, a munkavállalóval szembeni megbecsülés és tisztelet áll az első helyen. A lap által megszólaltatott szakértő szerint a magyarázat az lehet, hogy a romániai cégvezetésben nagyon elterjedt módszer a diktatórikus, parancsolgatós stílus, a büntetésekkel való „motiválás”.

A toplistások

között viszonylag gyakori a holtverseny:
1. Pfizer Romania – gyógyszerforgalmazás 2. Policolor – festék- és lakgyár 3. Cosmetics Oriflame Romania – retail (kozmetikum-forgalmazás) 4. Quadrant Amroq Beverages – FMCG cég (a Pepsi hazai palackozója) 5. TNT Romania (Thomas Nationwide Transport) – szolgáltatások (gyorsposta, szállítás, logisztika) 6. Sensiblu – gyógyszerforgalmazás 7. Kentuky Fried Chiken (KFC) – gyorséttermek 8. Atlassib – szolgáltatások (szállítás) 9. Siveco Romania – IT 10. KMPG Romania – tanácsadás
11. Dedeman – retail (építkezési anyag és gépkocsiforgalmazó) 12. Mc Donalds Romania – gyorséttermek 12. Pizza Hut – gyorséttermek 14. Petromservice – kõolajvállalat 15. Rompetrol – kõolajvállalat 16. UPC Romania – távközlés 17. Porsche Romania – gépkocsiforgalmazás 18. Mariott – hotelek 19. Avon Cosmetics Romania – retail 19. Procter&Gamble Romania – FMCG cég 19. TotalSoft – IT
22. Accor Services – szolgáltatások (élelmiszerjegyek) 22. Elite Romania – FMCG cég 24. Popeci Utilaj Greu – ipari termelés 25. UniCredit Romania – bank 26. Allianz Tiriac Asigurari – biztosítás 27. Automobile Bavaria – gépkocsiforgalmazás 27. Unilever Románia – FMCG cég 29. Farmexim – gyógyszerforgalmazás 30. Vitrina Advertising – reklám
31. Omniasig – biztosítás 32. Forum Auto – gépkocsiforgalmazás 33. Edipress AS Romania – média 34. Xerox Romania – retail 35. Holcim Romania – építkezés 36. Philip Morris Romania – FMCG cég 37. Tempo Advertising – reklám 38. Continental Hotels – hotelek 39. Leo Burnett&Target – reklám 40. Ursus Breweries – FMCG cég
41. Fan Curiee Express – szolgáltatások (gyorsposta) 42. Henkel Romania – FMCG cég 43. Wrigley Romania – FMCG cég 44. Danona Romania – FMCG cég 45. Kraft Foods Romania – FMCG cég 46. Orange Romania – távközlés 47. Electrolux Romania – termelés (háztartási gépek) 48. Alpha Bank Romania – bank 49. Lafarge Romcim – termelés (cementgyártás) 50. Terapia – gyógyszerforgalmazás

Egy másik, számunkra meglepő állítás: a szerkesztők a bevezetőben azt állítják, a lap megjelenéséig ők maguk sem tudják-tudták, hogyan alakult a top. Csak a befutó helyen levő 50 cég nevével vannak tisztában, mivel a sorrendet a GFK szakértői teljes titokban tartották előttük.

Na jó, azt elismerik, a tördelők és a korrektorok azért ismerték a nagy titkot, de a szerkesztők még nem. Hogy lehet ekkora naivságot feltételezni egy gazdasági hetilap olvasóiról?

_____________________________

Szempontok, módszer

A Capital és GFK szakértői az évi forgalom és az alkalmazottak száma alapján 12 szakterület 260 legfontosabb romániai cégét választották ki. Ezek közül 150 cég mondott igent a felkérésre. Az alkalmazottaikat kikérdezzék, de végülis csak 114-en bocsátották a kutatás rendelkezésére a kért adatokat. Ebből a 114-es listából választották ki az 50-et.

A versengő cégek összesen 60 ezer alkalmazottjából 5 ezer volt középvezető. A GFK szerint a könnyű elérhetőség, vagyis internet és mail-hozzáférésük okán lettek ők a kiválasztott célpont. Hangsúlyozzák, hogy a kérdőívek online kitöltése titokban, a munkáltatóval szemben teljes diszkrécióban történt.

Végül összesen 2000 személyt kérdeztek meg, többségük (52,8%) 30-39 éves. Cégenként 15-20 menedzser válaszolt, ahol nem volt ennyi kiköltött kérdőív, az a cég végül nem vett részt a rangsorolásban.

A kérdőíveken az alanyoknak a munkáltató cég 41 tulajdonsága között kellett fontossági sorrendet megállapítaniuk, egyúttal saját cégét osztályoznia az egyes kritériumok alapján.

A középmenedzserek által összeállított fontossági sorrend szerint a legfontosabbnak az alkalmazott megbecsülése, a második a fizetés mértéke, harmadik az együttműködés milyensége a cég vezetésével, majd a munkahangulat és a főnöki visszajelzések szerepelnek. A legkevésbé fontosnak a céges szabadidős lehetőségek (kirándulás, partik stb.) biztosítása, az ebédidős szolgáltatások, a cégközpont holléte és helyszíne bizonyult.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!