Az illegális fakitermelésen ötszörös a nyereség

2005. szeptember 29. – 20:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A hazai erdőirtók trükkjeivel és az erdőkerületek korrupciójával a WWF is foglalkozik.

Újra lendületben az erdőmaffia: az illegális erdőkitermelésnek a tisztázatlan tulajdonviszonyok, illetve az ingatlan-visszaszolgáltatási törvénycsomag elfogadásának híre adott lendületet. A Máramaros megyei Felsővisó n például az a gond, hogy a visszakapott erdők adminisztrálására hivatott közbirtokosság sem saját erdőfelügyeletet nem alakított, sem az állami szakhatóságot nem bízta meg erdőgazdálkodási feladatokkal.

Kétmillió hektár erdõbõl 300 ezret õriz a hatóság

A fenti adat a Mezõgazdasági Minisztérium hivatalos összegzése. A jelentés szerint mintegy 30 ezer hektáron folyik illegális kitermelés. A fakitermelés mintegy 60% -a zajlik legális körülmények között. Az árvizek 10 ezer hektár erdõt és mintegy 133 ezer köbméter faanyagot érintenek, 660 kilométernyi erdei út ment tönkre. Egy hektár erdõ újratelepítése 100 millió lejbe kerül.

Az illegálisan kitermelő gazdák

miatt kisebb botrány tört ki a környéken, egy feljelentés révén a hatóságok egymillió új lej (régi értéken 10 milliárd) büntetést szabtak ki a régi-új tulajdonosokra. Viszont az a cég, mely a faanyagot tőlük felvásárolta, továbbra is zavartalanul működik.

Ha a faluközösség birtokába kerültek vissza az erdők, a törvények szerint továbbra is az állam feladata az adminisztráció – elvileg, mert például Vrancea megyében a tulajdonosi közösségek hangadói többezer hektár erdőt termelnek ki úgy, hogy a kistulajdonosoknak semmi beleszólásuk az üzletbe. Az évente értékesített faanyag becsült ára régi értéken 10 milliárd lej.

A probléma fő oka,

hogy a hatóságok nem bírnak kellő hatékonysággal fellépni a kisebb-nagyobb erdőmaffiák ellen, főleg azért, mert helyi – és egyes esetekben országos – szinten az erdészek és erdőkerületek részei a hálózatnak.

Egy máramarosi példa: a Vasser-völgy vezető fakitermelője egy olyan üzletember, aki a helyiek szerint Ion Mircea Pascu volt hadügyminiszterrel és az exkormányfő feleségével, Dana Năstase-val ápol jó viszonyt. A vállalkozó a PSD tavalyi kampányának egyik hivatalos támogatója volt.

A leggyakoribb trükkök

A WWF jelentése szerint a romániai illegális erdõkitermelõk leggyakrabban a következõ eszközöket vetik be: – Alaptalanul öregebbnek minõsíttetik az erdõállományt – A szállítás és export során rendszerint hiányosak a dokumentumok, nem becsültetik fel korrekten a kivitt mennyiségeket – Magán- vagy állami nyilvántartásban nem szereplõ erdõrészeket termelnek ki

A mezőgazdasági minisztérium Fűrésztelep-akció fantázianevű programja sem hozott látványos sikert. Annyi viszont kiderült, hogy az 5700 ellenőrzött fűrésztelep háromnegyedének engedélyei nem voltak rendben. A rendőrség vagy pénzbírságoakt szabott ki,

vagy büntetőeljárást indított.

Mindezzel együtt a WWF Romániáról szóló jelentése azt állítja: az erdőkerületeknek sem elég embere, sem felszerelése nincs az ellenőrzésekhez. Az erdészek alacsony fizetése miatt a korrupció szinte fékezhetetlen; sőt további gond, hogy országos összesítésben egyszerűen nem tudni pontosan, mennyi kitermelhető faanyaggal rendelkezik az ország (erre a jelentés nem tér ki, de adatok eltorzítása az illegális termelők érdekeit szolgálja).

A végeredmény világos: a túlzott kitermelés miatt változik a klíma, felborulnak az ökoszisztémák, sokasodnak a földcsuszamlások. Egyes szakértői vélemények a nyári moldvai árvizet – a vízügyi hatóság inkompetenciája mellett – az erdőirtások számlájára írják.

Az illegális kitermelés az elérhető árrés nagysága miatt is virágzik. Például a Gyergyóholló környéki erdőkben (Hargita megye) idén 25 cég versenyzett minél nagyobb kitermelési kvótákért. Az árak: a faluból egy köbméter fát 700-800 ezer lejért lehet vásárolni, de 3 millióért lehet továbbadni.

Vészjelzés-történet

Július 22. – Gheorghe Flutur mezõgazdasági miniszter bejelenti, hogy 2002-ben, Suceava megyében több mint ötmillió köbméter fát loptak el. A miniszter szerint a kedvezményezettek PSD-közeli cégek voltak, melyek egész vasútállomásokat béreltek ki a fa elszállításához
Július 4. – Cosmin Covaciu, Fehér megye prefektusa bejelenti, a megyében valóságos maffiahálózat termeli ki a fát, és „míg ezek meggazdagodnak, felborul a környezeti egyensúly”
Június 4. – A mezõgazdasági miniszter Besztercén jelenti be, hogy a Nemzetbiztonsági Kabinet (CSAT) figyelmét fogja felhívni a Bákó megyei fakitermelésre. Flutur közlése szerint a Tatros völgyében olyanoknak juttattak vissza a hatóságok több mint 11 ezer hektár erdõt, akik az államosítás elõtt semmiféle erdõparcellával nem rendelkeztek
Március 29. – Kolozs megye prefektusa, Mihail Hârdãu bejelentése szerint a Vlegyásza környékén 800 millió lejre büntették az illegális fakitermelõket. A kivágások miatt megváltozott a környék klímája is

Az Állami Számvevőszék összegzése

szerint a környéken 12 110 köbméter kitermelésére adtak ki engedélyt 2003-2004-ben, azonban a falu polgármesteri hivatalának jegyzékében 6000-rel több szerepel. A károk körülbelül 5 milliárd régi lejre rúgnak. Egy gyergyóhollói erdész szerint az ügyletben ezúttal a polgármester a sáros: az illegális kitermelésre a cégtulajdonosokkal megegyezésben a falu vezetője adott utasítást.

Ami a versenytárgyalásokat illeti, az egyik helybéli vállalat ügyvezetője szerint 2000-ben tízmillió lej csúszópénzzel meg lehetett vásárolni a kitermelési jogot. Így a falutól 90 ezerért lehetett beszerezni a fa köbméterét, melyet több mint négyszeres áron, 400 ezerért lehetett akkoriban továbbadni.

Az egyik legutóbbi esetre szeptember elején derült fény, mikor néhány helybeli lakos 120 köbméter illegálisan kivágott faanyagra bukkant. A tanúk értesítették a rendőrséget, de később gyanúsan sietősnek találták a község rendőri vezetőjének visszajelzését, miszerint „intézkedtek, és nem szükséges a tetthelyre visszatérni.”

Egy, az ügyben érintett erdész azzal védekezett, hogy a kidöntött fatörzsekkel egy erdeti utat kell megerősíteni – annak ellenére, hogy a faanyagot úgy darabolták fel, hogy azonnal lehessen fűrésztelepre szállítani. A falu rendőrsége és polgármesteri hivatala egybehangzóan tagadja az intézményeket ért vádakat.

Hírforrás: Capital, BBC

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!