3 millió dolláros állami szerződés Verestóy cégének

2005. szeptember 22. – 13:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

21 000 kórházi alkalmazottat fog élelmiszerjegyekkel ellátni a Hungastro Székelyföldön és a környező megyékben.

88 milliárdos (ROL; a lej régi értékén számolva) élelmiszerjegy-szerződést kapott a

Verestóy Attila

RMDSZ-szenátor érdekeltségébe tartozó Hungastro Rt. , miután az egyik, az Egészségügyi Minisztérium közbeszerzési pályázatán nyertes cégről a szaktárca szerint kiderült, hamis adatokkal jelentkezett a versenytárgyaláson. Az egy hónappal ezelőtti esettel szerdán három román napilap is foglalkozott, ugyanarra a következtetésre jutva: ezzel a lépéssel a frissen kinevezett egészségügyi miniszter, Eugen Nicolaescu kedveskedett koalíciós partnereinek. Az eredetileg nyertes GFS Services Romania Kft. képviselői a Jurnalul National nak úgy nyilatkoztak:

a döntés egyáltalán nem meglepő,

ha megnézzük, hogy ki a cég tulajdonosa. Az ország nyugati felén levő élelmiszerboltok mindig is inkább velük kötöttek szerződést (...). A napilap szerint szerződésbontáskor a minisztérium arra hivatkozott, hogy három kórház panaszt nyújtott be azért, mert a megadott bolthálózatban nem tudta beváltani a Services-jegyeket. Ezzel szemben a Services Romania azt állítja, olyan egészségügyi intézményekről van szó, melyek egyáltalán nem rendeltek tőlük élelmiszerjegyeket. A cég ráadásul azt is gyanúsnak találta, hogy a minisztérium vizsgálóbizottsága – tudomásuk szerint

Székely Ervin

RMDSZ-es államtitkár vezetésével – nagy sietve hajtotta végre a területi ellenőrzést, és nem járhattak végig négy nap alatt 2941 üzletet. A napilapok három hónapra szóló, 200 milliárd régi lejes szerződésről számoltak be. Az egészségügyi tárca honlapján tegnap közzétett cáfolat szerint a július 18. és augusztus 4. közt lebonyolított versenytárgyaláson a GFS Services Romania nyerte el az élelmiszerjegyek nyomtatási jogát 21 000 kórházi alkalmazott számára Fehér, Brassó, Szeben, Kovászna, Hargita és Maros megyékben. Az egészségügyi szaktárcához azonban

Verestóy: a Hungastro-szerzõdés értéke csak 70 milliárd [23.9.2005]

Verestóy Attila szenátor szerkesztõségünkbe eljuttatott reakciójában szerdai cikkünkhöz szolgál újabb adalékokkal. A politikus azt állítja, a szerzõdés értékérõl pontatlanul számoltunk be, mert az nem 88 milliárd, hanem 70 milliárd ROL értékû.
Cáfolatával Verestóy kényes helyzetbe hozhatja az Egészégügyi Minisztériumot, amely jelen hír írásának pillanatában még hozzáférhetõ hivatalos állásfoglalásában maga számol be arról, hogy a szerzõdés értéke 88 milliárd – ez a közlemény volt cikkünk egyik forrása.
Ezzel kapcsolatban Verestóy a Transindexnek elmondta, a 88 milliárdos összeg arra vonatkozik, ami elvileg ételjegyek formájában az alkalmazottaknak fizetésük részeként kiadható. A Hungastro által elnyert szerzõdésben rögzített három hónap alatt ezeket a jegyeket részenként kapja meg az alkalmazott, ami a szabadnapokat és egyéb körülményeket beszámítva 70 milliárd régi lej értékû élelmiszerjegy-forgalmat jelent.
A szenátor közlése szerint a szerzõdés értéke tehát 70 milliárd ROL, hiszen egymillió-nyolcezer darab, egyenként 70 000 ROL értékû élelmiszerjegy forgalmazásáról van szó. Fontosnak tartotta aláhúzni: ez az összeg a szerzõdés értékét, és nem a haszon értékét jelenti.
„Ezt az összeget pedig az utolsó baniig ki kell fizetnie az élelmiszerjegyek ellenében árusító kereskedõknek, tehát a Hungastro Rt.-nél mindössze 180 millió ROL körüli összeg marad, amibõl még fedeznie kell a jegyek nyomtatásának, adminisztrációjának és kiosztásának költségeit is. Hát így jutunk el a 3 millióstól a hatezer dolláros üzletig” – áll a levélben.
Verestóy szerint az ügyet kirobbantó román újságírók állításai hamisak, pontatlanok és tendenciózusak, és az eset kapcsán mindössze arról van szó, hogy egy szabályos közbeszerzési pályázaton, az elsõ helyezettet hamis adatszolgáltatás miatt diszkvalifikálják, akkor a második helyezett kapja meg a megrendelést.

a kórházaktól reklamáció érkezett,

melynek nyomán kiderült: több élelmiszerbolt – melyekről az illető cég azt állította, szerződéses viszonyban állnak –, valójában vagy nem szerződött a céggel (106 eset), vagy egyáltalán nem létezik a megadott címeken, vagy pedig más profilú üzletként működik.

Emiatt alig egy hónappal annak megkötése után a 88 milliárd régi lejes szerződés felbontására került sor, és a közbeszerzési tárgyaláson második helyen befutott Hungastro került helyzetbe.

A közleményből az is kiderül, a minisztérium versenytárgyalása hét cég részvételével zajlott úgy, hogy az országot nyolc területre osztották. A Hungastro eredetileg egyetlen területen sem került ki győztesnek. A GFS Services Romania (új nevén Tichet Plus Kft.) továbbra is szerződéses viszonyban marad a minisztériummal, miután az 5. zónában is ez a cég nyert.

– Sajnálom, hogy nincs olyan törvény, amely büntetné az adatokat hamisító cégeket – nyilatkozta lapunknak az ügy kapcsán Verestóy, aki szerint a Hungastro most kapott szerződése mindössze 200 millió régi lej értékű.

Székely Ervin megkeresésünkre elmondta, hogy

ő csak hallomásból ismeri

a szóban forgó közbeszerzést lévén, hogy ez nem tartozik az ő hatáskörébe. Így abban az ellenőrzésben sem vett részt, amit a román napilapok emlegetnek.

A Hungastro Rt. részvényeinek 50,5%-a Verestóy Attila birtokában van, 6,7% ifjabb Verestóy Attiláé, Miklós Károly tulajdonrésze 0,38%. A fennmaradó részvények a Ciprusban bejegyzett Manlife Limited (7,2%) valamint az Accor csoporthoz tartozó Societe Francaise de Participations et d’Investiments (35%) tulajdonát képezik.

2003-ban a Hungastro Rt. nettó profitja 3,6 millió dollár volt, üzleti forgalma 5,2 millió dollárra rúgott – a mostani szerződés napi árfolyamon számolva kevéssel több mint 3 millió dollárt jelent.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!