2025-re emberi település a Marson?

2005. szeptember 19. – 21:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A 4Frontiers kormányzati pénzek nélkül, önfinanszírozó projektként képzeli el mindezt.

Nem kis fába vágta fejszéjét a 4Frontiers nevű, frissen alakult cég: célja 20 éven belül egy kis emberi települést létrehozni a Marson, méghozzá kormányzati támogatások nélkül. Az önfinanszírozó projekt első lépéseként a település földi mását hoznák létre valahol Coloradóban, Floridában vagy Új-Mexikóban. 2007-re ez már turista-látványosságként működne, és tervek szerint 7 millió dolláros bevételt hozna.

Ezzel párhuzamosan megkezdenék azon találmányok begyűjtését, melyek lehetővé teszik egy kis csapat számára, hogy némi felszereléssel leszálljanak a Marson, és kizárólag helyben megtalálható alapanyagokból

elkezdjék építeni a települést.

Az igazán nagy feladat az ipari folyamatok – a műanyag- és acél-gyártás – miniatürizálása, valamint a Marson megtalálható nyersanyagok (széndioxid, jég, valamint vasoxid) kitermelése. A cég máris szabadalmaztatta azt az eljárást, mellyel műanyagokat lehet létrehozni a Marson található anyagokból.

Ahogy gyűlnek a tapasztalatok és új technológiák, a 4Frontiers értékesíteni próbálná azokat: eladnák például a repülőgépgyáraknak vagy akár a NASA-nak. Ugyanakkor Mars-díszleteket is terveznek gyártani filmprodukciók és vidámparkok számára. A cég 2010-re 34 millió dolláros bevételre számít – jövőre a

bruttó profit 1,4 millió dollár lehet.

Az igazán nagy üzlet tervek szerint akkor kezdődhet, ha majd kiaknázható lesz a vörös bolygó ásvány-készlete: ezeket a további expedícióknak adnák el, illetve exportálnák, mondjuk a Holdra. A hosszútávú cél az, hogy a Mars váljon a Naprendszer gazdaságának alapjává – lévén, hogy könnyen kitermelhető minden fontosabb alapanyag.

Az első telepeseket célba juttató, privát űreszközök is készülőben vannak: a többhónapos út megtételére ugyan még nincs konkrét elképzelés, azonban a Space Exploration Technologies (SpaceX) Merlin nevű rakétahajtóműve jól teljesített teszteken. Öt ilyen hajtómű öt személyt juttathat majd alacsony Föld körüli pályára.

Az ötös szám nem véletlen:

ugyanis az egyre divatosabb privát-űrversenyben a legújabb kiírás öt személy Föld körüli pályára juttatása – a tét 50 millió dollár. Robert Bigalow las vegasi hotel-tulajdonos – és űr-vállalkozó – persze nem minden hátsó gondolat nélkül tette meg a felajánlást: ugyanis ő ingatlan-birodalmát kereskedelmi űrállomásokkal bővítené.

Mielőtt azonban mindez valóra válna, a nem éppen üzleti szempontok szerint kidolgozott törvénykezést is módosítani kellene: a világűr meghódítását szabályozó 1967-es Outer Space Treaty -ban az áll, hogy a világűr és égitestek felderítéséből és használatából az összes ország hasznot kell húzzon.

Az 1979-es Moon Treaty ennél explicitebb, kimondva, hogy a Naprendszer égitestjei nem kerülhetnek egy nemzet, szervezet vagy személy birtokába. Csakhogy a legtöbb ország – köztük az Egyesült Államok, Kína és Oroszország – sosem ratifikálta azt.

Forrás: Wired.com

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!