Félsziget: jelentős a veszteség, de a trendek biztatók

2005. augusztus 1. – 14:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Idén 40 ezer euró körüli veszteségre számít Gerendai Károly, a Félsziget többségi tulajdonosa. Ez a duplája a prognosztizáltnak.

A fesztiválmágnás Gerendai azt jelentette be a vasárnapi sajtótájékoztatón, míg hetijegyekkel teljesítették a tervezett szintet, a napijegyek terén jelentős az alultermelés. A vasárnap esti, várhatóan jelentősebb eladás előtt 2-6 ezer napi jegy fogyott, ami kevés ahhoz képest, milyen passzív potenciált jelent Marosvásárhely és vonzáskörzete. Míg a Neoton Família koncertjére ötezres napijegy-vásárlással számoltak, 3500 fogyott – emelte ki példaként Gerendai Károly. Ennek ellenére a sátoros hetijegyesek száma 75%-kal nőtt a tavalyihoz képest, ami a fesztiválturizmus némi fellendülését jelenti. A tábor kezd egyre inkább interetnikusként kinézni, bár – és ez a mi kommentárunk –, a magyar rendezvény-imázs talán túlságosan is domináns, ez valószínűleg a jegyeladási paraméterekben is megmutatkozik.


Mivel lehet a gond?

Gerendai – aki nem tűnt csüggedtnek és biztosította az újságírókat afelől, hogy ugyanitt vagy máshol, de a fesztivál 2006-ban is nagy valószínűséggel megrendezésre kerül – három problémacsoportot pontozott:

1.

A romániai piaci viszonyok között – ahol a 190 ezres napijegy is megerőltető árúnak számít, nem könnyű nemzetközi sztárokkal tűzdelt megarendezvényt csinálni. A megoldást Gerendai a fizetőerő konszolidálódásában látja. Ide tartozik, hogy a Félszigeten készített felmérés szerint a fesztivállátogatók többsége, azaz 70%-a tinédzser.

2.

A pártok, önkormányzatok és más szereplők katyóra gyártják az ingyenes rendezvényeket: ebben a kontextusban nehéz piaci szolgáltatásként működni. Gerendai úgy fogalmazott: ha kapsz ingyen egy Daciát, nehéz meggyőzni arról, hogy pénzt adj ki egy Volkswagenre még akkor is, ha belátod, hogy az utóbbi jobb.

3.

A marosvásárhelyi önkormányzat nem tűnik túl motiváltnak a rendezvény helyszíne, a Víkend-telep infrastrukturális fejlesztésében. A téma kényes, mind Szepessy Szabolcs főszervező-társtulajdonos, mind Gerendai Károly elegánsan kerülték a jelzős szerkezeteket, de Gerendai már feltételes módban beszélt arról, hogy jövőre is Vásárhelyen hozzák-e gyepre a rendezvényt, azaz nem zárt ki más helyszínt sem.

Pozitívumok

* Világsztárok. Exkluzív ingerek. Rengeteg közép- és rétegsztár. Fellépési lehetõség az ígéretes zenekarok számára
* Relaxált multikulti és kozmopolita hangulat
* Ár/teljesítmény szempontból világolcsó belépõ
* Az idén már érdekességek is történtek a civil faluban
* Volt némi internet is (a sebességet most hagyjuk)
* A fesztiválturizmussal és az új iránti nyitottsággal a fesztivál néhány napra lenyomta a flekkenzabáló marosvásáhelyi középosztály idült sznobizmusát
* Egyre több a réteg-dolog

Áramproblémák, aszfaltozatlan út, a kihasználatlan mocsaras terület konszolidálása – a megoldás önkormányzati feladat volna. Kényes továbbá, hogy a fesztivál fizikai és mentális terében működik a városi strand, amire a fesztivál ideje alatt érthető módon kizárólagos használati jogot szeretnének a szervezők.

Ebben a kérdésben valamilyen kompromisszumos megoldásra van szükség. A háttérbeszélgetések alapján úgy látjuk, ez az a tétel, amin megbukhat jövőre a marosvásárhelyi Félsziget, vagyis ez adhat lehetőséget egy dinamikusabb, nyitottabb városnak arra, hogy felkerüljön a térképre.

Remek adottságai vannak pédául Nagyvárad nak vagy akár Brassó nak. Úgy tűnik – ez is a mi kommentárunk – a marosvásárhelyi városatyák már nem utálják a rendezvényt, már kezd közömbössé válni számukra, ami ugyan nem üdvös, de a trend biztató.

Az első négy nap alatt 38 ezer látogatót realizált a fesztivál (a szervezők számításai szerint aki hetijegyet vásárol, öt belépőnek számít). Tavaly a teljes időtartam alatt 34 ezren fordultak meg a fesztiválon.

A nullszaldóhoz szükséges 50 ezer egységnyi látogató még a vasárnapi boom ellenére sem teljesíthető – minthogy az optimális esetben teljesíthető 42-46 ezer látogató-számból még mindig le kell vonni azt a több ezres csapatot, akik szervezőként, tudósítóként, VIP-ként működnek.

Negatívumok

* Kevés volt a zuhanyzó. A csapolt kút vízhozama nem volt elegendõ, ezért sokan maradtak szappanosan a zuhanyzó alatt és õk még szerencsésnek mondhatók
* Ha darabszámba teljesítve is volt a mobilvécészám, a szolgáltatás minõsége nem volt elvárás szerinti
* A sátortábor és a színpadok közötti út nincs leaszfaltozva. Ezért vagy poros, vagy sáros
* Több nagy teljesítményû áramgenerátorra volt szükség, mégis áramkiesések voltak a civilfalu + kocsmasoron
* Idén is viszonylag sok volt a kisebb szervezési baki, igaz kevesebb mint a tavaly
* Még mindig túl sok a magamutogató politikus a Félszigeten
* Nem találtunk olyan lokált, ahol ha az átlagosnál többe is kerül a szolgáltatás, nem támad az embernek pajta-hangulata és csendes zene mellett, nyugodtan tud beszélgetni

A tengerpart a következő célpont?

Mind Szepessy, mind Gerendai elégedetten nyilatkozott a fesztivál programjáról és a hangulatról egyaránt. Az ilyenkor kötelező optimizmus mögött valóban biztatóak a mutatók is. Az idén a rendezvény be tudott kapcsolni egy jelentős szponzort, a Coca- Colá t, ami elsősorban precedensként értékes.

Annak ellenére, hogy a bukaresti multik a fővárosban vagy a tengerparton megrendezésre kerülő fesztivált támogatnának – hogy az elkövetkező években egy ilyen csomaggal is dobbantani fog, ebből nem csinált titkot Gerendai – a fesztivál brandje évről évre értékesebb: az említett felmérés szerint a megkérdezettek 21%-a az első, 46%-a a második Félszigeten is jelen volt.

Gerendai jövőre jelentős reklámbevételekre számít, a hosszú távú tervébe belefér a jövő évi nullszaldó.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!