Hogyan kezdj minisztériumi karriert?

2005. július 5. – 21:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tanácsosok, altárgyalók, postaügyi előadók: átnéztünk néhány állami állásajánlatot.


Még két napja van annak a frissen végzett középiskolásnak, aki állami pályán, a Távközlési és Informatikai Minisztérium ban ( MCTI ) akar karriert csinálni. Több minisztérium ugyanis június-júliusban közölt álláshirdetéseket.

Kezdőknek elég a középiskola

A 27 posztot kínáló MCTI-ben már meg is kezdődtek a versenyvizsgák, de aki a postai és audiovizuális, illetve a gazdasági igazgatóságon kíván dolgozni, július 7-ig még beadhatja pályázatát. A kezdő referenseknek (egy-egy szaktéma előadóinak) nem kell felsőfokú végzettséggel rendelkezniük, középfokon az angol vagy a francia nyelvet kell ismerniük. A kötelező tananyag: több mint egy tucat, távközléssel kapcsolatos jogszabály ismerete.A nagyobb presztízsű állásokhoz – például a PR és sajtókapcsolati igazgatóság vezetői posztjához – már felsőfokú szakképzés és legalább ötéves szakmai gyakorlat szükségeltetik. Az angolt felsőfokon, további egy idegen nyelvet, németet, franciát, olaszt vagy spanyolt középfokon kell beszélni.

A tanácsosi állások betöltéséhez már elegendő a szakirányú végzettség mellett a hároméves szakmai gyakorlat.

Az Office-csomag a felvételi követelmény

Érdekes viszont, hogy aki bármilyen egyetemi végzettséggel rendelkezik, jól ismeri a Microsoft Office irodai szoftvercsomag trükkjeit és középfokon beszél egy idegen nyelvet, az máris eséllyel pályázhat ugyanezen minisztérium IT-igazgatóságának a „számítógépes csalás elleni és rendszerbiztonsági tanácsoshelyettes” nevű állásra, de hasonló rangban foglalkozhat infotechnológiai standardokkal is.

A hirdetés informatikai vagy rendszermérnöki egyetemi végezettséget nem ír elő, a bibliográfia is csak jogszabályokat sorol fel. (A MCTI álláshirdetéseiről bővebb infók itt olvashatók .)

Tanácsosok kerestetnek

Az Európai Integrációs Minisztérium ( MIE ) júniusban lezajlott versenyvizsgáján 31 állást hirdettek meg. A legnagyobb érdeklődés a régiópolitikai igazgatóság kezdő szakértőket kereső hirdetése iránt volt: a két állásra 11-en pályáztak.

Több állás viszont betöltetlen maradt: a legtöbb pályázatot azért utasították vissza a MIE igazgatóságai, mert az illető ugyan írásbeli vizsgáját letette, de a személyes elbeszélgetésen már nem jelent meg. Így a belső piacokkal foglalkozó igazgatóság keres még tárgyaló-elemzőt, kéne egy tanácsos az IT- és kettő a régiópolitikai igazgatóságra. Továbbá jogtanácsost is keres a minisztérium.

Béremelés, juttatások

Ebben az évben a közalkalmazottak 18-25%-os béremelést kapnak. Szociális munkások, könyvtárosok, edzõk, muzeológusok, mérnökök, zenészek, fõszerkesztõk és elõadómûvészek mellett ide tartoznak a közintézmények tanácsosai, elõadói és szakértõi is. Aki már három évet ledolgozott, az alapbérének öt, aki ötöt, az 10%-át kapja meg „hûségpénzként”. Túlóráért, a doktori címért, titoktartási kötelezettségért pluszpénz jár (további infók a közalkalmazottak helyzetérõl itt).

A MIE feltételei általában véve szigorúbbak: minden poszt betöltéséhez felsőfokú végzettség szükséges, a pályázóknak pedig a MCTI-hez képest terjedelmesebb bibliográfiát kell áttanulmányozniuk, sőt, az egyetemi szóbeli vizsgákhoz hasonlóan 18-20 pontból álló tétellistából is fel kell készülniük.

A 18 pontból álló könyvészetben például az EU alkotmánya vagy a nizzai szerződés is szerepel. (Az integrációs tárca álláshirdetéseiről bővebb infók itt , a pályázat végeredménye pdf-ben itt olvasható .)

Nagy a verseny – 1200 EU-szakértői állás várható

Csutak István , a szaktárca államtitkára kérdésünkre azt közölte, a minisztérium, ahogy az integráció előrehalad, folyamatosan újabb állásokat fog meghirdetni, de közelebbről nem valószínű, hogy újabb versenyvizsga-fordulót szerveznek.

– Ellenben minden minisztérium, ahol EU-strukturális alapokat fognak kezelni, szakértőket fog alkalmazni. Összesen mintegy 1200 állásról van szó – magyarázta. Ami az állások mellett járó szolgáltatásokat illeti, szolgálati lakás csak államtitkári rangtól felfele jár – közölte Csutak.

– Ha a kérdés erre céloz: senki sem fogja külön megkérni a magyar fiatalokat, hogy Bukarestbe jöjjenek dolgozni. Nagy a verseny, aki akar, jön, aki nem, nem – ecsetelte az állami munkaerőpiac körüli állapotokat az államtitkár.

Magyarul és oroszul tudók előnyben

A Külügyminisztérium ban nyár végére várhatók álláshirdetések – tájékoztatott Niculescu Tóni államtitkár. A tárcánál még tart a költségvetési szigorítás miatti, kényszerű átszervezés, ezért nem tudni még közelebbit a karrierlehetőségekről.

– Amire leginkább vadászni fogunk, az a közel- és távol-keleti nyelvek ismerete, de nagy hiány van magyart vagy szláv nyelveket, például az oroszt beszélő szakértőkből is. A diplomata-karrier alapfeltétele, hogy a pályázó két idegen nyelven legyen kommunikációképes.

Az átszervezés és a nyugdíjazások után körülbelül 250 állásra lehet számítani a bukaresti központban – magyarázta Niculescu, hozzátéve, hogy mivel a külügyi stratégia a külgazdaság irányába mozdul el, előnyben részesülhetnek azok, akik ilyen irányú szakismeretekkel is rendelkeznek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!