Winkler: áfa-emelés helyett adószigort!

2005. július 4. – 21:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb adóprés nélkül is növelhetné bevételeit az állam. Pontosan hogyan?


- Nem biztos, hogy jó ötlet január elsejétől 19%-ról 22%-ra emelni az áfát – kommentálta kérésünkre a pénzügyminiszter által felröppentett ötletet gazdasági szakember minőségében Winkler Gyula , megbízott gazdasági miniszter. – Az emelés durván visszafogná a fogyasztást, ha jól belenézünk, közvetett módon

Mi szükség van az áfa emelésére?

Ionut Popescu pénzügyminiszter szerint az a baj, hogy a hiteleket az utóbbi három évben „felfedezõ” lakosság fogyasztása annyira megugrott, hogy az már egyensúlyhiányt okoz – ugyanis az így beszerzett tartós fogyasztási cikkek zömét a forgalmazók importálják, tehát a részletre vásárlók nem a belsõ termelést élénkítik.
Az elemzõk azzal vágnak vissza, hogy a hitel-túlpörgést a Nemzeti Bank szigorító intézkedéseivel is vissza lehetne fogni. Az áfa-emelés ezzel szemben azonnal áremelésekhez és az infláció növekedéséhez vezetne. Tény, hogy a közvetett adónemek behajtásában az állam sokkal hatékonyabb. Ha tehát az éléskamra egyre üresebb, a mindenkori kormány hajlamos a biztosnak tûnõ bevételi forrásokból többet kisajtolni – így az elemzõk. Többekben felmerült, hogy az emelés a költségvetési hiány miatt aggódó Nemzetközi Valutaalap (IMF) nyomására merült fel – ezt viszont maga Popescu cáfolta.

életszínvonal-csökkenést eredményezne.

– A rendelkezésemre álló elemzések alapján semmiképp sem azzal indokolnám a lépést, amivel Ionut Popescu , vagyis azzal, hogy a 16%-os adókulcs miatt baj van a költségvetés bevételi oldalával.

– Emelés helyett sokkal inkább az adózási fegyelem javítására, az adóbehajtás hatékonyságának növelésére kéne koncentrálni. Közhelynek számít már, de az az igazság, hogy ez mindenkori gondja a romániai gazdaságnak, az összes kormányzat 15 éve küszködik a soha be nem folyó adók miatt.

Winkler szerint szoros minisztérium-közi együttműködéssel kéne egy sor ilyen intézkedést bevezetni, vagyis a megyei adóhatóságok munkáját javítani, azonnal megszüntetni a tartozások átütemezését, teljesen egyenlő elbánásban részesíteni magán- és állami céget, tehát elérni, hogy az állami is ugyanúgy

fizesse be minden járulékát.

Ami a személyi jövedelemadót illeti, ezen a téren is szükség volna az adóigazgatás reformjára – fejtette ki a miniszter, aki szerint fel kéne mérni, hogy mi a helyzet ingatlanadó-ügyben faluhelyen.

– Nincs átfogó képünk például arról, hogy a vidéken épült ingatlanok hány százaléka van bejelentve, és hány kapott építkezési engedélyt – magyarázta Winkler Gyula, hozzátéve: legalább ötvenféle adófegyelmi intézkedést lehetne még felsorolni.

– Az csak játék lenne a számokkal

– válaszolta a miniszter arra a kérdésünkre, becsülje meg, körülbelül milyen nagyságrendű volna az így keletkező bevétel.

– Úgy gondolom, a GDP 0,5%-át kitevő összeget még a hátralevő félévben ilyen úton be lehetne hajtani. Ez elég reális szám, bár az igaz, hogy az összes intézkedés pontos hatását banira menően amúgy sem lehet kimutatni – prognosztizált végül.

Az áfa kapcsán hivatalos RMDSZ-álláspont azért nincs, mert még a pénzügyminiszter elképzelésének sorsáról sem tudni semmit pontosan. Ha a javaslat hivatalos lesz, összeül az RMDSZ szakbizottsága is, melyben a gazdasággal foglalkozó képviselők, szenátorok és kormánytagok megtanácskozzák a közös álláspontot – tudtuk meg.

______________________

Nagyságrendek

Románia GDP-je 2004-ben 70,9 milliárd dollár volt, az idei nemzeti össztermék 4,2%-os bővüléssel várhatóan 90,7 milliárd körül alakul majd. Ezeknek az összegeknek a 0,5%-a 354, illetve 453 millió dollár, ami 10 280 ezermilliárd, illetve 13 151 ezermilliárd lejnek felel meg.

Összehasonlításként: a titkosszolgálat (SRI) költségvetése 7098, a kulturális tárcáé 3829, az oktatásié 47 690, a honvédelmi minisztériumé 60 700 ezermilliárd lej.

A folyó fizetési mérleg hiánya tavaly 5,8 milliárd dollár (8,3 a GDP%-ban), az idénre 6,7-6,8 milliárd dolláros hiányt (7,5 a GDP%-ban) prognosztizálnak az elemzők. Öt nagy állami vállalat, a Carom, az Országos Kőszéntársaság, a bányabezárással foglalkozó állami vállalat, továbbá a Termoelectrica és a vasútholding (CFR) összesen több mint 23 ezermilliárd lejjel tartozik az államkasszának. (További, Romániára vonatkozó gazdasági mutatók itt olvashatók. )

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!