Románia húsz legjelentősebb külföldi befektetője

2005. június 9. – 21:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Petrom privatizációjával az osztrák OMV vezeti a listát, a MOL a tizenhetedik.


Több mint hétmilliárd dolláros befektetés, 120 ezer alkalmazott és kilenc milliárd eurós nyereség 2004-ben – ezek a számadatok jellemzik Románia húsz legnagyobb, külföldi tőkével működő vállalatának gazdasági mutatóit, derül ki a Capital gazdasági hetilap elemzéséből. Az 1990 utáni befektetők többsége a mobilszolgáltatás, a gépkocsigyártás, az üzemanyag-forgalmazás, a cementgyártás és a kiskereskedelem felé irányult. Ezek bizonyultak a legdinamikusabb ágazatoknak. Szakértők szerint azonban ezek a területek is távol állnak még a teljes kihasználtságtól, rengeteg befektetési lehetőség rejlik bennük. A listára felkerült cégek üzletpolitikáját továbbra is a befektetések növelése jellemzi. Csak ebben az évben 400 millió eurót költöttek arra, hogy megerősítsék a romániai piacon elfoglalt pozíciójukat. A listán szereplő húsz vállalat Románia bruttó nemzeti össztermékének 15%-át adja. Az elemzés szerint a multinacionális cégek nem véletlenül a gazdasági szektorba fektettek be, ugyanis itt várható közép- és hosszútávon a legnagyobb növekedés.

Több autó, több benzin

A húszas listát a Petrom privatizációját megnyerő osztrák olajipari társaság, az

OMV

vezeti. Az osztrákok 669 millió eurót fizettek a társaság részvényeinek 33,34%-ért, és további 830 millió euróval növelték a Petrom tőkéjét. Valószínűleg a romániai gépkocsi-piac fejlődése is szerepet játszott abban, hogy az OMV a Petrom átvétele mellett döntött.

Az OMV egyszerűen számolt: minél több gépjárművet vásárolnak, annál nagyobb lesz az üzemanyag-fogyasztás. És a Petromon keresztül körülbelül 600 töltőállomáshoz jutott. Ehhez még hozzátevődik az a néhány tucat benzinkút, amelyet az OMV Romania Mineraloel működtet, amelybe az idén még 13 millió eurót szeretnének befektetetni. Az osztrák csoportnak a Petrom a legjelentősebb befektetése Európában, ahol többek között a MOL társaság tíz százalékát is birtokolják.

Hasonlóan gondolkodott a magyar

MOL

is. Noha nem tudta megszerezni a Petromot, a MOL-nak mégis sikerült a román piacon megerősítenie pozícióját azzal, hogy a múlt év végén átvette a Shell töltőállomás-hálózatát. 2005-ben a MOL figyelme ezen hálózat integrálásra irányul, a projektre körülbelül 12 millió eurót különítettek el. Középtávon a magyar kőolaj és gázcsoport 200 töltőállomást szeretne Romániában üzemeltetni, amely körülbelül 70 millió eurójába fog kerülni.

Túlszárnyalt remények

A befektetők elvárásai sokszor a tervezetnél is jobban teljesültek. 1997-ben például, amikor a Connex még csak egy éve volt jelen a romániai piacon, Al Tolstoy, a

MobiFon

társaság akkori elnöke, úgy becsülte, hogy 2007-ig a társaságnak 1,4-1,5 millió előfizetője lesz. 2005 közepén járunk, és a Connex máris 5 millió előfizetővel büszkélkedhet, akárcsak az

Orange

, amely szintén 5 millió ügyfelet vonzott. Az Orange, amely harmadik a Capital listáján, egyúttal a harmadik legnagyobb európai piacát köszönheti Romániának.

Ősszel a

Vodafone

átveszi a Connex társaságot, ezzel az ország második legjelentősebb befektetőjévé válik. Cserébe ötmillió előfizetőt kap, és ezzel megszerzi ötödik legnagyobb piacát Európában – Németország, Olaszország, Nagy-Britannia és Spanyolország után. Magyarországon például 1,7 millió előfizetője van a Vodafone-nak.

2004 végéig a mobilpiac három legfontosabb szereplője, a Connex, az Orange, és a Zapp összesen 2,4 milliárd dollárt fektetett be.

Évi egymillió Logan

A jeget a hazai gépkocsigyártásban minden kétséget kizáróan az törte meg, hogy a

Renault

csoport átvette az Automobile Dacia -t. A Pitesti-i üzem átvételét az európai gépkocsialkatrész-forgalmazók bizalmi indítványként értelmezték, és ennek következtében sokan követték a franciák példáját.

Az ország negyedik legjelentősebb befektetőjeként, 2006-ig a Renault még további 300 millió eurót szeretne a gyár fejlesztésére fordítani, így a teljes beruházás összege meghaladja az egymilliárd eurót. Tavaly a Renault piacra dobta a Dacia Logant, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy 2010-re évente egymillió darabot szeretné belőle legyártani.

1999-ben, ugyanabban az évben, amikor a Renault megvásárolta a Daciat, a német gumiabroncsgyártó cég, a Continental is gyárépítésbe kezdett Temesváron. A társaság vezetői szerint ez volt az első és legfontosabb lépés, amit a cég a kelet-európai piac irányába tett. Jelen pillanatig körülbelül 150 millió eurót fektettek be a temesvári üzemükbe.

A francia gumiabroncsgyártó, a

Michelin

sem hagyta alább. 2001 augusztusától, mióta belépett a romániai piacra, a társaság több mint 60 millió eurót költött, és ugyanekkora összeget tervez befektetni az elkövetkező években is. Három üzemében, a Victoria Floresti-nél, a Silvania Zalau-nál és a Romsteel Cord Zalau-nál, akárcsak a bukaresti központban, összesen 3900 alkalmazottat foglalkoztat.

Aki mer, az nyer

13,19 milliárd euró: az Országos Kereskedelmi Nyilvántartási Hivatal adatai alapján 2004 végéig a külföldi cégek beruházásainak összege 110.167: a külföldi tõkével mûködõ, Romániában bejegyzett cégek száma 2005 márciusának végéig. Ebbõl 34% nagykereskedõ, 17,9 az ipar területén tevékenykedik, 15,8 % kiskereskedõ, míg 15,9 % a szolgáltatások területén tevékenykedik

Románia gyorsan lefaragta azt a hátrányt, amely a bevásárlóközpontok terén a környező országoktól elválasztotta, véli a gazdasági lap. A nagy európai kereskedelmi áruházláncolatok számára a romániai terjeszkedés ma már prioritásnak számít. Például a

Hyparlo

, a francia Carrefour csoport legnagyobb franchise-tulajdonosa, ebben az évben körülbelül 65 millió eurót szeretne itt befektetni.

Ősszel befejeződik Ploiesti mellett az ötödik Carrefour hipermarket építése, és hozzáfognak újabb két egység megépítéséhez, amelyeket 2006-ban szándékoznak megnyitni a vásárlók előtt. A leglátványosabb fejlődést azonban a

Metro Cash&Carry

hálózat ért el, ez a cég volt az első, amely évekkel ezelőtt bemerészkedett az országba.

Jelen pillanatban a Metro-nak 21 elosztóállomása van országszerte, mindegyik külön-külön 15 millió eurós beruházást jelent. A vállalat tavalyi forgalma elérte a 1,04 milliárd eurót – az egyik legnagyobb, amit egy külföldi cég romániai tevékenysége során elért.

Virágzik az építőipar

A 2001-es 3,6 milliárd euróról az építőipar romániai piaca 2004-ben 5 milliárd eurós üzletté dagadt, amely az idén elérheti az 5,4 milliárd eurót. A Capital elemzői szerint az egész ágazat virágzik, egyre több építkezés folyik, kezdve az irodaépületektől, a bevásárlóközpontokon át, a magánházakkal bezárólag.

A Lafarge , a Holcim és a Heidelberg Cement multinacionális cementgyártók biztos már többször gratuláltak önmaguknak, hogy felfedezték a romániai piacot. Ők hárman eddig összesen 900 millió eurót hoztak be az országba, és állításuk szerint nem fognak ennél az összegnél megállni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!