Miként élünk rosszabbul, mint Magyarországon?

2005. május 25. – 21:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tejben-vajban és lakásban kiszámoltuk, a gyakorlatban mit jelent, hogy a magyarországi átlagfizetés a romániai kétszerese.

Mennyibõl tudnál jól élni?-topik a Dispután.

Magyarországon százezer forint az átlagkereset – Romániában körülbelül feleannyi. Az Index -szel közreműködve utánanéztünk, tényleg olcsóbb-e Romániában a megélhetés a magyarországinál és hogy a havi költségek levonása után mennyi marad autóra, lakásra, benzinre, szórakozásra egy román, illetve magyar párnak.

Továbbá életszerűen meg szerettük volna becsülni: mennyivel magasabb a magyarországi életszínvonal a romániainál?

A bukaresti statisztikai hivatal szerint a nettó átlagbér ez év elején körülbelül 6,9 millió lej volt. Ugyanebben az időszakban Magyarországon közel kétszer ennyi, havi nettó 13,7 millió lej volt az átlagkereset. Az összehasonlításban ezt a két összeget vesszük alapul.

Két, egy fedél alatt

és átlagkeresetből élő ember lehetőségeit vesszük végig, ami azt jeleni, képzeletbeli párocskánk Magyarországon 27,5 millió lejt, Romániában kis híján 14 milliót verhet el. Ebből a két keretből levonjuk a megélhetéshez szükséges költségeket, aztán jöhet a többi.

Amikor az ehhez hasonló összeállítások már bevált módszerével vásárlói kosarat számoltunk, kiderült, hogy az összeírt élelmiszerek és tisztítószerek elviszik

a két romániai átlagkeresetének 95%-át.

Persze a kosár nem a minimális igényekre épített, de nem is a fényűzésről szólt: tartalmazott fejenként napi 15 deka narancsot (egy fonnyadtabb darab), 10 deka csirkemellet, sertéskarajt és ugyanennyi sajtot, napi másfél liter ásványvizet, cigarettát, alkoholt, tisztítószereket, mindenből átlagos mennyiséget. Így ahhoz, hogy a román-magyar összehasonlításnak egyáltalán legyen értelme, lejjebb kellett adni az igényeket.

Fogyasztói kosár, két fõnek, egy hónapra

10 kg kenyér, 10 l tej, 4 kg paradicsom, 6 kg krumpli, 2 kg narancs, 4 kg alma, 2 kg rizs, 20 db tojás, 3 kg gépsonka, 4 kg karaj, 4 kg csirkemell, 40 l ásványvíz, 20 l kóla, 3 kg trappista, 1 l napraforgóolaj, fél kg cukor, 1 kg liszt, 1 kg margarin, fél kg kávé, egy tubus fogkrém, 250 ml tusfürdõ, 250 ml sampon, 15 üveg sör, 8 doboz cigaretta, 1 kg mosószer.

Végül aztán maradt naponta 12 deka hús (csirke vagy karaj), 15 deka kenyér, egy szelet sonka és egy szelet sajt, 3 deci kóla, kevés gyümölcs, zöldség, tisztítószerek, kávé, négynaponta egy sör és heti egy doboz cigi.

A lista érdekessége,

hogy nincs nagy különbség a két végösszeg között: amiért Magyarországon 6,4 millió lejnek megfelelő forintot kell kifizetni, az Romániában is 6,2 millióba kerül. Vannak persze különbségek: a cigaretta feleannyiba kerül itthon, mint Magyarországon, ott viszont a cukor, a kóla, a csirkemell és a paradicsom olcsóbb Romániánál. Ugyanakkor itthon lényegesen

drágább az alma, a sertéskaraj, a sajt

és a liszt a magyarországi átlagnál. Ha a költségeket levonjuk, Magyarországon 21 millió, Romániában 7,7 millió lej marad a közös kasszában. Lehet költözni az albérletbe!

Magyarországon egy másfél szobás lakás bére 7 millió lejjel egyenértékű forintból oldható meg, ugyanez itthon átlag 5 millióba kerül.

A rezsire – ha nem számítunk mobilt, internetet vagy kábeltévét, aminek havidíja nagymértékben függ a használó igényeitől – egy magyarországi pár átlagosan 4,2 millió lejt költ, Romániában ez 1,8 millió. Ha mindezt levonjuk, a magyar párnak 9,6 milliója marad havonta, a romániainak 2,3 millió.

Mostmár elkezdhetnek gyűjteni a lakás berendezésére.

Az elektronikai cikkek árait is összevetve azt találtuk, hogy itthon még a szokatlanul magas magyar árszintre is rá tudnak licitálni. Az a Whirpool márkájú mosógép, ami Magyarországon 11,3 millióba kerül, itthon 13,6 millióból vásárolható meg. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon egy hónapig és öt napig kell spórolnia az átlagpárocskának, Romániában fél évig.

Egy LG dvd-lejátszó (DV8700) Magyarországon 2,8 millió, Romániában 4,4 millió, ami azt jelenti, hogy alig kilenc nap alatt összejön Magyarországon az ára. Romániában közel két hónapig tart az ínséges időszak. Egy Panasonic videomagnót vizsgálva pedig kiderül, hogy míg Magyarországon 12 napig, itthon hetven napig

kell félretenni erre minden fillért.

Ha albérlet már van, meg mosógép is, jöhet az autó. Stílszerűen: egy Dacia Logan. Magyarországon 255 millióba kerül az alapváltozat, Romániában ez 213 millióból kijön. Vagyis Magyarországon két évig és két hónapig kell kuporgatni rá, itthon – ha a pár ma elkezdene gyűjteni rá – 2012 decemberében már a karácsonyfa alatt lehet az autó.

Ha országon belül teszünk egy ötszáz kilométeres kirándulást, akkor nagyjából 35 literrel csökkentjük a világ kőolajtartalékait. Ez a magyarországi 36 000 lejes benzinárral számolva 1,3 millióból, a román 31 600 lejes benzin mellett 1,1 millióból van meg a túra. Magyarországon négynaponta útnak indulhatnak kirándulni a fiatalok, itthon kéthetente.

Ha már mindent megnéztünk a környéken, állítsuk a Daciát a garázsba és induljunk útnak. Mondjuk Tunéziába, ötcsillagos szállodába, félpanzióval, repülővel, nyolc nap, hét éjszaka, augusztusban, amikor biztos nem rontja el az eső a szabadságot.

Magyarországon ez 19,8 millióba kerül,

két fő részére 39,6 millió. Romániában ugyanaz a szálloda ugyanakkor 32 millió. Ha a szabadon maradt pénzt nézzük, akkor Magyarországon négy hónap összespórolni ezt az utat két átlagjövedelemből, Romániában egy év és két hónapba telik.

Előbb-utóbb azonban vége a gondtalan éveknek, muszáj lesz lakásra gyűjteni. Egy újépítésű lakópark Budapest elfogadható részén négyzetméterenként 44,7 millió lejbe kerül. Egy negyven négyzetméteres lakás tehát nagyjából 1,8 milliárdból jön össze, ami Magyarországon 15 év és kilenc hónap gyűjtést feltételez. Romániában egy hasonló lakás 1,2 milliárdba kerül, amit

45 év alatt lehet átlagfizetésből összegyűjteni.

Néha persze be kell ülni kávézni is. Magyarországon 42 ezer lej jobb helyen egy kapucsínó, itthon 24 000, ami azt jelenti, hogy míg havi húsz munkanappal és napi nyolc óra munkával számolva másfél órát kell dolgozni ezért a magyar párocskának, Romániában 3 és fél órán keresztül kell melózni.

Egy vacsora egy átlagos étteremben egy-egy korsó sörrel 570 ezerből jön ki Magyarországon, tehát kilenc órát kell dolgozni érte – Romániában körülbelül 430 ezer ugyanez, ami majdnem egy teljes munkahetet jelent.

Kiszámoltuk, hogy mennyit kell dolgoznia magyar és romániai hőseinknek ahhoz, hogy legyen lakásuk, autójuk és minimális cuccal felszerelt lakásuk (dvd, hűtő, videó). Magyarországon 18 év után dőlhetnek először hátra a fiatalok (akkor vehetnek először széket ugyanis), Romániában 53 évig és nyolc hónapig kell gürizni ugyanezért.

A cikket Balázs Attila fotóival illusztráltuk

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!