Gyötri a Daciát a német törésteszt

2005. május 18. – 15:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Itthon veszik, mint a cukrot, de Nyugaton előbb töréstesztelik a Dacia Logant.


A romániai sikerszéria után a nyugati kispénzű vásárlókat szeretné megfogni a Dacia Logan nal a Renault. Az autót júniusban dobják piacra Franciaországban és Németországban: ebből az alkalomból a német autós szaklap, az AutoBild (AB) tesztelte a modellt. Az eredmény máris elgondolkodtatta a francia konszern menedzsmentjét.

Az AB azt vizsgálta meg,

milyen autóért lehet hozzájutni Németországban 8800 euróért – ugyanis az ötezer eurós modellként beharangozott Logan extrákkal és szállítási költségekkel megfelejelve ennyibe kerül nyugaton. A német szaklap megállapította: ezért a pénzért már egy használt, negyedik generációs, 60 ezer km-t futott Volkswagen Golf ot is meg lehet vásárolni, ami gyakorlatilag minden szempontból előnyösebb vétel, mint a Dacia újonnan. A motorizáció, a gyorsulás és az extra felszereltség mellett a Loganban utazni biztonsági szempontból is kockázatos. Az AB szerint

ütközés esetén

a Logan nem igazán védi sem az utast, sem a járókelőt. A szaklap a Dekra Intézet tesztjére hivatkozva azt közli: a Renault mérnökei sem a láb-, sem pedig a fejteret nem alakították ki megfelelően. A sofőr lábát a kuplung, továbbá az ő és az „anyósülésen” ülő fejét a tető kialakítása nem védi kellőképpen.

Frontális ütközés esetén – állítja a Dekra – gondok vannak a bal első ajtó nyitásával, vagyis a Golf ajtaja automatikusan kinyílik, a Logané nem, így a rohammentősöknek kell kivágniuk a fémlemezt, hogy a sofőrt kimentsék.

Francois Fourmont, a Dacia vezérigazgatója

A sofõroldali ajtó kérdése a mi döntésünk. A tervezésnek az volt a célja, hogy az ajtó még véletlenül se nyílhasson ki, így veszélyeztetve a sofõr életét. Az EU-elõírások szerint ütközés esetén legalább egy ajtónak nyílnia kell, a Loganon pedig három nyílik.

Az AB szakírói szerint a Logan légzsákjai nem a megfelelő másodpercben lépnek működésbe, továbbá a biztonsági öv tervrajza olyan elavult elvek szerint készült, melyeket már a korszerű autódizájn rég meghaladott. A genfi autókiállításon továbbá a Renault konkurensei úgy nyilatkoztak: romániai gyártósorokon nem lehet elérni a nyugaton megszokott minőséget.

A vásárló nemcsak árérzékeny, hanem a biztonságra is kényes – így hangzott a szakma kritikája.

Egy hazai olvasónak

természetesen kissé gyanús, mikor egy német szaklap kelet-európai autót kritizál, hiszen a hasonló árfekvésen kívül nem sok alapja van a pontról-pontra történő összehasonlításnak. Ezentúl, a Renault és a Dacia konstruktőrei nem is nyilatkozták azt, hogy termékük ötcsillagos eredményt ér el az EuroNCAP töréstesztjén.

Az európai autóipar e biztonságtechnikai intézet, és nem a Dekra mérési eredményeit fogadja el standardként.

Más nyugati autóipari szakújságírók inkább azt kérdőjelezik meg, hogy a francia gyártónak van-e egyáltalán kapacitása elég járművet szállítani az összes megcélzott piacra. 2010-re 1,2 millió darabot akar a Loganból eladni a Renault – jelentette be Louis Schweitzer, a konszern ügyvezető igazgatója.

Ezt az ambiciózus értéket

a Logant gyártó vállalatok maximális kapacitásával osztva adódik az a következtetés, hogy nem lesz könnyű elérni a célt. Az AutomotiveNewsEurope (ANE) a modell árát kifogásolja: miután a gyártó nagy felhajtással harangozta be az „ötezer eurós autót”, Logant Romániában minimum 6000, nyugaton 7000 euróért kapni.

Francois Fourmont

Ami a biztonságot illeti, a Logan több nyugat-európai teszten átment. Az EuroNCAP esetében három csillagot szándékszunk elérni, s ha ez sikerül, akkor a modell állni fogja az összehasonlítást például a Hyundai Accent-tel, a Kia Picantoval, a Fiat Pandával, vagy a középkategóriás Alfa 147-tel vagy a Chrysler PT Cruiserjével. Modellünket az EuroNCAP az elkövetkezõ hetekben teszteli.

„A Logan egyértelműen idegesíti a konkurenciát” – replikáz az Automobile Dacia vezérigazgatója, Francois Fourmont, aki részrehajlást sejt az AutoBild cikke mögött. A több, mint 19 ezer, Romániában eladott darab után további 13 ország vásárlói is kedvezően fogadták az autót – mondja.

A Daciának mindenesetre nem lesz könnyű

dolga: a nyugat-európai autóipar eladási mutatói folyamatosan romlanak, új modellt piacra dobni kockázatos. Idén az első negyedévben 1,681 millió új autót adtak el – tavaly hasonló időszakban 85 ezer darabbal többet vásároltak.

Csak a francia és a spanyol piac mutat enyhe, két-három százalékos növekedést, Olaszországban, Nagy-Britanniában és Németországban jelentősen csökkennek az eladások. Közép-Kelet-Európában a Volkswagen-féle Skoda eredményeinek megközelítése a célja a Renaultnak: tavaly a cseh márka uralta a keleti piac 15,6%-át.

Logant külföldön leginkább Törökország (1097 darabot), Szerbia-Montenegró (1037), Magyarország (937), Csehország (709) és Lengyelország (582) vásárol. Romániában a hazai márka új modellje egyértelműen siker: a forgalmazók szerint a romániai vásárlót kizárólag az ár érdekli, és az, hogy minél hamarabb új kocsi birtokába jusson.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!