Mennyi egy RMDSZ-es fizetés?

2005. május 10. – 16:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az egyszerű hivatalnok 5 millió körül szakít – egypár közismert politikus multik VIP-listáján is szerepel.

A kormánytagok közelmúltban leadott, részletes vagyonnyilatkozatából kiszámítható, hogy az RMDSZ-elnöki székkel együtt tavaly havi 27 millió lejes fizetés járt Markó nak. Ehhez persze hozzá kell adni a szenátori mellékállásból származó összeget (29 millió havonta). Az ügyvezető elnök Takács Csaba keresete nem nyilvános, de a szervezeti logika szerint nem lehet sokkal kevesebb az elnökénél. A Transindex úgy tudja, az RMDSZ csúcsvezetőségében nincsenek fix bérezések: minden tárgyalásos alapon működik, a jövedelmek – és főleg a valós pénzösszegek – szigorúan titkosak. A magasrangú tisztségviselőket homályos kompenzációs mechanizmusokkal fizetik.

Egy példa erre a mechanizmusra:

mint a vagyonnyilatkozatából kiderül, Nagy Zsolt tavaly önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöki munkájáért 18 millió körüli pénzösszeget vihetett haza havonta. Ehhez hozzá kell számítani az informatikai támogatásokat szétosztó Progress Alapítvány elnöki tisztségéért kapott 9 millió lejt. Borbély László a párton belül Nagyéhoz hasonló szintű funkciót bírt: kormányzati kapcsolattartásért felelős ügyvezető alelnök volt, azonban havonta alig 10 milliót keresett (ebben az összegben a Sapientián tartott óráiért kapott honorárium is benne van).

Viszonylag csekélynek számító RMDSZ-es fizetéséért azonban képviselőként bőven kompenzálva volt: havi 32 milliós fizetésben részesült.

A szürke jövedelmekről nem lehet tudni semmit.

Fontos tétel lehet a külföldi utazásokért járó napidíj. Ezen kívül úgy értesültünk: egyes multinacionális vállalatok VIP-listáján egypár közismert RMDSZ-honatya neve is szerepel.

Ez vállalat részéről ajándékokat, ingyenes szolgáltatásokat jelent – természetesen némi lobbi-tevékenységért, ügyintézésért cserébe. Azt is tudni kell, hogy pénz kivitele nonprofit alapítványokból pusztán technikai kérdés.

Értesüléseink szerint ugyanakkor egy egyszerű, Communitas Alapítványnál napi 8 órát gürcölő, karrierjét nemrég kezdő hivatalnok fizetése a fenti összegekhez képest 5 millió lej körül alakul. Továbbá információink szerint a kolozsvári ügyvezető elnökségen dolgozó irodisták fizetése sem sokkal több ennél az összegnél.

További támpont lehet az RMDSZ-es fizetések megbecsülésében az, hogy a Communitas Alapítvány fizetési listáin 2004-ben 32-36 személy szerepelt – ez a szám az év vége fele nőtt. Az alapítvány tavaly 4 milliárd 886 millió lejt költött bérekre – ez fejenként átlag 13,5-15 millió lejt jelent havonta. A Communitas Alapítvány – valóban RMDSZ – alkalmazottainak skálája nagyon széles: a fizetési listán megtalálható az RMDSZ főkönyvelőjének, sofőrének, takarítónőjének vagy referenseinek is a neve.

Szenátori vagyon-top

Ami az RMDSZ-szenátorok vagyonát illeti, a várakozásoknak megfelelõen Verestóy Attila magasan vezet: a Krónika szerint az RMDSZ szenátusi frakcióvezetõje csak az év elsõ négy hónapjában 5,26 millió eurónak megfelelõ összeget helyezett banki letétbe. Vagyonának nagyobbik része azonban az a tõke, amit a vagyonbevallásában felsorolt 48 cégbe fektetett. Verestóy mellett eltörpül a második leggazdagabb szenátor, Frunda György vagyona: neki tavaly közel 3 milliárd lejes jövedelme volt, amelynek csak 13%-át teszi kia szenátori fizetés. Az összeg nagyob részét a szenátor ügyvédi irodája termelte.

Ha ennél több információval rendelkezik RMDSZ-es fizetésekről, ossza meg levélben olvasóinkkal!

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!