A „vízügyes maffia” harminc éves projekteket sem fejezett be

2005. május 4. – 15:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem húzódik vissza a dél-bánsági árvíz. A legények eltűntek a töltéssel.

A Temes továbbra is apad, viszont az árvízzel borított vidékről nem húzódik vissza a víz, mert a Bánság déli része 12 méterrel alacsonyabban fekszik annál a helynél, ahol – Csávos és Fodorház között – két helyen is átszakadt a töltés. A katasztrófasújtotta falvak nagy része, Torontálkeresztes , Fény , Ótelek és Jánosfölde még mindig víz alatt áll. Ez utóbbi települést teljesen elvágta a víz a külvilágtól. Az ár öt-hat méter mély, és hullámzik, mint a tenger – olvasható a helyszíni tudósításokban.

Vizsgálatba fogott a környezetvédelmi minisztérium annak kiderítésére, hova tűnt az a több, mint 1500 milliárd – más források szerint 1400 milliárd – lej, melyet 2000 és 2004 között a Temes és Krassó-Szörény megyei árvízvédelmi rendszer rendbetételére utalt ki az állami költségvetés.

Nulláról kezdeni

Felmerült a gyanú, hogy vagy rossz minőségű a kivitelezés, vagy a vállalkozók bele se kezdtek az építési munkálatokba. Sulfina Barbu környezetvédelmi és vízügyi miniszter azt közölte a BBC mikrofonja előtt, hogy a Vízügyi Hatóság (AR) március óta vizsgálódik.

– Azt állapítottuk meg, hogy számos, 1976-ban és 1979-ben elkezdett munkálatot (1974-ben és 1976-ban volt számos erdélyi vidéken pusztító árvíz – szerk. megj.) mind a mai napig nem fejeztek be. A dossziékban számos, károsodásról beszámoló jegyzőkönyvet találtunk. Ez azt jelenti, hogy a be nem fejezett vagy frissen elkészült építményt elvitte az ár, és a beruházást újból végre kell hajtani.

BBC:

Másképpen fogalmazva ismét nulláról kezdődik minden.

– Pontosan.

BBC:

Ön azt nyilatkozta, ez a dolog is gyanút kelt.

– Valóban, ezek a jegyzőkönyvek gyanúsak, minthogy azok a sajtóban megjelent riportok is, melyekből az derül ki, vannak olyan vízügyi kivitelező vállalatok, melyek volt miniszterekhez kötődnek...

BBC:

A leleplezések egy része viszont önhöz kötődik. A sajtó önre hivatkozva közölte, hogy a gátrekonstrukciós pénzek egy részéből épültek a két volt miniszter, Aurel Constantin Ilie és Speranta Ianculescu villái...

– Ismétlem, ezeket az összefüggéseket éppen a média jelentette...

BBC:

Ámde, legalábbis jelen pillanatban, minderre nincs egyértelmű bizonyíték.

– Egyértelmű bizonyíték most nincs.

BBC:

Másfelől, önnek vannak-e információi arról a több mint 160 szerződésről, amelyeket a volt miniszter feleségének cége, az Aquaproiect kapott meg? A Temes és Krassó-Szörény megyei munkálatokról van szó, ahol az árvíz jelentős károkat okozott.

– Teljesen igaz, a szerződések átnézése után kiderült, valóban ennyi vízügyi tervezési feladathoz jutott az Aquaproiect Rt. Ezek közvetlen megbízásos megállapodások voltak. Természetesen, érvényes az ártatlanság vélelmének elve. Egyelőre, ismétlen, csak a gyanú áll fenn.

Egy exminiszter válasza

Speranta Ianculescu azt fontolgatja, rágalmazási pert indít mindazok ellen, akik megvádolták. A miniszter azt is közölte, vidéki házát 1992-ben kezdte építeni, de mostanáig sem készült el.

"Kilenc hónapig voltam miniszter. Azt hiszik, ezalatt a kilenc vagy tíz hónap alatt felhúzhattam volna egy villát úgy, hogy pénzeket csalok el, vagy nem is tudom, miket mondott már Barbu miniszterasszony?! – fakadt ki a volt illetékes.

Az árvíz kapcsán az Aquaproiect ma ismerteti álláspontját. Eközben a Vízügyi Hatóság vezetője, Aurel Pana arról nyilatkozott, nagyon kevés vállalat foglalkozik hidrotechnikai beruházásokkal, továbbá a tervezés, a mérnök-szakértői munka terén monopolhelyzet alakult ki.

Forrás: BBC, Nyugati Jelen

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!