Afrikánál is olcsóbb az Orange itthon

2005. március 29. – 20:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy botswanai Orange-SMS 5 centbe kerül – Romániában csupán négybe. A konszern díjszabásait összehasonlítva kiderül, hogy Ausztráliában szinte ingyen lehet telefonálni, Svájcban ehhez képest iszonyúan vastagon számláznak.

Az összes (szám szerint 16) Orange-leányvállalat honlapját végigböngészve kedvencünk a botswanai lett: a kizárólag angol nyelvű site-on kiderül, hogy az országban rádió-interferencia, az időjárás, valamint az épület-típus komoly problémát jelent telefonáláskor, a hálózatot pedig sürgősen bővíteni kell. A lefedettség Botswanában a nagyvárosokra korlátozódik, a hálózat túlterhelt – ismeri el nyíltan a francia telekom-multi. A honlapon többek közt egy olyan szöveget is találunk, amely elmagyarázza: mi az az SMS. Ez a szolgáltatás egyébként nagyon olcsó – átszámítva 0.05 dollárba, vagyis öt centbe kerül. A díjszabás hálózat-független: csúcsidőben körülbelül 0.4 dollárba kerül egy percnyi hívás.

Az inkább vállalkozók, mint egyéni felhasználók számára kalibrált kameruni Orange-kirendeltségnél egy SMS ára duplája a botswanai tarifának: 13 dollárcent. A hívás ára PrePay-kártyával viszont olcsóbb a botswanainál: 0.3 dollár hálózaton belül – más hálózatokba ez 35 cent körül alakul. Az egzotikus országokbeli Orange-honlapokat böngészve kiderül: a Karib-szigeteken például különböző díjszabásokkal operál a szolgáltató az ország különböző részeiben.

Ausztráliában dömpingárak

Az afrikai díjszabásokhoz képest igazán olcsónak mondhatóak az ausztrál tarifák: itt 11 dollárcentbe kerül egy SMS – vagyis kevesebb mint a kameruni. Egy 30 másodperces beszélgetés bármilyen hálózatba pedig mindössze 6 cent (egy botswanai SMS ára) – ráadásul a felhasználó egy 14 dolláros feltöltés után 200, hálózaton belüli ingyen-percet és ugyanannyi SMS-t kap.

Franciaországban ehhez képest 16 dollárcentbe kerül egy SMS küldése – egy hívás átlag 0.7 dollárba kerül (ez az összeg több mint tízszerese a 0.06 dolláros ausztrál tarifának).

Nagy-Britanniában a PrePay-rendszerű díjszabás még borsosabb: egy SMS 22 centben áll, egy percnyi hívás bármilyen hálózatban, bármikor 0.45 dollárba kerül – furcsamód ez csak kicsivel több, mint Botswanában. Svájcban az Orange kártyás díjszabása a következőképp alakul: egy SMS 20 cent, amúgy percenként 0.75 dollárba kerül egy perc beszélgetés, hálózattól függetlenül.

Közép-Kelet Európában

Szlovákiában , illetve Romániában van az Orange-nek leányvállalata. A két országban az SMS-díjszabások nagyjából megegyeznek: mindkét helyen legolcsóbban 4-5 dollárcentért lehet szöveges üzenetet küldeni. A 4 centes romániai díjszabás az összes Orange-fiók közt a legolcsóbb – még a botswanai árat is veri.

Az Orange-reakció

Mindegyik mobiltelefon-szolgáltató kereskedelmi stratégiáját helyi szinten, a piac függvényében határozzák meg – nyilatkozott Dorin Odiatiu , az Orange illetékes menedzsere. Kérdésünkben azt firtattuk, hogy mivel magyarázható a különbözõ Orange-leányvállalatok díjszabásai közti eltérés.
Romániában a gazdasági, szociális és konkurrenciális viszonyok miatt a mobiltelefon-díjszabások alacsonyak az európai árakhoz képest – mondta Odatiu. Úgy tartjuk, hogy minden szolgáltatónak úgy kell meghatároznia a díjszabását, hogy ne legyen veszteséges – hangzott a válasz, amikor rákérdeztünk: van-e a kis tarifák miatt veszteséges szolgáltató?

Egy percnyi hívás – a legolcsóbb – 12 centbe kerül, amúgy maximum 0.36 dollárt kell perkálni érte. Ezt a díjszabást is csak az ausztrál tudja verni – úgy tűnik, hogy a romániai árak ebben a kategóriában is alulmúlják botswanait.

A szlovák SMS-árak a romániaiaknál egy kicsivel magasabbak: a legolcsóbb SMS 5 cent. A hívások viszont kifejezetten olcsóak – Orange hálózatban, csúcsidőn kívül például szintén 5 centbe kerül egy percnyi hívás. A honlap angol változatán nincsen árlista, így nem tudtunk adatot szerezni arra vonatkozóan, hogy mennyibe kerülhet egy hívás más hálózatba, csúcsidőben.

A világ-top elsõ tizedében

A Forbes által összeállított, a világ 500 legnagyobb vállalatát tartalmazó toplistán 2003-ban az Orange birtokosa, a France Telecom a 41. helyen végzett. A vállalat 2004 elsõ félévében 1,1 milliárd eurós adózott eredményt ért el, az egy évvel korábbi 2,5 milliárd helyett. A francia-brit Orange mobilszolgáltató részleg bevétele az elsõ félévben 9,5 milliárd euró volt – ez a szám egy évvel azelõtt 8,6 milliárd volt. Az Orange üzemi eredménye 2,4 milliárd euróra nõtt 2,1 milliárdról.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!