A Vodafone-é a Connex: az utóbbi 15 év rekordtranzakciója

2005. március 16. – 18:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem tudni, marad-e a brand, vagy megjelenik a piros Vodafone-logó. Az viszont biztos, hogy a brit telekom-óriás majdnem annyit fizetett a Connexért, mint amennyit a román állam a privatizációkból kaszált.

Tegnap jelentette be hivatalosan a Vodafone, hogy a kanadai Telesystem International Wireless Inc. (TIW)-től megvásárolja a román Mobifon és a cseh Oskar telefonszolgáltatókat. Az utóbbi 15 év legnagyobb romániai tranzakciójáról hétfőn éjszaka született meg a döntés – a Connex alkalmazottait kedden délben értesítette e-mailben Ted Lattimore elnök. A tranzakció értéke 3,5 milliárd dollárra rúg, a Vodafone 0,9 milliárd dollárnyi adósságot is magára vállal. Ezzel együtt 4,4 milliárdot fizet a kanadai telekom-óriás a két szolgáltatóért. Az ügylet nagyságára kézzelfogható példa, hogy mióta a privatizáció tart Romániában, összesen körülbelül 3,75 milliárdot sikerült az államnak bekaszálni a vállalatok eladásából. A két cég képviselői

nem nyilatkoztak arról,

hogy külön-külön mennyit fizettek a két szolgáltatóért, de becslések szerint a MobiFon piaci értéke 2-3 milliárd dollár körül mozog. A Vodafone korábban már megvásárolt egy 20,1%-os részvénycsomagot a MobiFon-ból – most további 79% birtokába jutott. A fennmaradó 0,9% a Connex-alelnök George Copos tulajdona, a Cipriusban bejegyzett Dargate Ltd.-n keresztül.A MobiFon Románia második legnagyobb mobil-szolgáltatója, körülbelül 5 millió előfizetővel – piaci részesedése csak kicsivel marad el az Orange-étől. A két nagy szolgáltató közt még távolról sincs felosztva a piac: jelenleg a lakosság kevesebb mint 50%-a rendelkezik mobiltelefonnal.

Ráadásul a Connex kiválóan teljesített a tavalyi év utolsó negyedében: 541.000 új klienst szerzett – ez 42%-os növekedést jelent a tavalyi év hasonló időszakához képest. Az előfizetést kötő kliensek száma pedig szintén növekvő tendenciát mutat. Tavaly a szolgáltató nyeresége 226 millió dollár volt – 32,4%-al több mint 2003-ban.

A Vodafone egyelőre nem nyilatkozik Romániai stratégiájáról: először megvárja, míg az ügylet befejeződik (ez várhatóan az év végére fog megtörténni). Azt sem tudni, hogy marad-e a Connex brand, vagy pedig a Vodafone imidzse alatt fog futni a szolgáltató.

Nagy mozgások voltak

tavaly a kelet-európai telekom-piacon: a Vodafone, a T-Mobile és a Telenor terjeszkedésbe kezdtek. Szeptember végén bejelentették, hogy a holland befektetési alap, a ROMGSM Holdings megvásárolta a kanadai Telesystem International Wireless 15,6%-át. Cserébe a Connex mobilhálózatot működtető MobiFon részvényeket adtak.

A közelmúltban a Deutsche Telekom bejelentette abbeli szándékát, hogy a hiányzó 49%-át is megvásárolja az Eurotel Bratislava-nak. Ugyanebben a periódusban a Mobilkom Austria (a Telekom „mobil-osztálya”) 30 millió dollárt ajánlott a bosnyák Eronet 50,5%-os részvénycsomagjáért.

Augusztusban a norvég Telenor megvásárolta a hiányzó 59,5%-át is a ProMonte nevű montenegrói mobil-szolgáltatónak. Ugyancsak a Telenoré a Pannon GSM, valamint a 43%-os piaci részesedéssel rendelkező ukrán Kyvistar 56,5%-a.

A folyamatos felvásárlásokkal a világ legnagyobb mobil-szolgáltatójává vált Vodafone már régebb szemet vetett a kelet-európai piacra: eddig MobiFonos részvénycsomagja mellett a Vodafone Hungary-val, illetve a lengyel Polkomtel 20%-ával volt jelen a térségben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!