Euróspekulációk Romániában

2005. február 24. – 18:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Könnyű nyereségre tehetnek szert azok, akiknek sikerül kiszimatolni , hogyan alakul az euró az elkövetkező hónapokban. Viszont a jó megérzést is megzavarhatja a rengeteg változó, és a Román Nemzeti Bank szeszélye.


A idén egyre előreláthatatlanabbá válik

az euró árfolyam-ingadozása. Mindez azért, mert a Román Nemzeti Banknak (BNR) 2005-ben nem kell teljesítenie valamilyen előre kitűzött kurzust, ezért a piaci beavatkozását csak az teszi szükségessé, hogy biztosítsa a valutatartalékot, illetve a küladósságok rendezéséhez szükséges fedezetet. A BNR -állítása szerint – idén körülbelül 3 milliárd eurót szándékozik vásárolni, amiből 6 milliót már meg is vásárolt. Hogy ez mikor és hogyan fog végbemenni, praktikusan senki sem tudja. Mugur Isarescu, a bank elnöke szerint a BNR az idén többet nem lesz a monetáris és valutáris piacon vesztes, sőt a várható spekulációk kapcsán megpróbál minél nagyobb nyereségre szert tenni. Ez lenne az indíték arra, hogy a valutaspekulációkban érdekelt befektetők jobban átgondolják, hogy érdemes-e beszállni ebbe az üzletbe,

és mekkora összeggel.

Isarescu úgy gondolja, hogy a BNR-nek nincs mitől tartania, hiszen a múlt hét során véghezvitt direkt vagy rejtett szimulációk (melynek során mintegy 2.000 lejjel emelkedett az euró árfolyam) bebizonyították, hogy a bankrendszer sikeresen ellenáll a valutaspekulációknak. Sőt az úgynevezett spekulánsok – akiket a BNR nem ítél el, hiszen jelentős hozadékkal járulnak hozzá a hullámzó piac fejlődéséhez – is kevesebbet nyerhetnek, illetve veszíthetnek ügyeleteik során.

És mindezt azért,

mert a magas lejkamatokból származó profit (ami nem fog 7%, azaz a javasolt inflációszint alá süllyedni) elveszhet az árfolyam váratlan süllyedése következtében. A BNR bejelentéseit követően a gazdasági elemzők újra kell gondolják az árfolyamváltozással kapcsolatos előrejelzéseiket.

Florian Libocor gazdasági elemző szerint 2005-ben 35-36 ezer lejes átlagkurzusra lehet számítani, ami azt is jelenti, hogy az év végére akár 30-33 ezer lejre is csökkenhet az euró árfolyam akkor, ha nem megy végbe nagyobb tőkekivitel.

Valószínűbb azonban, hogy az utolsó évnegyedében a spekulatív tőke kivonul, és ennek hatására az egy euró ára akár 38 ezer lejt is elérheti. Libocor felhívja a figyelmet arra, a reálgazdaságr még mindig háttérbe szorul a pénzügyi-banki szektorhoz képest.

Amennyiben ezt az akadályt nem sikerül elhárítani, Románia nem lesz képes felvenni a versenyt az EU gazdasági erejével.

Az sem elképzelhetetlen,

hogy az euró árfolyama meghaladja a 42 500 lejt, amennyiben az állami költségvetés kiigazítása a 39 ezer lejes évi átlagárfolyamot vesz alapul. Hozzá kell tennünk, hogy a az ilyen árfolyamra kiigazított költségvetés egész évre vetítve nettó nyereséges lehet, amennyiben az átlagárfolyam végül 36 ezer lej körül alakul.

Mindezt azért, mert a lej felértékelődése miatt a 39 ezer lejes árfolyamon számolt bruttó nemzeti össztermék (GDP) euróban magasabb lesz, ha az árfolyam az eredeti számításokkal ellentétben alacsonyabb marad. (a Capital nyomán)

Máris kétmilliárd eurót nyert az OMV a Petrom-üzleten

A Petrom értékét már több, mint nyolcmilliárd euróra becsüli a Bukaresti Értéktõzsde (BVB), így az osztrák OMV hazai befektetése többet ér, mint maga az anyacég. Szerdán a Petrom-részvények ára 14 eurócentre, azaz 5250 lejre ugrott. Az olajtársaság papírjaival 1,2 millió euró értékben kereskedtek tegnap.
Az OMV tavaly nyáron 669 millió euróért vette meg az államtól az Petrom 33,4%-át. A részvénycsomag most a BVB-n 2,69 milliárd eurót ér: azaz a tranzakció több, mint kétmilliárd euró hasznot hajt az osztrák cégnek – alig két hónappal a nagyvállalat irányításának tényleges átvétele után. A Petrom-papírok négyszer többet érnek, mint egy évvel ezelõtt: brókerek szerint azért, mert külföldi pénzügyi befektetõk figyelme egyre inkább Kelet-Európa felé fordul.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!