Szabálytalan évek – Veres: kifizetés pályázat nélkül nem volt az Illyésnél

2005. január 20. – 19:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A mai Népszabadság egy számvevőszéki jelentés alapján arra jut: az Illyés minden második forintot szabálytalanul vagy kifogásolható módon költött el 2000 és 2003 között a határokon túli magyarok támogatására.


A Népszabadság úgy tudja:

az Állami Számvevőszék jelentése szerint az IKA 2000-ben és 2001-ben 1,3 milliárd forintot fizettett szabálytalanul kiírt pályázatok nyomán, míg 2002-ben és 2003-ban – ráadásul a kötelező pályáztatások mellőzésével – további 1,5 milliárdot. A Népszabadság öt problémás esetet említ. Az egyik, a határon túli politikusok magyarországi tartózkodását elszámoló fekete kassza ügye. E feladat megoldása a Határon Túli Magyarok Hivatalára hárult volna, amit ez „ráterhelt” az Illyés-alapítványra és az esetek túlnyomó többségében nem számlák alapján történtek az kifizetések. – írja a napilap.

A Szász Jenő-ingatlanügy ismét előkerül

Tulajdonképpen arról van szó, hogy a HTMH az Illyésnél pályázott évi körülbelül 8 millió forintot annak érdekében, hogy például a MÁÉRT-re utazó határon túli politikusok utazási költségeit fedezze. A probléma – és ezzel kapcsolatban a számvevőszék tovább vizsgálódik – hogy ez a pénz hogyan jelenik meg a HTMH könyvelésében.

A második probléma aSzékelyföldi Médiacentrumügye. Az előző kormány idején csaknem 40 millió jutott a Szász Jenő székelyudvarhelyi polgármester nevéhez köthető projektre. A fő kifogás az volt, hogy a központ céljára vásárolt ingatlan lényegesen kevesebbet ért, mint a vételárként feltüntetett összeg. – írja a Népszabadság.

A harmadik azEasy Alapítvány-gate, amelyben a Krónika napilap 80 millió forintot kapott terjesztői hálózatának fejlesztésére. A negyedik: Halzl József összeférhetetlensége a felvidéki beiratkozási programban. Az ötödik hogy két Duna tv-s kurátor is jelen volt abban a döntésben, amely 300 millió forintot ítélt oda a Duna tv-nek.

Veress László,

az Illyés Közalapítvány ex-irodavezetője ugyan nem látta a számvevőszéki jelentést, de több pontban is kifogásolja a Népszabadság ban megjelenteket. Lapunknak elmondta – hogy ellentétben a napilapban írottakkal – pályázás nélkül egyetlen forintot sem fizetett ki az Illyés.

A cikkben szereplő pályázatok egytől-egyig elszámolt pénzek, a pályázatok értelmezési módja az, ami különböző. Veres reagált a konkrét felvetésekre is. A HTMH-s politikusi költségtérítés-üggyel kapcsolatban szerinte fontolóra kell venni, hogy a kérdés 15 éve nincs megoldva, ami a magyar államigazgatás szégyene.

Elmondta, hogy 1993 óta gyakorlat az utaztatási és költségeket az Illyés forrásaiból téríteni.

Az udvarhelyi médiacentrum mal kapcsolatban Veress szerint éppen elég, ha a bírálók felkeresik az ingatlant. A Easy-Krónika üggyel kapcsolatban Veres arról beszélt, hogy a kiépített terjesztői hálózat profizmusára vall, hogy 2003-ban ezen a hálózaton keresztül kötötték meg a legtöbb előfizetést a Capital gazdasági hetilapra, illetve magyar kiadványokat juttatott el olyan helyekre, ahova korábban nem lett volna rá lehetőség.

Halzl József összeférhetetlenségi ügyével kapcsolatban az akkori irodavezető elmondta: Formailag ez sem igaz, mert az egyébként komoly sikerként elkönyvelhető beiratkozási programot egy magyarországi alapítvány bonyolította.

De kétségtelen tény, hogy Halzl volt a program gazdája, megálmodója és kivitelezője, és a program kivitelezésével kapcsolatban tudomásom az ÁSZ sem jelzett semmilyen szabálytalanságot. A Duna tv-nek odaítélt 300 millió forinttal kapcsolatban Veres László a közölte, az érintettek nem kuratóriumi tagok, hanem szakmai tanácsadók voltak.

Az ÁSZ-jelentés nehezményezte azt is, hogy a projektben a rendelkezésre álló 900 millióból 300-at a Duna kapott. Veres szerint erre azért volt szükség, hogy a televízió megrendelésekkel tartsa életben a hálózatot.

Hadnagy Miklós,

az IKA irodavezetője a pályázattal kapcsolatos ÁSZ-jelentést nem akarta kommentálni, mert ez a kuratóriumra tartozik. A belső működést illetően Hadnagy a Transindex nek azt nyilatkozta, hogy azért örül az ÁSZ jelentés következtetéseinek, mert a belső működésben a kuratórium által foganatosított változtatások és az ÁSZ jelentés javaslatai összecsengnek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!