Lottózással pótolják a kieső profitadót

2005. január 5. – 19:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az eddig adócsalók , a szerencsejátékosok, a totózók és a kisvállalkozók fogják kipótolni az adóbevételeket – az új pénzügyminiszter reményei szerint. Az IMF egyetértőleg figyel.

Mivel az új kormány első rendeletével gyakorlatba ültette egyik legfontosabb választási ígéretét, a 16%-os, egységes személyi jövedelem- és profitadót, az új pénzügyminiszternek egyéb források után kell néznie, hogy a bevételi oldalon keletkező hiányt kipótolja. A Nemzetközi Valutaalap romániai tárgyalója, Graeme Justice azt közölte,

az IMF-nek nincs különösebb kifogása

a lépés ellen, tekintve, hogy a térségben több állam is sikeresen alkalmazza az egységes adókulcsot. A tárgyaló úgy véli, ha a költségvetés bevételeinek nagyobb része ezután inkább az áruforgalmi adóból (TVA) és egyéb járulékokból származik, az igazságosabbá teszi az adórendszert. Graeme Justice hozzátette: az IMF-et inkább a hosszútávra vetített folyamatok nyugtalanítják, tekintve, hogy az inflációt tavaly alig sikerült 10% alá szorítani, továbbá az előző kormány választások előtt fizetéseket emelt, ennek szintén inflációgerjesztő hatása van.

Az IMF úgy látja,

hogy noha a 2004-es makrogazdasági adatok kétségkívül biztatóak, az ország gazdasági egyensúlya meglehetősen törékeny, mert nem sikerült még ledolgozni azt a hátrányt, amely a 90-es években sorozatosan halogatott reformok miatt alakult ki. – A külföldi befektetőkre a felboruló egyensúly és az elszaladó infláció sokkal rosszabbul hat, mint amennyire pozitív hatású lehet az egységes adókulcs.

A csökkentés miatt 32 ezer milliárd lejes hiányt kell pótolni, ugyanis a költségvetési hiány 2005-ben nem haladhatja meg a GDP 1,5%-át: ez az IMF előírása. Az új pénzügyminiszter, Ionut Popescu is ragaszkodik ehhez a számhoz, ennek érdekében a tárca többek között a szerencsejátékok adóját emeli majd.

Így a lottón, a bingón, a totón és különféle

tombolajátékokon nyerő állampolgárok 20%-os adót fizetnek majd nyereményük után. Eddig a 7,6 millió lejnél kisebb nyeremények nem voltak adókötelesek – ez is megváltozik. Továbbá külön belépőt kell lepengetnie annak, aki kaszinóba jár. Ezt azzal indokolja a Romániai Kaszinójáték-szervezők Egyesületének elnöke, hogy a ruletten vagy félkarú rablón nyert összegeket nem lehet pontosan nyilvántartani, így inkább minden vendég külön beugrót fizet.

A kisvállalkozók is többet fizetnek:

az ő adójuk 1,5%-ról 3-ra emelkedik, így az adóhivatal 5400 milliárdos bevételre tesz szert. A Kis- és Középvállalatok Országos Tanácsa elnökének „egyik szeme sír, a másik nevet”, ugyanis jó hír az általános adócsökkentés, de az ő profitadójuk megduplázásának egyáltalán nem örülnek.

A pénzügyminiszter azt ígérte, január végére a kormány olyan jogszabályokkal áll elő, amelyek révén hatékonyabban lehet fellépni az adócsalás ellen – az ígéret szerint nem engedélyeznek többé adósság-átütemezést, a fizetési kötelezettségek alóli felmentést. Továbbá a miniszter az IMF romániai irodájának helyeslésével

90 napra felfüggesztette

azt a PSD-s elődje által aláírt határozatot, amellyel a privatizációs hatóság átvállalta az Onesti-i RAFO kőolajfinomító adósságait. E három hónap alatt átvilágítják az állami nagyvállalatot – az IMF határozott álláspontja szerint a finomító máris csődben van, s ezt hivatalosan is ki kellene mondani.

A RAFO-üggyel a Năstase-kabinet borsot tört az új kormány orra alá. Szintén ez a helyzet a matricás útadóval, amelynek újrabevezetését 2002 óta halasztgatták. Általában az autópályákra szokás különdíjat kivetni, az országutakra nem; főleg azért, mert a benzinár jelentős része amúgy is az útalapba folyik be. Viszont az új kormánynak a költségvetés egyensúlyban tartása miatt nehéz volna lemondania erről a kettős adóztatásról.

Hírforrás: BBC, Evenimentul Zilei, Jurnalul National

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!