Kutakat akar az észak-erdélyi autópálya mentén a MOL

2004. október 19. – 19:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A MOL-csoport romániai terjeszkedési politikája következő lépéseként a Bechtel által épített észak-erdélyi autópálya mentén létesítene új benzinkutakat, és a 10%-os piaci részesedésre hajt.

Kiemelt figyelemmel kísérik a Brassó-Nagyvárad autópálya építését, és már felvették a kapcsolatot az építő céggel amiatt, hogy érdekeltek lennének benzinkutak építésében ezen az útszakaszon. Most a választ várják – nyilatkozta a Ziarul Financiar gazdasági napilapnak adott interjújában Hernádi Zsolt , a térség egyik legjelentősebb olajtársaságának számító MOL-csoport elnök-vezérigazgatója.

Mint mondta, egyelőre nincsenek információk arról, hogy pontosan kinek a hatáskörébe tartozik a sztráda-menti üzemanyag-ellátás kérdése, de ők beszéltek az ügyben az amerikai Bechtel képviselőjével, és ígéretet kaptak arra, hogy ajánlatukat hamarosan megvitatják.

A MOL-nak jelenleg is fejlett hálózata

van Erdélyben, ahonnan az utóbbi években erős expanzióba kezdett a Kárpátokon túli területek felé, hogy országos lefedettséget biztosítson. „Létezik egy hálózatfejlesztési tervünk, amely minden nagyvárosra, autósztrádára és sok más településre is vonatkozik. Ezen információk alapján képesek vagyunk arra, hogy tevékenységünket folyamatosan optimizáljuk” – fejtette ki Hernádi.

Azt is elmondta, hogy a vállalat stratégiája szempontjából Románia mindig is alappiacnak számított, és most az organikus növekedésre koncentrálnak: elsősorban greenfiled projektek (új töltőállomások építése) révén kívánják növelni a jelenlétet, de más kutak megvásárlásában is érdekeltek.

Lépéselőnyben az OMV

A MOL-nak továbbra is az osztrák OMV a legnagyobb ellenfele a közép- és kelet-európai piacon, ahol a lengyel PKN és az orosz Lukoil vannak még versenyben. Közülük hárman, a MOL, a PKN és az OMV idén nyáron éles helyzetben is összemérte erejét a legnagyobb román olajtársaság, a Petrom privatizációjában.

Az OMV került ki győztesként, és tett szert óriási előnyre a romániai piacon. Az osztrák csoport 669 millió eurót fizetett a Petrom 33%-os részvénycsomagjáért. Ezenfelül 723 millióval emeli a vállalat alaptőkéjét, illetve 292 milliós adósságot vállalt át.

A Petrom-részvények OMV általi megvásárlása a ZF információi szerint feltüzelte az 58 kutat számláló romániai Shell-hálózat megszerzéséért folyó vitát, amelyben a MOL mellett az olasz Agip érdekelt. A MOL tavaly nyáron már felvásárolt 23 Shell töltőállomást, megközelítőleg 20-25 millió dollár értékben. A MOL célja, hogy

Idén nyereséges

A térség 8 országában jelenlevõ MOL 2003-ben 5,73 milliárd eurós forgalom mellett 420 milliós nettó profitot termelt. A magyar csoport romániai lányvállalata, a MOL Románia a tavalyi évet 160 millió dolláros forgalommal zárta, ennek ellenére veszteséges volt. A csoport vezetõsége azt állítja, az év elejétõl a leányvállalat mérlege is pozitív, és 2004 már nyereséges év lesz.

év végéig 80 benzinkutat

üzemeltessen az országban. A vállalat 1995 óta van jelen a romániai piacon, akkori beruházása 120 millió dollár körült volt, jelenlegi piaci részesedésük – a saját adataik szerint – 6%-os. Terveik szerint ezt a következő években 10%-ra emelnék.

Növelni akarjuk a romániai piaci részesedésünket, ehhez pedig biztosítanunk kell a megfelelő üzemanyag-ellátást. Ezért logikus, hogy a logisztika és kőolaj-finomítók terén is lehetőségeket keressünk, de még túl korai lenne konkrét projektekről beszélni – magyarázta Hernádi. A MOL vezetősége nem zárkózik el attól sem, hogy a hazai üzemanyagpiac második legnagyobb vállalata, a Rompetrol részvényeinek jelenleg az OMV által birtokolt 25,1%-át megvásárolja.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!