Bill Gates lazán megvásárolhatná Románia államvagyonát?

2004. október 6. – 20:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

20 milliárd dollárral számolhatna be hivatalos vagyonnyilatkozatában a román állam, amivel a világ leggazdagabb emberei közül csak a hatodik lehetne. A vagyon valódi értéke ennél jóval több lehet, egy Monet-festmény leltári ára például 300 ezer lej.

A Business Magazin hetilap munkatársai két hetet áldoztak arra, hogy elemezzék és összeadják a 11.700 oldalas állami vagyonlistán szereplő tételeket, és egy szenzációs következtetésre jussanak: leltári áron Bill Gates fél vagyonával megvásárolhatná a teljes államvagyont. Az államkincsek tételei leltári értéken összesen 686.195 milliárd lejt, azaz 20 milliárd dollárt tesznek ki. Románia, ha a Forbes-toplistára felkerülhetne, a világ leggazdagabb emberei közül a hatodik helyen szerepelne, Bill Gates (46.6 milliárd dollár), Waren Buffet (42,9), Karl Albrecht (23), Alwaleed Bin Talal Alsaud (21.5) és Paul Allen (21) után. Összehasonlításképpen: Nagy-Britannia statisztikai hivatala idén az állami vagyont 8.800 milliárd dollárra értékelte. A „vagyonnyilatkozat” egyébként

elérhető a pénzügyminisztérium honlapján,

bárki végigböngészheti a minisztériumok és különböző állami intézmények által összeállított listát. Az adatok nagy részét évtizedek óta nem aktualizálták. A hetilap munkatársa szerint az állam meglehetősen figyelmetlenül kezeli a közvagyont: egy-két zéróval kerekebb számot kapnánk, ha a tételeket reális értéken tűntetnék fel.

egy kis túlbuzgóság

A Védelmi Minisztérium által elõször összeállított közvagyonlista tartalmazta a teljes hadászati felszerelést, így például a muníciót is. Ennek következtében minden egyes golyó vagy gránát felhasználáshoz külön kormányhatározatra lett volna szükség, hogy kivehessék az államvagyonból. Utólag ezek lekerültek a listáról.

A többezer oldalon ráadásul nagyértékű tárgyak és szemétre való kacatok keverednek. Az alkotmány meghatározása szerint a közvagyon tartalmazza a természeti kincseket, az infrastruktúrát, földterületeket, épületeket, művészeti alkotásokat. Ehhez képest a listán fémbarakkok, különböző gépezetek, vagy éppen pumpák is szerepelnek.

A jogszabályok értelmében az államkincseket eladni, vagy hitelgaranciaként használni, ezért az archívumban szereplő leltári érték tulajdonképpen az elkészülés, vagy a megvétel pillanatában rögzített értéket tükrözi.

A természeti kincsek értéke 0

lejben van megállapítva. Ez akár logikusnak tűnhet, lévén, hogy nagyon nehéz azok valódi értékét kitermelés előtt felbecsülni. Vannak azonban 500 lejes épületek, 415 lejes festmények, a parlament épülete (az egykori Casa Poporului) szintén 0 lej értéken szerepel. Igaz, létezik egy kormányhatározat, amely az épületet a parlament tulajdonába utalja át, és 19 milliárd lejre becsüli – hangsúlyozva, hogy 1989 előtti lejről van szó.

A Victoria palota (a kormány székhelye) 4 milliárd lejt, a Nemzeti Opera 7,7 milliárdot, az ipotesti-i Mihai Eminescu múzeum épülete 822.700 lejt, Claude Monet egyik, 1989-ben vásárolt festménye mindössze 300 ezret ér. Grigorescu hozzá képest sokkal jobban áll: neki van olyan festménye, amit 800 millióra értékeltek.

Adriana Suta, a pénzügyminisztérium állami vagyonfelügyeleti osztályának igazgatója ennek kapcsán elmondta, hogy az államkincsek természetesen

nem a valódi értékükön szerepelnek.

Ehhez szakértőkre lenne szükség, az pedig drága mulatság: mint elmondta, összesen öt beosztottja van, és rengeteg dolga. Ioan Opris , a művelődési minisztérium államtitkára úgy véli, a vagyon alulértékeltsége „kommunista örökség”: abban az időben szimbolikus értékekkel dolgoztak, és a forradalom utáni tisztségviselők sem úgy gondolták, hogy árucikként kezelhető, piaci értékkel bíró tárgyakról lenne szó.

Ennek ellenére a vagyon szép pénzt hoz évente az államkasszának: a természeti kincsek kitermeléséből több mint 6.000 milliárd lej folyik be, a mezőgazdasági szaktárca által kezelt erdők és földterületek 9.000 milliárd felett termelnek évente, és pl. a Peles Múzeum is hoz évi 18 milliárdot. De még sorolhatnánk.

Az államvagyon jórészt nincs biztosítva, de azért vannak kivételek. A Román Atheneumot például 20 millió euróra biztosították, holott a leltárba 5 millió lejes értéken vették fel. Az Állami Vagyonigazgatóság azt állítja, anyagi gondjaik voltak, de már megtették a szükséges lépéseket, hogy a még hátralévő hat fontos épületre is megkössék a szerződéseket.

Az állami vagyon értékeinek aktualizálást jogszabály írja elő, sok intézménynél már elkezdték a munkát, így van esély rá, hogy jövőre jelentősen megugorjon Románia vagyonának értéke.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!