Nem dolgoztat erdélyi vállalatokkal a Bechtel

2004. szeptember 30. – 20:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kilencszáz embert alkalmazott eddig sztrádaépítésre a Bechtel. Kolozs megyében a kisajátított telkek tulajdonosai követelik a pénzük, Bihar megyében attól tartanak, a helyi vállalkozások csak visszafejlődnek az amerikai cég miatt.

A Bechtel bejelentette: a Brassó-Nagyvárad (Bors) észak-erdélyi autópálya építéséhez felvett alkalmazottak száma majdnem elérte a 900-at. Eddig mintegy 400 embert alkalmazott a multi az Aranyosgyéres-Kolozsvár szakasz építésére. Az amerikai cég ugyanakkor közölte, tovább folyik a munkaerő-felvétel, a tervezett ritmusban húzzák fel a munkatelepeket is. Az amerikai cégnek az utóbbi időben több nehézséggel kell szembenéznie: a romániai üzletemberek tiltakoznak, a nyomvonalon fekvő falvak lakossága elégedetlenkedik, vagy éppen a cég berendezései okoznak baleseteket.

A gondok a terepen

ezen a héten is folytatódtak: a Kolozs megyei Csürülyén néhány helybéli türelmetlenkedik, mert nem kapták meg a kisajátított telkekért a vételárat, holott a határidő már lejárt. Az államnak átengedett telkekért megítélt összegeket a kisajátításokért felelős helyi bizottság határozatát követően – ezt már szeptember elején meghozták – legtöbb 15 napon belül ki kell fizetni.

Teodor Popa polgármester, a bizottság tagja elmondta, hogy az idevágó irat kibocsátása rendszerint már a jegyzőkönyv aláírásának napján megtörténik. Egyes volt földtulajdonosok azzal fenyegetőznek, amennyiben nem kapják meg a teljes összeget, nem fogják engedni az útépítést megkezdését.

Az egyik panaszos 350 négyzetméternyi

telkéért több mint 70 millió lejre vár, de egyelőre csak az ígéretekkel maradt. Mint mondta, akár a több hónapos határidőbe is belement volna, ha eleve így állapítják meg a jegyzőkönyvben – így viszont a telkén már megkezdett építkezés szabotálására készül.

Dragos Paraschiv , a Kolozs megyei telek-kisajátításokért felelős megbízott a Ziarul Financiar megkeresésére először tagadta, hogy csúsznának a kifizetésekkel, szerinte az emberek értették félre a feltételeket. Utóbb, az általa is aláírt dokumentumokkal való szembesítés hatására közölte, napokon belül fizetni fognak.

A Bechtel képviselői leszögezték: a cégnek nincs köze a kifizetésekhez. "Az emberek megengedték, hogy archeológusaink és földmérőink belépjenek telkükre. Reméljük, hogy hamarosan megkapják a pénzüket" – nyilatkozta az ügy kapcsán Drew Slaton , a cég egyik menedzsere.

Az útépítést maga végzi

"Mérlegeljük, milyen munkálatok elvégzését éri meg alvállalkozókra bízni, és mit végeztetünk el a saját alkalmazottainkkal – jelentette ki a Reggeli Újság kérdésére Steve Drew szerdán egy nagyváradi sajtótájékoztatón.

Korábban Kiss Sándor Bihar megyei tanácselnök közölte, hogy tudomása szerint az amerikai cégnek helyi vállalatokkal csak a terep előkészítésére és különböző szolgáltatásokra van szerződése. Habár a Bechtel hangoztatja a helybéliek alkalmazását és az alvállalkozókkal való szerződéskötést, az útépítést csak maga a Bechtel végzi el.

A megyei elnök úgy véli, emiatt a Bihar megyei vállalkozások visszafejlődnek, mivel a szakembereiket az amerikai cég alkalmazza majd, ugyanakkor a helyi költségvetésbe is sokkal kevesebb pénz folyik be. "A Bechtel tulajdonképpen mindent visz, hiszen az állami költségvetésből nem a hazai cégek, hanem ő maga nyer majd szép összeget – vélte az elnök.

Távolabbra nézve,

a munkálatok befejezte után rengetegen maradnak állás nélkül, akik jó szakemberekként nem tudnak majd a képzettségüknek megfelelően elhelyezkedni. A váradi sajtótájékoztatón Drew kifejtette:

"Valóban felmerültek ilyen félelmek, amikor még el sem kezdtük a munkálatokat. Ellenben most már látható, hogy Bihar megyei cégekkel is vannak szerződéseink. A közzétett listából viszont az tűnik ki, hogy a romániai alkalmazottak a vállalkozások tanácsadói vagy őrző-védő feladatokat látnak el, néhányan pedig a bisztraterebesi munkatelep megépítésén dolgoznak – állapítja meg a nagyváradi napilap.

A Bechtel képviselői azt állítják, meglepte őket a Romániai Üzletemberek Szövetségének reakciója is. A szakmai szervezet azt kifogásolja, hogy az autópálya-munkálatok felügyeletével a Scetauroute International francia céget bízták meg.

"A Bechtelnek semmi köze

ehhez a szerződéshez. Az Országos Autópálya és Országút Vállalat választotta ki a céget, és írta alá a szerződést" – nyilatkozta Drew Slaton. Hozzátette: a Bechtelt különösebben nem érinti egy európai cég kiválasztása, a sztrádaépítés valamennyi munkálatát a vállalat saját képviselője is ellenőrizni fogja. A közlekedési minisztérium állítja: azért választották a francia céget, mert technikai és gazdasági szempontból egyaránt ennek ajánlata tűnt előnyösebbnek.

Hírforrás: Ziarul Financiar, Reggeli Újság

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!