A Dacia változtatja meg a világ autóvásárlási szokásait?

2004. szeptember 28. – 20:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Totál fapados a Logan, de még a nyugatiaknak is kell: az ok a fogyasztási szokások átalakulásában keresendő, mert az autó egyre inkább eszköz, nem luxuscikk. Az új trendre a közeljövőben a Volkswagen és a Peugeot is rákattan.

Az alap-Loganban nincsen légkondi, az ülések nem fűtöttek, a műholdas navigációs rendszer (GPS) és a CD-lejátszó is hiányzik – ennek ellenére a britek nagyon érdeklődnek az autó iránt. A Renault bejelentette: a héten megkezdi az új Dacia nyugati forgalmazását, 7 500 eurós kezdőáron. A vállalat becslései szerint 2010-ig 700 ezer autót adhatnak el a nyugati piacokon. A nyugaton már körvonalazódó,

fapados piaci szegmens iránt

a Renault mellett a Peugeot is érdeklődik, a Citroennel és a Toyotával közösen: az ő projektjük a 107-es név alatt fut. A 2005 nyarán bemutatandó, szupermini kategóriájú autó ára tervek szerint 8000 euró körül alakulna.Persze a Volkswagen sem maradhat ki a játékból: a Brazíliában gyártandó Fox olcsóbb lesz, mint a jelenlegi legkisebb Volkswagen, a Lupo. Szakértők szerint a váratlan sikert a fapados légitársaságok egyre növekvő népszerűsége jelezte előre: nyugaton az autó egyre inkább csupán eszköz, nem luxuscikk.

A szerény felszereltségű, olcsó autók iránti kereslet növekedése az autó-ipar egyik fordulópontját jelentheti: jelenleg aki olcsó autót venne, muszáj megelégednie a csúnyácska, dobozszerű modellekkel. A Logan-projekt épp emiatt számíthat nagy sikerre a fejlődő országokban. A legtöbb ember számára az autó mára már

egy olyan eszköz,

mellyel A pontból B pontig el lehet jutni: egyre nagyobbak a távolságok a munkahely és a lakhely közt, és a forgalmi dugók miatt egyre kevésbé élvezetes a vezetés. Emiatt egyre többen választanak olcsó és egyszerűen karbantartható modelleket.

Az új trend kiváltotta a környezetvédők tiltakozását: szerintük ez egyben azt jelenti, hogy egy nyugati család három-négy olcsó autót fog birtokolni, mely nem lesz jó hatással a környezetre.

A skót hatóságok előrejelzései szerint a forgalom 27%-al fog bővülni 2001 és 2021 közt: olcsó autókat leginkább azok fognak vásárolni, akik már rendelkeznek egy példánnyal. A Peugeot álláspontja szerint ez nem minden esetben igaz: csak a gazdagabb államokban élő családok fognak több olcsó autót venni. Ahhoz,

hogy egy fapados jármű piacképes legyen,

a következő követelményeknek kell eleget tennie: legyen benne rádió, egy nagy csomagtartó, elöl elektromos ablakokkal, végsebességnek elég a 160 km/h. A Logan ezeknek az elvárásoknak megfelel, azonban a legolcsóbb változatban nincs szervókormánnyal, légzsákok, CD-lejátszó, központi zár és légkondi.

Az új Dacia designja eleve költség-hatékony – az árcédulának továbbá jót tesz, hogy alkatrészeinek nagy része már be van építve más Renault-gépkocsikba, illetve hogy a román munkaerő igen olcsó. Kézi munkával végzik a festést, az egyedüli munkafázis, ahol robotok dolgoznak, az a szélvédő beillesztése. A Dacia előállítása francia munkaerővel évi 150 millió euróval kerülne többe.

A krumpli-autó

Két évvel ezelõtt a Toyota mérnökei bemutattak egy olyan prototípust, melynek karosszériája nagyrészt krumplit és egyéb növényeket tartalmazó öko-mûanyagból készült. A teljesen lebomló karosszériájú kisautót az év végére dobják piacra Japánban, és lehet, hogy Európában is forgalmazzák majd. Az ES3 jelzésû autó belsejének egy része is természetes anyagokból – például bambuszból – készült, és 2,7 liternyi gázolajat fogyaszt 100 kilométeren.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!