Piaci áron ki sem lehetne fizetni az erdő-kárpótlásokat

2004. szeptember 21. – 18:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mélyen a piaci ár alatt kárpótolná a kormány az erdeiktől megfosztott tulajdonosokat. Közjegyzők szerint a hektáronkénti 1000 eurós összegre csak az lehet a magyarázat, hogy a kabinet blöfföl.

Akiknek 1949-ig államosították az erdőtulajdonát, s természetben már nem kaphatják birtokukat vissza, kártérítést fizet az állam. Mégpedig egy most készülő kárpótlás-végrehajtási utasítás szerint átlagosan 23 millió lejt, azaz körülbelül 560 eurót. A tölgy- és bükkösök tulajdonosai 730-1750 euró közti összegre számíthatnak.

Ötvenszeres különbségek

A piaci árak viszont jóval magasabbak: a faanyag minőségétől, az erdő megközelíthetőségétől függően a tölgy- és bükkerdők hektáronkénti ára akár 36 ezer – 100 ezer eurót is elérheti, a bukaresti közjegyzői kamara szakvéleménye szerint.
A 25 évnél régebbi telepítésű nyíresek hektárjára 650 eurót szán a kormány, míg a piacon 7000-ret kapni érte. A különösen ellenálló – így épületfának alkalmas – akác a terv szerint 30,1 milliót, azaz 730 eurót érne, míg a piaci ár ez esetben is ennek többszöröse: akár 39 ezer euró is lehet. A helyzet azért súlyos, mert körülbelül 11,2 ezer hektárnyi erdőt már nem lehet természtetben visszajuttatni eredeti tulajdonosaiknak – ebbe a körbe azok a volt birtokosok is beletartoznak, akik inkább a pénzbeni kárpótlást választották. Ennek megfelelően az összkárpótlásra 260,1 milliárd lejt szándékszik a költségvetés kifizetni – a piaci ár szinte félmilliárd euróra (430 millióra) rúgna.

A szántók is rengetegbe kerülnének

Az árak kiszámításakor egy köbméter fa átlagárát, az erdőkitermelésből elérhető átlagprofitot, a faanyag minőségi besorolását és a banki kamatszintek évi átlagát vette figyelembe a mezőgazdasági minisztérium.

Az erdőkhöz képest jóval nagyobb mennyiségű művelhető szántóterület után kell kártérítést fizetnie az államnak: 387,5 ezer hektárról van szó, amelyre elvileg 6,4 ezermilliárd lej kártérítést kéne kifizetni (ez dollárban 193 millióra rúg).

A fölterületek referenciaárát többek között a Chicagói Árutőzsde 2003. szeptemberi búzajegyzései alapján szabták meg – ez azért érinti hátrányosan a tulajdonosokat, mert tavaly a szárazság miatt a termény ára meglehetősen irreálisan változott. A mezőgazdasági minisztérium mindenesetre arra hivatkozik, hogy akkor stabilizálódott a búzapiac.

Hírforrás: Cotidianul

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!