Becsődölhetnek a műrumgyártók – idén több bor készül

2004. szeptember 8. – 21:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mindössze tíz maradna talpon 83 alkoholgyártó közül, ha a pénzügyminisztérium változatna a szesz minimumárán. Borból viszont mintegy 10%-kal több kerül hordókba. Kocsmai esélylatolgatás következik.

Ha a pénzügyminisztérium mégis módosítja az adótörtörvénykönyvet, radikálisan lecsökkenhet a hivatalos szeszgyártó vállalkozások száma. A tárca az alkoholtermékek minimumárának eltörlésére készül. Az ötlet máris két táborra osztotta az érdekelteket, de az ellenzők és a támogatók egyaránt azzal érvelnek, hogy az intézkedés nyomán csupán a fekepiacnak biztosít nagyobb mozgásteret.


- A minimumár csak

a veszteségesen dolgozó vállalatok pluszköltségeinek elrejtésére való, s visszafogja azokat, akik nyereségüket visszaforgatják ebbe az iparágba – mondja a második legnagyobb tisztaszesz-gyártó, a Ploiesti-i Global Spirits (a cég a Dakk és a Goldessa vodkáról ismert) igazgatója.

Szabott árat egyetlen EU-direktíva sem ír elő a szeszre. Az Unióban 50 eurócent körül mozog egy liter tiszta szesz ára, míg ezt Romániában 90 centben állapította meg a Garant, a szeszipari terméktanács. Egy liternyi szesz előállítása alapanyagtól függően 50-70 centbe került.

A másik oldalt Mircea Todea , a kolozsvári Prodvinalco elnök-vezérigazgatója képviseli, aki szerint hiba volna eltörölni a garantált árat, amelyet a Garant nem több mint fél éve vezetett be. – Egyetértek azzal, hogy a pénzügy szóljon bele a korrekt árképzésbe, de minimumár nélkül a fekete lepárlók fognak a piacra benyomulni – vélekedett.

Az égetettszesz-piac

év eleje óta meglehetősen kiszámíthatatlan: először a pénzügyminisztérium emelte meg a szesz jövedéki adóját, melynek következményeként 10%-kal kevesebb ital fogyott. Romániában évente körülbelül négymillió liter tiszta szesz készül.

Ugyan az egyik legnagyobb szőlőtermelő vidéken, Vranceán részben elverte a termést a jégeső, szőlősgazdák és borász vállalkozók 927 ezer tonnával 10-15%-kal bővebb szüretre és 584 millió literrel mintegy 10%-kal több mustra számítanak, mint tavaly. A szüret a kedvezőtlen időjárás miatt két-három hetet késik. A bor mintegy 70%-a kerül piacra, a többit óbornak érlelik a pincészetek.

Egy liter bor átlagára

valószínűleg 0,75 euró körül mozog majd, tekintetbe véve, hogy a piacra dobott mindegy 400 millió literbe az asztali borok és az ellenőrzött termésterületű (DOC), márkásabb fajták is beszámítanak. Továbbá eladásra vár mintegy 200 millió liter óbor is.

Borász szakértők szerint az utóbbi tíz évben a kellő mennyiségű szőlő terem Romániában, azonban a palackozott DOC-borok fogyasztói ára továbbra is lassan emelkedni fog, mégpedig 2,5 euróról három euróra. Ennek oka, hogy az 1999-2002 közt lezajlott privatizációs hullám után a befektetők masszívan invesztáltak a borgazdaságokba.

Hírforrás: Ziarul Financiar

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!