Tömve üzletemberekkel a Kolozsvár-Budapest repülőjárat

2004. augusztus 25. – 20:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Carpatair forgalmának 10-15%-át hozta a Kolozsvár-Budapest útvonal – azóta már napi két repülő indul Pestre. Az egyirányú jegy 102 euróba kerül, ami nem kevés: 66 euróért Pestről már Berlinig is repülhetnénk az EasyJet-tel.

A Carpatair Kolozsvár-Budapest járatát leginkább azok az üzletemberek használják, akik Budapestről utaznak tovább Nyugatra – leggyakrabban Nagy-Britanniába, az Egyesült Államokba, Kanadába és a skandináv országokba – mondta a Ziarul Financiar gazdasági napilapnak Paula Ardelean , a Carpatair eladásokkal foglalkozó igazgató-helyettese. A budapesti csomópont

azért kedvelt a Nyugatra utazók körében,

mert onnan sok légitársaság indul, változatos úticélokkal. A Kolozsvár-Budapest útvonalon repülőtéri illetékkel együtt 102 euróba kerül az egyirányú jegy, egy túr-retúr út pedig 151 euró – ezt kissé borsos, lévén, hogy a fapados EasyJet társaság akkor is legfennebb 150 euró körüli összeget kérne egy Budapest-London útért, ha holnap utaznánk. Ugyanitt 66 euróból meg lehet úszni egy Budapest-Berlin utat.

Busszal egy Kolozsvár-Budapest út

körülbelül 20 euró (800 ezer lej), vonattal 30-32. Ha mégis repülővel szeretnénk Budapestre utazni, felszállás után körülbelül egy órán belül landolhatunk Ferihegyen – ez azért előnyös, mert az egyórás idő-eltolódás miatt tulajdonképpen akkor érkeztünk meg, amikor elindultunk.

Hétfőtől péntekig két Carpatair-járat is indul Budapestre: az egyik reggel fél hétkor, a második 16 óra 40 perckor. Szombaton csak a hajnali, vasárnap pedig a délutáni járat indul. A repülőjegy-eladásokkal foglalkozó Mosaic Conference Service Kft. egyik munkatársa elmondta: a Carpatair Kolozsvár-Budapest

járatai leginkább hét közben zsúfoltak,

mivel ekkor utaznak az üzletemberek. Nyári hónapokban akár két héttel az utazás előtt le kell foglalni a jegyeket – az utazás előtt három-négy nappal már nagyjából tele vannak a gépek, és a későn jelentkezőket már csak várakozólistákra tudják felírni.

Hova repülhetünk Kolozsvárról?

Rendszeres járatok indulnak Bukarestbe (Tarom), Temesvárra (Carpatair), Anconába (Carpatair), Bergamóba (Carpatair), Bolognába (Carpatair, Clubair), Bécsbe (Tarom, Austrian Airlines), Budapestre (Carpatair), Düsseldorfba (Carpatair), Firenzébe (Carpatair), Frankfurtba (Tarom), Milánóba (Tarom), Münchenbe (Carpatair, Tarom), Rómába (Carpatair), Stuttgartba (Carpatair), Torinóba (Carpatair), Trevisóba (Carpatair) és Veronába (Carpatair, Clubair).

A román-svájci repülőtársaság indulása óta, vagyis 1999-től működteti a Kolozsvár-Budapest járatokat, 2003 decemberétől pedig napi két gép indul. Nem csoda, hiszen ez az útvonal jelenti a Carpatair forgalmának 10-15%-át. A légitársaság 2003 első nyolc hónapjában egymillió dollár bruttó profitot könyvelhetett el, a forgalom pedig 19 millió dolláros volt (ez a 2002-es forgalom duplája).

A Carpatair első nyereséges éve 2002 volt: akkor a bruttó profit 696 ezer dollárra rúgott. 2003-ban 700 ezret fektettek be – ebből félmillió az új temesvári székház építésére ment el, a többit a repülőgépek karbantartására költötték.

A kolozsvári repülőtérnek is egyre inkább megéri

a külföldi utakat fejleszteni: tavaly a külföldre utazók száma nőtt, a belföldi járatok iránt csökkent az érdeklődés. Mint David Ciceo , a repülőtér igazgatója elmondta, a tavalyi 120 ezer regisztrált utas 51%-a külföldre utazott.

Emiatt a cseh CSA társaságot is Kolozsvárra szeretnék csábítani egy Kolozsvár-Prága útvonallal, a Carpatair pedig Kölnbe, Düsseldorfba és Torinóba tartó rendszeres járatokat indított. A Tarom jelenleg hetente ötször repül Kolozsvárról Münchenbe.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!