Kérdőjeles mega-megbízatás határkorszerűsítésre

2004. augusztus 24. – 16:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Bechtel-autópályaszerződés után ismét egy nagyberuházás kapcsán követel magyarázatot a román kormánytól az Európai Bizottság bukaresti képviselete. Legalább 650 millió, legtöbb egymilliárd euró a tét.

A bizottság arra kíváncsi, mi alapján kötött egymilliárd eurós keretszerződést a határok biztonságának növelésére a Nastase-kabinet a francia-német EADS (European Aeronautic, Defence and Space Company) konszernnel. A román fél azt állítja, uniós forrásokból is támogatnák a projektet, de a pénz nem az előcsatlakozási PHARE-alapból származik. EU-tisztségviselők viszont állítják, ilyen célra semmit sem ítéltek oda Romániának, sőt a szerződésről kizárólag a hazai sajtóból értesültek. Az EADS szakértői számos német üzletember társaságában

alig egy napig

tárgyaltak Bukarestben Gerhard Schröder kancellár mezőcsányi temetőlátogatása alkalmából. Az itt kötött, összesen hét darab modernizációs szerződés és energetikai megállapodás névértéke magasan egymilliárd euró fölött jár.
Az évi 30 milliárdos forgalmat bonyolító, a repülő- és biztonságtechnikai világpiacon vezető vállalat a belügyminisztériummal állapodott meg 3147 km-nyi határ rendbetételéről. Az EADS védelmi és kommunikációs vállalata többek között a Siemenssel társulva telepít megfigyelőrendszereket, távközlési és IT-infrastruktúrát az ország északi és keleti határa mentén.

A szerződésben 184 határátkelő

és kapcsolódó adminisztrációs központ építéséről, felújításáról is szó van. A határbiztonság növelése amúgy uniós követelmény, mert a 2007-re tervezett csatlakozás után a román-ukrán, -moldovai és -szerb határ az EU külső határvonalává alakul.

A leginkább az Airbus utasszállítókról ismert EADS a megfigyelőrendszerek és felszerelések technikai koordinációját végzi majd: ebbe helikopterek, tengeri őrnaszádok, járőrkocsik ugyanúgy beletartoznak, mint a határrendészek felszerelése.

A megállapodás értelmében a beruházás első szakasza rögvest elkezdődik, befejezésére 2006 vége a határidő. A teljes projekt 2009-ben zárul, keretösszegét 650 millió és egymilliárd euró közöttire becsülik. Azért nem tudni pontosabbat, mert az Evenimentul Zilei napilap Aurel Neagu határrendész-parancsnokra hivatkozva ekkora összegről írt, hozzátéve, hogy a pénz PHARE-alapokból származik.

A határrendészet ezt viszont

utólag cáfolta, azzal magyarázva a helyzetet, hogy az újságírók félreértették Neagut: jelen esetben ugyanis kizárólag a kormány és az EADS közötti szerződésről van szó.

Constantin Rudnitchi pénzügyi elemző a BBC kérdésére a szerződés aggályos voltára hívta fel a figyelmet: a projekt részletei bizalmasak, ez pedig gyanúra ad okot, hogy megismétlődik az a helyzet, hogy végül a költségvetésből kell kifizetni az állam által magáncégeknek folyósított, de soha vissza nem térülő költségeket.

A projektről további részletek nem szivárogtak ki, a kormány államtitokra hivatkozva sem a pontos összegről, sem a finanszírozás módjáról nem nyilatkozik.

Annyi bizonyos, hogy százszázalékos leányvállalata, az Eurocopter révén az EADS kitűnő kapcsolatokat ápolt már a hetvenes évektől Romániával. A repülőgépgyártó vállalat romániai cége az IAR repülőgyár és az Eurocopter közös vállalkozása, szolgáltatásokat egyaránt végez hazai polgári és katonai megbízóinak, illetve a környező országokból is vállal szerződéseket.

Hírforrás: BBC, Ziarul Financiar

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!