A román gazdaság német szemmel

2004. augusztus 13. – 20:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A németek jelentős romániai befektetők; még jelentősebbekké válhatnak, ha elfogadjuk, hogy a német kancellár romániai látogatása tulajdonképpen üzleti jellegű volt.

Még az idén befejeződhetnek az EU-csatlakozási tárgyalások. Továbbá – ha a reformok ilyen ritmusban haladnak – Románia megkaphatja a működő piacgazdaság minősítést – mondta tegnap Gerhardt Schröder Bukarestben. Vagyis: ami mondott, nem okozott különösebb meglepetést. Annál inkább az a topmenedzser-ármádia, amely elkísérte romániai látogatására. Fontos, hogy Schröder útját az a Klaus Mangold készítette elő, aki a kelet-európai német befektetéseket elősegítő hivatal vezetője. Mangold operatív tanácsadói feladatokat lát el a Daimler Chrysler konszern regionális igazgatója mellett.

Az atyai maradványok

Schröder-féle látogatásának hátsó mozgatóit jobban megértjük, ha bekalkuláljuk a képbe, hogy Mangold legfontosabb segítsége a kancellár látogatásának előkészítésében a bemutatásra nem szoruló Ion Tiriac volt, aki sok más mellett a Külföldi Befektetéseket Előségító Tanács elnöke is és jelentős német üzleti kapcsolatokkal rendelkezik (biztosítócégét az Allianz vásárolta fel). Ha hivatalos keretek között román és külföldi üzletemberek találkoztak, mindeddig a román vállalatigazgatók kivétel nélkül az állami szektorból jöttek, ami természetesen rossz benyomást keltett a külföldiekben. Ez az attitűd valamelyest változott a mostani látogatáskor.

A relatíve magas romániai

jelenlét ellenére a német befektetők alkatilag nehezen kezelik a romániai üzleti realitásokat. A Romániában üzletelni akaró németeket elsősorban a korrupció, a gyors ügyintézés lehetetlensége, az élj, hogy élni hagyjál stílus, a hivatalokban tapasztalt hitegetés hozza leginkább zarba. Ennek ellenére, ami a kereskedelmet illeti, Németország Románia második legfontosabb partnere. 2003-ban volt jelentős növekedés, mikor a forgalom 30%-al nőtt az előző évihez képest, elérve a 6.3 milliárd dolláros szintet. Ami a befektetéseket illeti, 900 millió dollárjával Németország a harmadik helyen van Hollandia és Franciaország után.A legnagyobb befektetők az 50 országban jelenlévő Heidelberger Zement , a területén világelső Continental A.G. , aki több mint 200 millió eurót fektett be a temesvári autógumigyárba egy világszinten is innovatív gyártósort szerelve, vagy a Siemens , aki a Renel -el vagy a Romtelecom -al közös projekteken dolgozik vagy éppen az Electroputere Craiova val működtet közös üzemegységet.

Több németországi cég Romániában gyártat

autóalkatrészeket. Ilyen a Thyssen Krupp AG Szebenben, az INA-Schaeffler KG Brassóban vagy Lisa Draxelmeyer Pitesti mellett. Ugyanígy számos németországi cég érdekelt romániai infrastrukturális befektetésekben.

A legfontosabb terület az energia és gáz-szolgáltatás. Ebből a szempontból Schröder látogatása rendkívül fontos pillanatban történik: az egyik legfontosabb német vállalat, a Ruhrgas bekapcsolódott a szektor romániai privatizálásába, illetve a Siemens , az INA-Sheffler és a Ruwell ambíciózus romániai tervekről adnak hírt.

Mindeddig a vezető

német energia társaságok, mint az RWE vagy az EON nem mutattak érdeklődést a terítékre kerülő bánsági és dobrudzsai Electrica iránt – mint ismeretes mindkettőt az olasz Enel vásárolta meg. Ennek ellenére Mangold, még a Schröder-látogatás előtt sejtető nyilatkozatokat tett: Az Enel befektetései amolyan évadnyitó mozdulatok. Biztos vagyok benne, hogy a román energia piacon német cégeket is látni fognak.

Persze a Romániában bejegyzett német cégek több, mint harmada kereskedelemmel foglalkozik. A legismertebb a METRO szupermarket-hálózat, amely egyben a Cash&Carry szektor legnagyobbja Romániában.

összesítés

Az 1991-2003 márciusa között bejegyzett külföldi cégek alaptõkéje az a szakminisztérium honlapján közzétett adatsor szerint 9,38 milliárd USD, azaz 8,61 milliárd euró, ami 2,42%-al magasabb, mint 2002 végén.

A 20 üzletes projekt idén ősszel zárul egy újabb brassói áruház-építéssel. Ez önmagában 15 millió eurós befektetés jelent. Ugyancsak német tőkéjű a Billa boltláncolat vagy a jelenleg hét városban működő Selgros is.

Romániában 11 ezer német tulajdonú céget jegyeztek be – közöttük nagy számban vannak olyanok, amelyek az Erdélyből kivándorolt szászokhoz köthetők. Ezek kis, ám a helyi közösségek számára fontos textil- vagy élelmiszeripari, illetve turisztikai vállalkozások. Nem véletlen, hogy Németországból érkezik a legtöbb turista Romániába, számuk eléri a 300 ezret.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!