Kezdetben nem lehet majd 5000 eurós Daciát vásárolni

2004. június 3. – 18:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tegnap bemutatták az új, Logan fantázianévre hallgató Daciát. A Renault-főnök Schweitzer annyira meg van elégedve az autóval, hogy nemcsak a fejlődő országokban, hanem nyugati piacon is forgalmazná. A siker kulcsa: minimális fejlesztési munka.

Egyelőre még semmit nem tudni az új Dacia minőségéről és úttartásáról – az autót szeptemberben, közvetlenül piacra dobása előtt fogják tesztelni Törökországban. Ami a minőséget illeti, maga Louis Schweitzer Renault-vezérigazgató is elismeri, a Dacia márkanév nem a megbízhatóságáról híres – talán emiatt döntött a Renault vezetősége arról, hogy az autót inkább Renault-ként fogják forgalmazni sok országban. Egyébként

Néhány számadat:

1,6 literes, 90 lóerõs hajtómû, 175 km/h végsebesség. Tárcsafék elõl, ötsebességes kézi váltó. Fogyasztás: 6,5 l/100 km városon kívül, 8,7 l/100 km városban.

a konkurencia is a kétes minőségen lovagol:

szerintük lehetetlen 5.000 euróért megbízható autót gyártani. Lehetséges azonban, hogy csak az irigység miatt állítják ezt: többen is hasonló, szuperolcsó népautón dolgoznak, és a Logan megjelenése így nehéz helyzetbe hozza projektjüket.

A Renault azonban – legalábbis számadatok szerint – minőségi autót készül gyártani: a Pitesti-i gyárba 490 millió eurót fektettek be a (ebből 200-at a Logan gyártását előkészítendő), így Schweitzer elmondása szerint a gyár semmiben nem különbözik bármely más Renault-gyártól a világon. A Megane fantázianév hangzására hajazó Logan alacsony árát úgy sikerült elérni, hogy

a kutatási-fejlesztési munkát a minimálisra csökkentették,

és a különböző Renault-modelleknél jól bevált alkatrészekből építkeztek: a motor a Megane-ból származik, a kapcsolószekrény a Lagunától. Ráadásul a Renault-Nissan együttműködés eredményeképp a Nissan Micra padlóvázára épül (ezt használják majd fel az új Renault Clio-hoz is). Környezetvédelem terén azonban nem spóroltak a Renault mérnökei: az autó 95%-a újrafelhasználható anyagokból készült, és az Euro 4-es emissziós normáknak is megfelel.

Az azonban biztosra vehető, hogy az új Daciát vásárlóknak el kell felejteniük az olyan, bűvös betűszavakat mint ESP, ASR, EBS, airbag vagy ABS – ez utóbbi, a kerekek fékezéskor való blokkolását gátló berendezés is csak a csúcsmodellel rendelhető extraként. Így a Logan

legnagyobb konkurenciája a hazai piacon

várhatóan a Daewoo Cielo, illetve a Matiz lesz, de a Hyundai Accent, a Kia Rio, Fiat Seicento, a Chevrolet Kalos, a Skoda Fabia, a Renault Clio és persze a Dacia Solenza eladásai is csökkenni fognak piacra dobásakor.

Érdekesség, hogy az országban kezdetben nem forgalmazzák majd a legolcsóbb változatot, mivel nem akarják ellehetetleníteni a kicsivel drágább Solenza eladását. Ami a jövőt illeti, az archaikus, 1300-as Dacia alapjaira épülő változatok gyártása megszűnik a Logane megjelenésekor, ez utóbbiból egy kombi- illetve egyterű-változatot is készítenek majd.

Hajtóművek terén is fejleszteni kívánnak: egy-egy 1,4-es, 75 lóerős, illetve 1,6-os 90 lóerős változatot is készítenek, és egy 1,5 literes dízelmotort is beépítenek majd. 2006-tól egy gázüzemű változat is megvásárolható lesz. A colibasi-i gyár idén csupán 13.000, de jövőre már negyedmillió Logane-t tervez gyártani (ennek nagy része exportra menne), és

a gyár már jövőre profitot remél termelni

A fapados változat induló ára áfával pontosan 5000 euró lesz Romániában, a csúcsmodellért várhatóan 8000 eurót kell kifizetni. Az autót más, fejlődő országokban is gyártani fogják: egyelőre Marokkóról, Oroszországról, Iránról és Kolumbiáról beszélnek, a nagy cél pedig az Indiai és Észak-Afrikai mellett a hatalmas Kínai piacra való betörés – ha ez összejön, akkor Schweitzer „szerény” becslései szerint 2010-ig 700.000 autót adnak majd el. Sőt, a Renault-vezérigazgató annyira elégedett az új autóval, hogy a nyugati piacot is megcélozná.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!