Kiket gazdagít a választási kampány?

2004. május 26. – 17:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A pártok húszszorta többet is elkölthetnek kampányolásra, mint amennyit egyáltalán bevételezhetnek. Vásárhelyen Florea az összes bannerhelyet megvette; Bukarestben elfogyott a kékszínű reklámlufi. A hirdetési ipar jubilál.

Egy kiskaput kihasználva a pártok teljesen legálisan költhetnek el sokkalta több pénzt kampányolásra, mint amennyit ilyen célra egyébiránt összegyűjthetnek. Ez leginkább a reklámügynökségeket, a nyomdatulajdonosokat és az írott sajtó kiadóit hozza helyzetbe: a választási szezon miatt a plakát- és szórólap-megrendelések, reklámtárgy-feliratozások száma 30-35% -kal ugrott meg.


A bevételek limitáltak

A párt-finanszírozási törvény értelmében az államtól az összes párt választási évben a költségvetés bevételi oldalának legtöbb 4 századrészével egyenlő támogatást kaphat, ez az idén 115 milliárd lej. Egy alakulat magánadományokból sem fogadhat el többet az állami költségvetési bevétel 5 századánál, azaz 145 milliárd lejnél.

Továbbá magánszemély sem adományozhat többet egy évben 200 minimálbérnek megfelelő összegnél, vagyis 560 millió lejnél. Cégek nem finanszírozhatnak pártokat 500 minimálbérnél (1,4 milliárd lej) nagyobb summával.

A választási törvény maximum keretösszegeit nézve kiderül, a jogszabály ehhez képest sokkal több pénz legális elköltését engedélyezi. Egy községi tanácsosjelölt reklámozására 5,6 millió lejt költhet egy párt, de a bukaresti főpolgármesterség elnyeréséért már 28 milliárdot is el szabad költeni.

Csak a PSD elvileg 34 millió eurót költhet

A jelöltek számát a keretösszegekkel beszorozva kiderül, hogy a kormánypárt az összes pártnak jutó támogatás több mint tizenkétszeresét költheti el a helyhatósági választási kampány alatt: a PSD ugyanis mintegy 3100 polgármester- és 50 ezer tanácsosjelöltet indít. Így a párt 1350 milliárdot, azaz 34 millió eurót kampányolhat el. Összehasonlításképpen a kampány első hetében az összes párt választási reklámra 825 ezer eurót költött.

A meglehetősen liberális törvénykezés ellenére van már olyan polgármester-jelölt, aki túllépte a törvényes keretet: ilyen például Vasile Gherasim, aki a főváros első kerületében akar polgármester lenni. Mona Musca PNL-képviselő szerint az ilyen jelöltet ki kéne zárni. Emellett továbbra is homályban marad, honnan származnak a pártok valóban számottevő bevételei.

Mi mennyibe kerül?

Politikai tanácsadás – 3000-20 000 euró, szolgáltatástól függõen Városi közvélemény-kutatás – 5000-15 000 Féloldalnyi választási hirdetés – országos lapban 1500-2000, helyiben 100-300 egy alkalommal Videóklip a jelöltrõl – 1000-5000 Hangosítóberendezés bérlése – 200-1000 euró/nap Félórás kampánykoncert tiszteletdíja – 200-1500 euró Egy óriásléggömb bére – 240 euró/nap Egy kültéri reklámpannó – 16-20 euró/négyzetméter


Újra itt a karácsonyi szezon!

A reklámipar szakmai szervezetének (APIIP) vezetője szerint ilyen keresletnövekedést csak az átlagnál jobban pörgő karácsonyi bevásárlási szezonok környékén tapasztalnak a hirdetésszervező cégek. Bukarestben a PSD, illetve a volt elnökhöz, Emil Constantinescuhoz kötődő Népi Cselekvés (AP), valamint a PNL-PD gyakorlatilag az összes, forgalmi csomópontokban elhelyezett reklámfelületet kibérelte.

Mircea Geoana polgármester-jelölt arca több mint száz óriásplakáton látható, az AP jelöltje utcák fölé feszített bannerekben utazik. Az ellenzéki Demokrata Párt több, 12 méternél magasabb reklámlégbalont vásárolt – a PSD csak bérli ezeket a reklámeszközöket, méterét napi 23 euróért. Az egyszerű, héliummal fújt lufik is keresettek: kék színűekből teljesen elfogytak a készletek.

Álnyomdákat működtetnek a pártok

Ami a plakátokat és a szórólapokat illeti, sok párt egyszerűen a mennyiségre utazik, például abból a megfontolásból, hogy a hagyományos, feketenyomású reklámeszközökből a százezres példányszámok sem kerülnek túl sokba – értékeli a helyzetet az APIIP elnöke, Catalin Neamtu. A pártok a kampány előtt ráadásul többtucat ál-nyomdacégeket jegyeztettek be, így a kampánypénzek a fekete támogatásokkal keveredve egyik zsebből a másikba vándorolnak.

Brassóban a helyi választási irodát naponta hívják a polgárok, akik a túl agresszív utcai reklámhadjáratot reklamálják. A város liberális polgármesterét azzal vádolják, hogy ingyen biztosított a belvárosban helyszínt pártja rendezvényeihez.

Kire mennyit szabad maximum költeni?

28 milliárd lejt (700 ezer eurót) – fõpolgármesterségre 5,6 milliárdot (140 ezret) – megyeszékhelyek polgármesterségére 1,4 milliárdot (35 ezret) – megyei jogú városok polgármesterségére 56 milliót (1400 eurót) – községi polgármester-jelöltre, megyei tanácsosokra 42 milliót (1050-et) – megyeszékhelyek tanácsosjelöltjeire 28 milliót (700-at) – egyéb városok tanácsosjelöltjeire 5,6 milliót (140-et) – községi tanácsosjelöltekre


Florea virít minden utcasarkon

Marosvásárhelyen Dorin Florea büdzséje kiapadhatatlannak tűnik: a függetlenként második mandátumáért induló polgármester az utcai óriásplakát-helyek többségét bérbe vette, többek között számos olyant, amelyen eddig cégek nem hirdettek, mert nem volt kifizetődő. Egy utcai pannó négyzetméteréért 16-20 eurót kérnek a hirdetési ügynökségek.

Temesváron a PSD a városi futballcsapat meccsének nézőközönségét árasztotta el szórólapokkal, amelyek egy olasz üzletember nyomdájában készültek. Sajtótudósítások szerint a PSD feltűnően jó kapcsolatokat ápol a régióban jelentős mértékben befektető olasz vállalkozókkal.

A hirdetési ügynökségek általában tagadják, hogy bármely párttal szorosabb kapcsolatot ápolnának. Egyedül a GMP Advertising ismerte el, hogy ők készítik Traian Basescu főpolgármester reklámanyagait. Ellenben van olyan PR-tanácsadó cég, a Capital Promotion, amely egyszerre három fontos kampányt is bonyolít. Mircea Kivu, az IMAS közvélemény-kutató iroda igazgatója azt közölte, intézetének forgalma választási évben mindig megugrik legalább 10%-kal.

Hírforrás: Capital gazdasági magazin

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!