Már elkampányoltak egymillió USD-t

2004. május 21. – 21:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A PSD 290 és a PUR 190 ezer dollárjához képest az RMDSZ 18 ezret költött választási hirdetésekre a kampány első hetében. A szövetség a választók személyes meggyőzésére utazik. Megjelent egy rejtélyes, beetető reklám is.


Egyértelmű, hogy a

PSD

fog a legtöbbet költeni a 2004-es helyhatósági választásokon: már a legelső héten 290 ezer dollárt fektettek hirdetésekbe – ez körülbelül háromszor több, mint amennyit a fő rivális, a

PNL-PD szövetség

szánt ugyanerre a célra. Érdekes, hogy a PNL és a PD külön-külön is költenek reklámra: eddig a hírverés a liberálisoknak 60 ezer, míg a demokratáknak 22 ez dollárjukba került. Az összegzést az Intézet a Közérdekért (IPP) végezte el.

A PSD után második legbőkezűbben költekező politikai alakulat a

PUR

: az Antena1 tévéadó tulajdonosa, Dan Voiculescu vezette párt 190 ezer dollárt költött reklámra az első héten. Ez azonban nem meglepő: a pártocska népszerűsége alig 6%-os a CURS kutatóintézet, felmérése szerint, a Voiculescu-család vagyona azonban a Capital értesülése szerint 250 millió dollárra rúg.Így valószínű, hogy a PUR-nak az anyagiak nem okoznak gondot.

Függetlenként szeretne polgármester lenni

Marian Vanghelie

a főváros 5. kerületében. A PSD-költségvetésből kiesett kiskirály komoly összeget hajlandó újjáválasztására költeni: a választási kampány első hetében az ő stábja egymagában 116 ezer dollárt költött újsághirdetésekre.

Előkelő ötödik helyen áll közel 63 ezer dollárnyi költéssel egy, hirdetési szaknyelven teasernek nevezett beetető-hirdetés – a bukarestiek már találkozhattak ezzel a szöveggel:

„Most már van kire szavaznod!”.

Bár egy új termék piacra való bevezetésekor bevett szokás ilyen névtelen, várakozás-keltő szlogeneket bevetni, ez a kampány alatt tilos: a választási törvény explicit módon kimondja, hogy minden választási plakáton fel kell tüntetni a reklámozó politikai alakulatot, illetve a jelöltet. A

Nagy-Románia Párt

sereghajtó: ők mindössze 5000 dollárt költöttek sajtó-hirdetésekre.

Ami az

RMDSZ

-t illeti, Nagy Zsolt kampányfőnök inkább az Egyesült Államokban gyakran alkalmazott door-to-door kampányban lát fantáziát: ennek a lényege az, hogy a választókat személyesen felkeresik lakhelyükön. Média-hirdetések még ezután következnek – számolt be aTransindexnek Nagy.

Május 8-19. között egyébként körülbelül 600 millió lejt (18 ezer dollárt) költött az országos kampánystáb terembérekre, plakátokra és különféle promóciós tárgyakra – hogy a helyi szervezeteknek mennyibe került eddig a kampány, nem tudni pontosan. A kampánystáb vezetője még hozzátette: Szatmárnémetiben biztosan hirdetnek majd román lapokban is.

Gigi Becali

, a Steaua labdarúgó-csapat újgazdag tulajdonosa, az Új Generáció (PNG) elnöke csupán tizedik a rangsorban: a párt kampánystábja eddig 11 ezer dollárnyi lejt költött az alakulat népszerűsítésére.

Az IPP értékelése szerint

a 2000-ben lefolytatott kampány hasonló időszakához képest átlagosan háromszor többet költenek reklámra a pártok, s ez a növekedés azért is látványos, mivel a választási (2004/67-es) törvény előírja: a közszolgálati elektronikus médiában ingyenesen tartanak fenn műsoridőt politikai hirdetésekre, és ezért csak a kereskedelmi tévés-rádiós reklámokért kell tejelni.

A felmérésrõl

Az összegeken bruttó árak értendõk. A nemzetközi standard szerint a hirdetési felületek árát az ún. listaárak (rate-card) szerint számolta az IPP. Az összegzés során semmiféle árengedményt, szolgáltatáscsere, azaz barter-megállapodást nem vettek figyelembe – így a szerzõdésekben szereplõ összegek jelentõsen eltérhetnek a fentiektõl. A mérés során 13 tévéadót, 8 rádiót, 23 országos napilapot, 56 helyi hírlapot, 86 hetilapot vett az intézet figyelembe.

Ami a televíziókat illeti,

a TVR 2-es csatornája sugározta az első héten a legtöbb választási hirdetést – szám szerint 102 darabot. Következik a TVR 1-es csatornája 39-cel, majd a Realitatea 31-gyel; a Prima 15 darab szpottal a legutolsó a listán.

A pártok rangsorában ezen a téren is a PSD 94 darabbal vastagon vezet, a PUR 36-tal a második. Az ellenzéki PNL-PD szövetség 28 reklámklipet vetett be, az RMDSZ pedig 25 darabot. Feltűnő, hogy a rádióreklám eszközével eddig csak a PNL-PD élt, mintegy 3000 dollár értékben.

A hirdetési bevételek a verseny állása szerint egyelőre a nyomtatott sajtó kiadóit gazdagítják. A legnagyobb bevételt, 182 ezer dollárt eddig a Jurnalul National napilap érte el, majd a politikai bulvárban utazó Ziua következik 153-mal, majd a Libertatea általános pletyka- és bulvárlap 64, majd a Transilvania Expres regionális hírlap 61 ezer dollárral. A legbefolyásosabbnak számító Adevarul nyolcadik helyen csupán 35 ezret bevételezett.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!