Kónya László: az olajcégek között minden téren szoros az árharc

2004. április 21. – 19:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az OMV lehet a Petrom-privatizáció győztese, mert a MOL az olajipari átlagnál jobban eladósodottnak tűnik. Csak idő kérdése az Erdélyből kivándorolt vállalkozók visszatelepedése – Kónya László magyar külgazdasági attasé válaszol.

Sipos Géza

, március 25 Ön szerint a MOL a lengyel PKN-nel társulva eséllyel vehet részt a Petrom privatizációjában? Képes a MOL a nagy nemzetközi multik ajánlatához képest labdába rúgni?

Kónya László:

– A Petrom privatizációjának meghirdetésekor valóban szó volt arról, hogy a MOL a lengyel PKN-nel társulva vesz részt a versenyben. A két nagyvállalat képviselői tárgyaltak is a társulás lehetőségéről, de egyezség nem jött létre. Az eddigi események azt bizonyítják, hogy a MOL vonzó ajánlatot tett, hiszen a kötelező ajánlatot tehető három cég között szerepel. Az európai nagy olajipari cégek nem érdeklődnek a térség olajipari vállalkozásai iránt, az amerikai olajipari cégeknek pedig nincs gyökerük Európának ezen a részén. Nem tartom valószínűnek, hogy az amerikai Occidental Petroleum egy kelet-európai kalandba belevágjon, hiszen korábban az Amoco amerikai konszern romániai próbálkozása is teljes kudarcot eredményezett. A MOL – kitűnő 2003 évi teljesítménye ellenére, a Szlovákiában és Szlovéniában történt privatizációs kötelezettségek miatt – véleményem szerint az olajipari átlagnál nagyobb mértékben van eladósodva. Ennek és mindenek előtt a román politikai megfontolások következtében a Petrom-privatizáció győzteseként az osztrák OMV-t látom. Bár ne a próféta beszéljen belőlem...

Nagy Lehel

, március 26 1. Néhány évvel ezelőtt gombamód szaporodtak a MOL-benzinkutak Romániában (és nem csak a MOL kutak). Azóta az iram jócskán alábbhagyott (legalábbis az én régóta nem láttam épülő kutat), a kérdés, hogy miért? Telítődött a piac? Vagy nem jött össze az otthoni számítás? 2. Mi a viszony a román piacon jelenlevő nagy olajtársaságok közt? Gondolom, folyamatos árharc folyik egy kicsivel jobb piaci részesedésért. Léteznek-e például szövetségek, előfordulhat-e, hogy néhány cég összeáll, és „kicsinál” egy másikat?

K. L.:

- 1. 1997 júniusa és 2000 vége között a MOL Románia ügyvezetője voltam. Abban az időszakban negyven benzinkutat építettünk, döntő részüket Erdélyben és Bukarestben. Volt olyan év is, hogy tizenhat benzinkutat helyeztünk üzembe. Időközben a MOL más országokban (Szlovákia, Szlovénia) sikerrel vett részt olajipari cégek privatizációjában, ami a rendelkezésre álló pénzügyi erőforrásai átcsoportosítását igényelte. Így – bizonyos években – a romániai terjeszkedésre kevesebb jutott. Közben a MOL stratégiát is váltott, hiszen saját kútépítések helyett 23 töltőállomást vásárolt a Shelltől. A MOL romániai benzinkút hálózatát az egész ország lefedésére ki szándékszik terjeszteni. Ami a töltőállomás-hálózat fejlesztését illeti, a romániai olajpiac többi szereplője közül elsősorban a Lukoil ért el látványos eredményeket, követve azt a mai nyugat-európai gyakorlatot, hogy egy nagyobb település esetében olyan benzinkút-sűrűséget kell elérni, hogy a vásárló bármilyen irányban indul, az adott társaság töltőállomásába „ütközzön”. Példaként Kolozsvárt említhetem, ahol jelenleg tíz Lukoil-kút üzemel a MOL két töltőállomásához képest. 2. A román piacon jelenlévő olajtársaságok vállalkozásai között általában csak akkor van összefogás és komoly koordináció, ha a román hatóságok (kormány) részéről olyan intézkedés történik, amely a társaságok mindegyikét, vagy többségét érinti. Ilyenkor igyekeznek minden kapcsolatot és jogi lehetőséget megragadva közbelépni – sokszor sikerrel. Régebben az olajtársaságok között működött még egy hallgatólagosan elfogadott elv, miszerint egy adott településen „tisztes” távolságra építik egymástól a töltőállomásokat. Az utóbbi időben ezt az elvet nem mindenki tartja be. A társaságok napi gyakorisággal figyelik egymás árait és kereskedelemfejlesztési akcióit, és régiónként, üzemanyag-fajtánként és szolgáltatásonként folyik az árharc. Szövetségekről nincs tudomásom. Tulajdonképpen a román piacon elsősorban a Petrom és talán a Lukoil van abban a helyzetben, hogy „kicsináljon”, vagyis ellehetetlenítsen egy másik céget. Számos magánkút „eltűnése” (azaz felvásárlása) a Petrom által diktált árpolitika eredménye.

Kelemen Attila Ármin

, április 15 1. Ön most venne vagy eladna Petrom-részvényeket? 2. Mi jellemző a Székelyföldre kerülő magyar befektetésekre? Ezek átlagosan milyen nagyságrendűek? 3. Ön szerint jelentős mértékű-e azoknak a romániai magánszemélyeknek a száma, akik kitelepedési megfontolásokból alapítanak céget Magyarországon?

K. L.:

- 1. Most én feltétlenül vásárolnék Petrom-részvényeket. A privatizáció következtében a már csak részben állami vállalat a jelenleginél többszörösen hatékonyabb cég lesz, így részvényeinek értéke is jelentősen növekedni fog. 2. A korábbi években látványos magyarországi tőkebefektetések történtek a Székelyföldön: Sepsiszentgyörgyön a Dunapack és a Pannonplast ruházott be, míg Csíkszeredában ugyancsak a Pannonplast. Jelentős a szovátai szálloda-beruházás is. Pontos statisztikai adattal nem rendelkezem, de tény, hogy a magyar tőke romániai behatolása megtorpant, más országok, többek között Ukrajna, Szerbia felé fordult. Ebben az esetben is az érvényes, hogy mindenki a kisebb ellenállás felé mozdul el. 3. A Magyarországon céget alapító romániai személyek száma elenyésző. Közel két éves kolozsvári tartózkodásom alatt, csupán néhány – nem számottevő gazdasági erőt képviselő – betéti társaságot alapító személyekkel találkoztam.Ők minden valószínűség szerint életvitelszerűen Magyarországon fognak tartózkodni, és végső céljuk a letelepedés is lehet. Ugyanakkor ismerek számos olyan – Erdélyből a nyolcvanas évek végén elkerült – vállalkozót, akik sikeresen működtetik az általuk alapított gazdasági társaságot, kihasználva a romániai munkaerő-felesleget és a magyarországi építőipari kapacitáshiányból eredő lehetőségeket. E cégvezetők visszatelepedése, illetve kétlakivá válása csak idő kérdése. A román gazdaság és a lakosság, a fogyasztók elvárási szintjének emelkedése következtében itt is meg fogják találni számításukat. A kolozsvári főkonzulátuson vízumot igénylők 80%-a egyéni munkavállaló. A többi személy tanulmányi, rokonlátogatási, vagy egyéb vízumot kér.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!