A középiskolásoknál nyomul a bukaresti Értéktőzsde

2004. március 26. – 18:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elsősorban a kormány „tartózkodása”, valamint a középosztály bizalmatlansága miatt nem vált tömegsporttá a tőzsdézés Romániában, ezért média-eseményekkel, illetve egy középiskolásoknak szóló játékkal dobbantanának.

Az európai országok többségében a középosztály megtakarításainak nagy részét tőzsdén jegyzett vállalatok részvényeibe fekteti – Romániára ez a legkevésbé sem jellemző. A közvélemény szerint a tőzsdén csak spekulációval lehet nyereséghez jutni, vagyis nem érdemes próbálkozni vele. A bukaresti Értéktőzsde most a fiatalságot szeretné megszólítani, és lehetőleg nemzeti sporttá alakítani a tőzsdei befektetéseket. A népszerűsítési stratégia első lépcsője egy Invest nevű játék, melyben körülbelül 300.000 tanuló vehet részt az ország 3.300 iskolájából.

15 milliót fektethetnek be a középiskolások

Ezenkívül egy bemutatótermet is létrehoznának, ahol bárki követheti a tőzsdei tranzakciók állását, sőt minden héten meghívnának egy közéleti személyiséget, a média figyelmét felkeltendő. Sergiu Oprescu nak, az Értéktőzsde igazgatójának nagyratörő tervei vannak: Kelet- és Közép-Európa legvonzóbb részvény-piacává akarja tenni a bukaresti tőzsdét.

A középiskolásoknak szóló játék a tervek szerint március 31-én kezdődik: a résztvevők 15 millió befektetni való „pénzt” kapnak, mely összeget az Értéktőzsdén jegyzett 14 vállalat részvényeire fordíthatják euróban, dollárban, vagy lejben. A diákok két hónapig bonyolíthatnak ügyleteket a részvények valós, tőzsdei értéke szerint. A nyertesek 1500 dollár értékű nyereményeket kapnak.

A kormány csak névleg támogat

A Ziarul Financiar gazdasági napilap szerint az Értéktőzsde népszerűtlensége nagyrészt a kormány tőkepiachoz való hozzáállásának köszönhető: bár egyetlen alkalmat sem mulasztanak el az Értéktőzsde fontosságának hangsúlyozására, az utóbbi három évben egyetlen stratégiai fontosságú vállalat (mint például a RomTelecom, Distrigaz, Electrica, Román Kereskedelmi Bank) állami tulajdonban levő részvényeit sem tervezik tőzsdére vinni.

Bár a Román Fejlesztési Bank (BRD) részvényei 1 milliárd dollárt érnek (a magánosítás pillanatában értékük 400 millió dollár volt), az állam, úgy tűnik, nem meri megkockáztatni 7%-os részvénycsomagjának piacra-dobását. Tavaly a bukaresti Értéktőzsdén 10-15.000 aktív befektető tevékenykedett – ehhez képest Görögországban szinte a teljes aktív lakosság vásárol részvényeket.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!