Külföldi tőke pörgeti a bukaresti tőzsdét

2004. február 19. – 17:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Számottevően többen vásároltak részvényeket januárbana Bukaresti Értéktőzsdén (BVB). A jelentősebb felvásárlásokat a hazai tőzsdézők bonyolították arra a hírre, hogy külföldi befektetési alapok érdeklődnek a BVB iránt.

A pénzügykutatók és a brókerek többsége úgy értékeli: a BVB látványos felfutását az okozza, hogy az utóbbi pár hónapban külföldi befektetők kezdtek érdeklődni a romániai részvénypiac iránt. A statisztikából viszont pont a fordítottja derül ki: külföldiek 10 millió dollár értékben vettek és 4,6 millió dollárnyi részvényt adtak el, míg a hazai befektetők két és félszer több értékpapírt szereztek be.

A külföldi pénzek híre volt a serkentőszer

A

Ieba Trust

pénzügyi tanácsadó iroda szerint az általános optimista hangulatot, a hazai börze felpörgését az okozta, hogy elterjedt a hír: külföldi befektetők, pénzalapok érdeklődnek a hazai részvénypiac iránt. A hazai befektetők ebből arra következtettek, hogy a külföldiek felvásárolják a tőzsdén forgó részvénycsomagok nagyrészét, és igyekeztek őket megelőzve értékpapírokat jegyezni.Továbbá a cégek többsége február-március folyamán tartja részvényeseinek közgyűlését, ahol a menedzserek igyekeznek lehetőség szerint minél jobb eredményeket felmutatni. Az elemző szerint nem áll rendelkezésre a részvénypiacnál nagyobb hozamot hozó befektetési forma – tehát ez is a masszív felvásárlásra serkenti a hazai tőzsdézőket.

Emellett az is pozitívan hatott a tőzsdei forgalomra, hogy a leginkább forgó, legnépszerűbb papírokra jelentős előjegyzések érkeztek, amelyek alapján a kisbefektetők (rendszerint magánszemélyek) szintén arra következtettek, hogy jelentős tőkeerejű, külföldi cégek érdeklődnek a bukaresti börze iránt.

A pesti tõzsdék is egyesülni készülnek

A Budapesti Értéktõzsde (BÉT) és a Budapesti Árutõzsde (BÁT) régóta tervezett egyesülésével még az idén újjászülethet a Budapesti Áru- és Értéktõzsde. A két börze a száznegyven évvel ezelõtti alapítástól a kommunista hatalomátvételt követõ bezárásig egy szervezetben mûködött. A Budapesti Értéktõzsde Rt. részvényeseit mára, azaz február 19-re, csütörtökre hívták össze rendkívüli közgyûlésre, melynek fõ napirendi pontjaiaz integráció kérdéseit tisztáznák.

50%-kal többen léptek be tőzsdézni

A jegyzések száma mellett egyre több a tőzsdei játékos is: az újonnan belépők száma januárban 220 körül alakult, ez decemberhez képest 50%-os növekedéssel egyenlő. Az aktívan tőzsdézők száma (akik legalább egy tranzakciót lebonyolítottak a parketten) így 3115-re emelkedett. A piacon a kisbefektetők voltak a legszorgalmasabbak, ők 42%-kal több adásvételt bonyolítottak le decemberhez képest.

A szakértők ennek ellenére csekélynek tartják a tőzsdézők számát – különösen akkor, ha létszámukat a bankok vagy a biztosítótársaságok több százezres ügyféllistáival vetjük össze. Ráadásul a tőzsdén bonyolított adásvételek egy részét azok kezdeményezték, akik kárpótlási jegyként, azaz kuponokért cserébe kaptak az állami befektetési alapoktól több állami tulajdonú részvénytársaság papírjaiból.

Az isztambuli tőzsde a legsikeresebb

Az

Estinvest

pénzügyi elemző iroda megítélése szerint legalább 4000-5000 ügyfélnek kéne aktívan kereskednie a BVB-n a kuponos ügyfelek mellett, hogy a bukaresti tőzsde valóban felpezsdüljön. „- Erre valószínűleg akkor kerül sor, ha a Bukarestben működő értéktőzsde és a szebeni árutőzsde egyesül” - jósolja Marcel Murgoci , az Estinvest elemzője.

A bukaresti tőzsde forgalma különösen az esetben nem tűnik magasnak, ha az összesített forgalmi adatokat más, közép-kelet-európai börzék eredményeivel vetjük össze. A tőzsdei forgalom összértéke szempontjából az isztambuli börze magasan vezeti a rangsort (81 419 millió euróval), majd Prága következik (7471), Budapest (7231), Ljubljana (627), Pozsony (588), Bukarest (233), Zágráb (182) és Szófia 129 millió eurós összforgalommal.

Hírforrás: Capital

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!