Több száz millió euróval fizetik túl a Bechtelt?

2004. február 11. – 18:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Építkezési cégek vezetői több fenntartást is megfogalmaztak azzal kapcsolatban, hogy milyen határidők és pénzbeli nagyságrendek szerint ítélték oda a Brassó-Nagyvárad autópálya építési szerződést. Véleményük szerint a Bechtel ára rendkívül magas .


Marian Milut, a Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke a BBC-nek nyilatkozott. Véleménye szerint a Bechtelnek odaítélt szerződés árai csillagászati nagyságrenddel magasabbak az ilyenkor bevettnél, a piaci ártól való eltérés több száz millió eurós. #bi#Ön szerint mennyibe kerülne egy kilométer autópálya? #/bi# Nem csak szerintem, hanem szakemberek szerint, bárhol a világon, ahol hasonló adottságok között nem kettő, hanem akár három sávos autópályát építenek, egy kilométernyi autópálya 2 millió euró körüli összegbe kerülhet. #bi#Talán azért kerül többe az autópálya-építés, mert nehézkes, hegyes területet kell átszelnie... #/bi# Pont itt van a kutya elásva. Ahhoz, hogy Borsig eljussunk, nem kell a hegyeket átvágnunk, nem kell viaduktokat építenünk, ezek valóban reális költségemelő tényezők lennének, de egyszerűen nem lesz rájuk szükség. #bi#Úgy értettük, hogy a technológiai tanulmány még nem készült el.#/bi# Hogyha még nem készült el, akkor nem értem mit ünnepelt Nastase az amerikai nagykövetségen. Nem éppen a szerződés megkötését ünnepelte? #bi#Mások is felkészültek arra, Romániában hasonló autópályát építsenek? #/bi# Tény, hogy egyetlen romániai cég sem képes egy ilyen feladat ellátására. Viszont nagyon sok romániai cég bedolgozó lehet, és ezek számára nem mindegy, milyen feltételek között vesznek részt a munkában. Véleményem szerint a román államnak érdekében állt volna, hogy nyílt versenytárgyaláson ítélje oda a szerződést. A Bechtel egy olyan cég, amely kizárólag kormánymegbízásokat teljesít. Az, hogy a gazdasági szempontokkal szemben a politikaiak nyertek – ami számomra ebben az esetben egyértelmű –, még nem indokolja, hogy a reális árakhoz képest miért van ilyen nagyságrendű eltérés. Egy dolog egy szerződést egy cégnek adni, mert érdeked együttműködni egy bizonyos gazdasági-politikai érdekcsoporttal, és megint más egy olyan szerződési értékben megállapodni, amely többszöröse a reálisnak. Számos olyan nagy európai cég is akad, amelyek már dolgoznak nálunk, és amelyek teljesen felkészültek arra, hogy egy hasonló megrendelésnek eleget tegyenek.

a Bechtel-szerzõdés története

– 2002 õszén aláírják a magyar-román stratégiai megállapodás, amely rendelkezik egy, a fõvárosokat összekötõ autópálya megépítésérõl is. – 2002 áprilisában a két ország miniszterelnökei közös levelet küld Romano Prodinak, az Európai Bizottság elnökének, amelyben anyagi és politikai segítséget kérnek az Erdélyt átszelõ autópályához. A kapott válasz azt sugallja, hogy a befektetés kockázatát osszák meg magántõkét képviselõ partnerekkel – nem sokkal ez után Nastase Horvátországba utazik, ahol megnézi a Bechtel csoport által épített autópályát – 2003 májusában Nastase bejelent egy 800 millió dolláros infrastrukturális befektetést, anélkül azonban, hogy részletekbe bocsátkozna a külföldi befektetõ kilétét illetõen. Nastase kiemeli, hogy egy úgynevezett public-privat partnership-rõl (PPP) van szó. Ez azt jelenti, hogy a törvény lehetõvé teszi, hogy bizonyos típusú befektetések esetében a közszféra és a magánszféra együtt vegyen részt. – júliusban Miron Mitrea bejelenti, hogy a Bechtel a befektetõ és megerõsíti, hogy egy PPP-rõl van szó. A képlet szerint tehát a Bechtel 800 millió dollárt fektetne be az autópályába. – augusztusban Dumitru Sechelariu bejelenti, hogy 2004 harmadik negyedében megkezdõdnek az építési munkálatok, és õ is megerõsíti, hogy egy PPP az üzleti modell – szintén augusztusban Nastase csodálkozását fejezi ki amiatt, hogy a Konstancai autópálya még nincs befejezve és határozottan kiáll amellett, hogy a Bechtel-es építés sokkal komolyabb lesz – december 19-én aláírták az autópálya építésének megbízási szerzõdését. Ekkor kiderül, hogy nem egy PPP-rõl van szó, hanem arról, hogy Románia garantálja a Bechtel által felvett hitelt, amely az Eximbank résztámogatása


Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!