A halott páciens többet ér a kórháznak

2004. január 23. – 18:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több pénzt fizet az elhunyt, mint a kikezelt páciensek után a kórházaknak az egészségbiztosító. Az intézkedést állítólag amerikai mintára vette át a CNAS, feledve, hogy itthon milyen gyatra a kórházak ellátottsága.

Drágább a halott csecsemő

Csak a kiírt, vagyis a kórházból elbocsátott páciensek számát veszi figyelembe az egészségügyi ellátás új finanszírozási rendszere. Egyúttal az is kiderült, hogy a hatóságok bizony elég bizarr módját választották az egészségügyi szolgáltatások finanszírozásának. Az új rendszert az egészségügyi intézmények több mint felében (185 kórházban és intézetben) fogják az idén alkalmazni. Eszerint egy szívinfarktusban elhunyt páciens többet hoz a kórház számlájára annál a betegnél, mint amelyiket sikerült újraéleszteni, állapotát stabilizálni. Ugyanakkor egy halott újszülöttért a kórház több pénzt fog kapni, mint amennyi egy élő és egészséges gyermek után jár.Az Országos Egészségbiztosító Pénztár (CNAS) január hetedikén bocsátotta ki a kórházakkal kötött keretszerződés úgynevezett végrehajtási utasítását, amely alapján azok a költségvetésükhöz jutnak. Ettől az évtől az egészségügyi intézmények a megoldott esetek száma alapján kapják a pénzt, és nem a kórházi ágyak számát vagy a kórházban töltött időt véve tekintetbe.

Így mindegyik orvosi kezelést és diagnózist értékeltek, és egy úgynevezett relatív együtthatót rendeltek hozzá 0 és 22 között. Az együtthatóba belefoglalták annak a szolgáltatásnak az értéket, amit az egészségügyi intézményben megtesznek egy páciensért a beutalása és a távozása között időszakaszban. Eszerint egy sikeres szívátültetés 21,63 pontot ér, a magas vérnyomás kezelése 0,48 pontot. A pszichózis kezelése 0,8 pont, míg egy harmadfokú égési sérült ellátása, bőrátültetéssel egybekötve 19,37 pont.

A lényeg, hogy elhagyta az intézményt

A pontozási rendszer két hete a CNAS honlapján is megjelent, és már érkeztek visszajelzések, hogy egyes pontszámokat igencsak nehéz megmagyarázni. Például a keringési zavarokkal és akut szívinfarktussal elhalálozott beteg 1,6 pontot hoz a kórháznak, közben ha sikerül megmenteni és hazaküldeni, akkor csupán 1,25 pontot adnak érte.

Egy halva született, vagy egy jobban felszerelt kórházba átküldött csecsemőért a szülészet 3,06 pontot kap, miközben egy koraszülött, de egészséges csecsemő csak 0,37 pontot ér. Ugyanígy egy komplikációktól sem mentes császármetszés egy cukorbeteg kismamán 0,85 pontot jelent, míg az így világra jött, veszélyeztetett újszülöttért 0,43 pontot adnak.

Bogdan Martin , az országos egészségügyi kutatási és fejlesztési intézet igazgatója elmondta, hogy a rendszert amerikai minta alapján fejlesztették, emellett megmagyarázta, hogy mit is ért a hazai egészségügy „megoldott eset” fogalma alatt. „- Ez nem azt jelenti, hogy a beteg immár gyógyultan és boldogan hazamehetett. A megoldás csupáncsak azt jelenti, hogy elhagyta a kórházat – mégha halottas kocsiban is”.

Szerkesztési hiba?

Ez a magyarázata annak, hogy a halott páciensek miért jelennek meg megoldott esetként a nyilvántartásban. A pontrendszerben tapasztalt furcsaságokra dr. Marian azt válaszolta, ha egy beteg szívinfarktusban elhunyt az intézményben, ez azt jelenti, hogy az ott dolgozók mindent megtettek az érdekében, rengeteg fogyóanyagot, kötszert, vizsgálati eszközt és egyebet használtak el – mindezt azért, hogy a beteget megmenthessék. „- Ezért természetes, hogy az ilyen kezelés több pontot érdemel” - fejtette ki az igazgató.

„Ami viszont a halott újszülöttet illeti, nem értem, hogyan kaphatott ez a kategória ilyen magas pontszámot. Még le kell ellenőriznem, hogy nem valami szerkesztési hibáról van e szó” – tette hozzá. Az Evenimentul Zilei munkatársai az egészségügyi szolgáltatások pontozásával kapcsolatban a CNAS alelnökét, Adrian Cojocaru t is megkérdezték, de az illető nem érezte magát felkészültnek a válaszadáshoz.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!