Éhségsztrájkkal a hazatérés ellen

2003. november 21. – 18:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A hazatoloncolás ellen éhségsztrájkolva már szinte két hete vizet sem fogad el egy romániai törvénytelen emigráns az Egyesült Államok nyugati partján. A fiatalok szerint Romániából kivándorolni a legbiztosabb mesterség manapság.


Kivándorolni: ez a biztos mesterség manapság

Romániában – ilyen címmel indított egy felhasználó november elején beszélgetőtopikot az egyik friss hazai közösségi webhelyen, amelynek címe: Rajtad áll a jövő. A www.tufaciviitorul.ro című oldalon fiatalok számolnak be életük nagy álmairól, a fórumban többek között arról lehet olvasni, milyen foglalkozást válasszanak a pályakezdők. Akad olyan, aki akár életét is kockára teszi, csakhogy ne kelljen Romániába visszatérnie.- Jogunk van-e erőszakos eszközökkel megmenteni egy romániai menekültet az éhhaláltól? – erre a jogi dilemmára keresi a választ Yamhill megye börtönhatósága a Kaliforniával északról határos Oregon államban (USA). A börtön igazgatósága infúzióval szeretné táplálni az egyik romániai illetőségű emigráns foglyot, aki éhségsztrájkkal igyekszik elkerülni a hazatoloncolást.

A teherautósofőr kétségbeesése

A fogvatartott életkora 31 éves, a tudósítások szerint neve Stefan E. Drogaru. Az Egyesült Államok Bevándorlási Hivatala tartja őrizetben. Mielőtt rács mögé került volna, teherautó-sofőrként dolgozott. Felesége és gyermekei Washington megyében élnek. A család legkisebb gyermeke egy héttel azután született, hogy Drogarut október 22-én elfogták.

A börtönhatóság illetékesei azt közölték, hogy az illegális bevándorló november 10.-e óta semmiféle ételt és folyadékot nem fogadott el. A helyzet annyira tarthatatlanná vált, hogy egy szövetségi bírától kérnek felhatalmazást arra, hogy intravénásan táplálják tovább. Egészségi állapotát a fogház orvosi osztálya tartja szoros megfigyelés alatt.

bevándorolni Romániába?

A Disputa Mennyibõl tudnál jól élni? címû topikjában kérdezte október közepén a Tomsawyer nicknevû látogató a következõket:
„Mindenki segítségét kérem aki józanul képes megítélni a helyzetemet. 45 éves vagyok. Családom nincs, mindenkim meghalt. Állandó jövedelemmel rendelkezem, ami bankszámlára érkezik. Londonban is vettem már fel a pénzem, tehát mindegy, hogy hol élek. Állítólag Erdélyben olcsóbb élni, mint Magyarországon. Diplomáim (magyar, történelem, filozófia, humánmenedzsment) kinn is használhatók, de nem akarok dolgozni. Állítólag szegény az ország, de gyönyörû. Hol telepedjek le? Mit kell elintéznem? ”
A válaszokból: – Aki nem dolgozik, ne is egyék (repcsi) – Temesvár egy nagy ganédomb, menj fel a Hargitára!! Nem kerül sokba, idõnként megfejed a kecskét, a sült sast eladod a Hóhányó olimpián a részeg egyetemistáknak, és bekenheted disznózsírral a szekérrudat, úgy kell medvét fogni. (pont) – Itt ne reménykedj emberi tanácsra, empátiára. Menj ki Erdélybe, Temesvárra, vagy a Hargitára, mert gyönyörû, de megöregedni nem fogsz ott. Fél év után menekülni fogsz haza... és lehet, hogy egy ilyen kaland után, jobban értékelni fogod mostani környezetedet. (Van der Graaf) – Ha otthont keresel, a falu jobb anyag, s talán hasznossá is teheted magad. Szükség van tanárokra. Önkéntes munkaerőre nagy szükség lenne a csángóföldön is. Ha csak szórakozni akarsz, s dolgozni, segíteni nem, semmilyen közösség nem fog befogadni, és nem fogod jól érezni magad. (tisztafej) – Az ember szorgos kis hangya, ahhoz van szokva, hogy mindenkinek van valami tevékenysége, szakmája. Azon is érdemes elgondolkozni, hogy miért akarsz pont Erdelybe költözni; szerintem az, hogy olcsóbb, még nem elég ok. (csenge)


Még nem tudni, engedélyezték-e a mesterséges táplálást

Drogaru felesége, Prepi megerősítette, hogy férje a hazatoloncolás elkerülése érdekében nyúlt ehhez az eszközhöz. „A fiam, a gyermekeimre való tekintettel szeretnénk ittmaradni” – mondja az újságíróknak. Yamhill seriffje, Jack Crabtree arról beszél, nem igazán szokás a börtönben éhségsztrájkolni, és a mostani, elhúzódó tiltakozás „meglehetősen nagy ügy.

Eddig meg sem fordult a fejünkben, hogy arra kényszerülünk, hogy külön felhatalmazással valakit mesterségesen tápláljunk”. Drogaru ügyéről csütörtökön mondja ki a verdiktet a szövetségi bíróság, de hogy mi a döntés az ügyben, arról a NewsRegister nevű USA- beli hírportál aktuális kiadása még nem tudósít.

Az amerikai Központi Börtönigazgatóság irányelvei szerint „orvosilag elodázhatatlan helyzetben” a fogvatartottakat engedélyük nélkül is lehet táplálni – kifejezetten életük megóvása érdekében.

Minden tizedik honfitárs külföldön dolgozik

A Nemzetközi Migrációs Hivatal legutóbbi felmérése szerint Románia majd’ minden tizedik lakosa, összesen 1,8 millió ember dolgozik hosszabb-rövidebb ideje külföldön. Ugyan a munkanélküliség hivatalosan mindössze 6,6%, a szakemberek szerint a valós érték sokkal magasabb. A hazai átlagfizetés 4,6 millió lej (mintegy 137 dollár, az összeg a magyarországi minimálbér mindössze 60%-a). Ekkora összeget az Egyesült Államokban pár napi fizikai munkával meg lehet keresni.

A Nyugat-Európába történő emigráció akkor lendült fel igazán, mikor az EU schengeni övezetéhez tartozó tagállamok 2002 elején feloldották a vízumkényszert. Elvileg egyhuzamban legtöbb 90 napot tartózkodhat román állampolgár az EU területén, de egy éven belül összesen csak 180 nap tölthető vízum nélkül ezekben az országokban. A 90 napos időszakok között szintén 90 napos szünetet kell tartani.

Az Egyesült Államokba való kivándorlással leginkább azok a diákok próbálkoznak, akik nyári idénymunkára kaptak három-négyhavi tartózkodásra, és munkavállalásra feljogosító vízumot. Közülük sokan azzal próbálkoznak, hogy a négy hónap eltelte után eltűnnek a hatóság szeme elől. Akit viszont illegális tartózkodáson ér a Bevándorlási Hivatal, az hazatoloncolásra, és az Egyesült Államokból való többévi kitiltásra számíthat.

Az USA a szeptember 11.-i terrortámadás óta különösen szigorúra fogta a vízumkiadást, és a Bush-kormányzat (gyér demokrata tiltakozás ellenére) hatalmas költségvetéssel belbiztonsági minisztériumot szervezett – többek között az illegális bevándorlás visszaszorítására.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!