Magyarok a leggazdagabb romániaiak toplistáján

2003. november 13. – 15:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

12 milliárd dolláros összvagyonnal 300-ra bővült a romániai gazdagok toplistája. A két legvagyonosabb erdélyi magyar, Teszáry és Verestóy 10, illetve 5 millió dollárral lett gazdagabb egy év alatt. Verestóy szenátori bevallásában 172 ezer dollár szerepel.

A listán szereplő gazdagok ranglistája azonban (egyelőre) korántsem állandó: a Capital gazdasági hetilap által összeállított lista szerint legkevesebb 5 évnek kell eltelnie ahhoz, hogy egy többé-kevésbé stabil rangsor jöhessen létre: a nemzetközi konjunktúra azt bizonyítja, hogy a vagyon megtartása ugyanolyan nehéz lesz, mint a megszerzése. A jelenleg gazdagoknak nagyvállalkozóból menedzserré kell fejlődniük, befolyásuk egy részét át kell adniuk egy szakértőcsoportnak, és partnereket kell keresniük. Amennyiben erre a váltásra nem képesek, el fognak tűnni. A leggazdagabbak három úton szerezték vagyonukat, mint visszaemlékezéseikből kiderül: az első csoport azokból áll, akik '89 előtti tapasztalatukat és kapcsolataikat kamatoztatták, a második csoport tagjai a privatizációs káoszt használták ki.

A készpénz nem szempont

A listát a Capital gazdasági hetilap nem a milliomosok készpénzszámlái szerint állította össze, hanem a birtokukban levõ üzletek, vállalatok felértékelése után. A felértékelésnél a tavalyi év üzleti adatait vették számításba, de figyelemmel követték az idei mutatók alakulását is. A felbecsülést a vállalatértékelõ cégek metodológiái szerint végezték, melybe beletartozik a birtokukban lévõ ingatlanok, területek, épületek piaci felértékelése is.

A harmadik csoport azokból áll, akik nulláról kezdtek, új cégeket alapítottak, és melyek a román államtól teljesen függetlenül fejlődtek. A 300 leggazdagabb romániai vagyona összesen 12 milliárd dollárra rúg – ez Románia bruttó nemzeti össztermékének (GDP) 26%-a. Közel 500 ezer alkalmazottat foglalkoztatnak – ez a romániai magánszférában dolgozók 11%-a.

A leggazdagabb emberek élvonala nem változott az elmúlt évben: továbbra is a vasgárdista múltjáról ismeretes, emigráns nagyvállalkozó Iosif Constantin Dragan számít a legtehetősebb románaiai állampolgárnak 800-850 millió dollárra becsült vagyonával, Ion Tiriac vagyonát 650-700 millió dollárra taksálják, a harmadik helyen pedig az European Drinks-tulajdonos Micula fivérek állnak 650 millióval. A Paunescu család vagyona 600-650 millió, az ötödik helyen Sorin Ovidiu Vantu kétes hírű üzletember áll a maga 460 millió dollárnyi vagyonával.

A toplistán szereplők 41%-a Bukarestben él –

ők összesen körülbelül 8 milliárd dollárt birtokolnak. Régiók szerint nézve a gazdagok második kedvenc lakhelye Várad környéke, azaz a

Partium

(7 üzletember, összesen körülbelül 860 millió dollár vagyonnal), illetve

Erdély

(49 dollármilliomos, akik vagyona ugyancsak 860 millió dollár körül mozog). A Partium messze leggazdagabbjai az European Drinks cégcsoportot birtokló Micula testvérek (650 millió dolláros vagyonnal).

Erdélyben Kolozs megyében él a legtöbb milliomos (14), azonban a leggazdagabb erdélyi nem kolozsvári, hanem

brassói

lakos: Ion Neculaie vagyona körülbelül 240-250 millió dollárra rúg. Negyedik helyen

Temes

megye található: itt 14 milliomos él, összesen 415-434 millió dolláros vagyonnal.

Maros

megyéből nyolcan (109-121 millió dollár) szerepelnek a toplistán,

Kovászna

megyéből hatan (73-82 millió dollár),

Hargita

megyéből pedig négyen (50-54 millió dollár).

A

Moldovában

lakó toplistások 736-797 millió dollárt birtokolnak, azonban gyanítható, hogy vagyonuk összesítve valójában sokkal többre rúg: ugyanis olyan híres-hírhedt személyiségek élnek itt, mint Corneliu Iacobov ,Viorel Hrebenciucvagy a Sechelariu fivérek , akik üzleteiket nagyrészt külföldi cégeken keresztül bonyolítják, és melyekről a Capital-nak nem sikerült adatokat szereznie.

A legkevesebb (vagyis egy) milliomos

Fehér

,

Calarasi

és

Gorj

megyében lakik.

Érdekeltségeiket tekintve

a toplistások közül a legtöbben (102 személy)

termelő tevékenységekben

(is) utaznak, második kedvenc a

kereskedelem

(94). 45 személynek vannak

turisztikai

érdekeltségei.

37 milliárdos üzletei valamiképp kapcsolódnak az

élelmiszeriparhoz

és 33-an birtokolnak

építőipari

vállalatot. 31 milliomosnak vannak érdekeltségei

IT- illetve távközlési

-cégekben,

mezőgazdaságból

pedig 23-an szereztek vagyont.

Hazai márkát sikerült alkotniuk

Dan Sucu: Mobexpert – bútoripar; Viorel Catarama – Elvila , bútoripar; Radu Timis: Cris-Tim – élelmiszeripar; Adrian Sarbu: Mediafax , Ziarul Financiar – média; Aurel Kober: Kober – festékipar; Nicolae Zahiu: Condem , építõipar – Mihai Miron: Eurofarm – gyógyszeripar; Marius Ilie: Ferma Natural – élelmiszeripar; Adrian Butuca: Polirom – könyvkiadás; Octavian Radu: RTC – irodai eszközök; Ilinca család: Topway – élelmiszeripar; Gabriel Carlig: Jolidon – készruha-ipar; Josef Seroussi: Signor Seroussi, Madame Seroussi – készruha-ipar; Damian Mereu: Croco – élelmiszeripar;
Ennek ellenére a Synovate közvélemény-kutató cégnek a Biz magazin számára végzett felmérésébõl kiderül, a fenti milliomosok márkái közül egyik sem elég erõs ahhoz, hogy ismertségét tekintve labdába rúgjon a nagy nyugati brandek közt. A legerõsebb romániai márkát Radu Georgescunak, a RAV Antivirus fejlesztõjének sikerült felépítenie, azt azonban eladta a nyáron a Microsoftnak. Román címkék közül még az Arctic és a Dacia a legismertebb, azonban mindkettõ külföldi tulajdonban van. Az elsõ öt, legsikeresebb márka a román piacon a Coca-Cola , a Mercedes , az Ariel , a Philips és a Colgate. A legnagyobb ismertségbeli növekedést a román piacon a mobiltelefon-szolgáltatók érték el az utóbbi öt évben.

A mezőnyben előkelő helyen magyar üzletemberek is vannak,

meg kell azonban jegyezni, hogy a Capital kiadványában az olvasó nem talál számszerűsített rangsort: az egyes személyek pontos helye a toplistán nem dönthető el egyértelműen, mivel vagyonuk nagyságát is csak megbecsülni lehet.

A váradi lakhelyű

Teszáry Zoltán

, az RCS&RDS távközlési cégcsoport tulajdonosa a maga 80 millió dolláros vagyonával a leggazdagabb. Az RCS&RDS már a környező országokban (Magyarországon és Szlovákiában) is jelen van, és tavaly 1,1 millió dolláros nyereséget könyvelhetett, így Teszáry az országos toplista 27. helyét foglalja el. Tavalyi mérésében vagyonát 60-70 millió dollárra becsülte a szaklap.

Teszáry Zoltán szinte soha nem jelenik meg a nyilvánosság előtt, üzleteit a háttérből irányítja. Saját elmondása szerint őt inkább az üzlet érdekli, semmint a pénz. Szerinte a vagyon nagyon viszonylagos és változó dolog, ezért csak óvatosan érdemes beszélni róla.

Prosszer Zoltán és Gabriella

Marosvásárhelyen, illetve Bécsben élő házaspár következik a romániai magyar toplistán 55-60 millió dolláros vagyonnal. Az országos összesítésben a 40-41.-ik hely tájékán leljük fel őket. Főleg autóalkatrészekkel, autókkal és motorkerékpárokkal kereskednek.

Verestóy Attila

, RMDSZ-szenátor a harmadik a romániai magyarok közt. Az ő vagyona 25 millió dollárra rúg a Capital becslése szerint, így a 100. hely körül mozog a toplistán. Verestóy 20 cégben rendelkezik érdekeltséggel, mely cégek fafeldolgozással, mezőgazdasággal, szállítással vagy könyv- és lapkiadással foglalkoznak.

Verestóy Famos nevű bútorgyára 15 millió dolláros forgalmat bonyolított. A legutóbbi időben nagyon sok pénzt fektetett a Trinserv tejtermék-gyárba. Az üzletember-szenátor vagyonát tavaly 15-20 millióra becsülték, ebből szenátori vagyonnyilatkozatában 172 ezer szerepel.

Ugyancsak 25 millió dollárra rúg

Mudura Sándor

nagyváradi vállalkozó vagyona. Mudura a nagyváradi Lotus Plaza tulajdonosa, ugyanakkor pedig Kinder-tojásokba gyárt játékfigurákat. A múlt rendszer idején a tisztiorvosi szolgálat (Sanepid) ellenőre volt, majd Németországba emigrált, ahol 40 évesen végzett el egy kereskedelmi egyetemet. 1988-ban alapította első mezőgazdasági cégét Magyarországon, ugyanitt ismerte meg Medgyessy Péter jelenlegi magyar kormányfőt is, akinek máig jóbarátja.

Bába György

22-24 milliós vagyonával körülbelül a 110. helyet birtokolja az országos toplistán. Kézdivásárhelyen él, és a Cosmo háztartási elektronikát forgalmazó üzletlánc tulajdonosa. Az üzletláncnak évente több, mint 30 millió dolláros forgalma van. Az eredetileg informatikus végzettséggel rendelkező Bába könyvelő-programokat készítő cégének csődje után 1994-ben nyitotta meg első boltját, melyben két alkalmazott hazai gyártmányú elektronikai termékeket árult.

Szarvadi Loránd

kicsivel szegényebb vagyonnal rendelkezik (21- 23 millió val), azonban ugyancsak kézdivásárhelyi, és a Domo elektronikai cikkeket forgalmazó üzletlánc tulajdonosaként Bába konkurense. A Domo-nak 2000-ben 20 üzlete volt, de ezt 2003-ra megtriplázták.

130.-ik hely illeti meg a kézdivásárhelyi

Hegedüs Ferencet

, a Domo üzletlánc társtulajdonosát, akinek vagyona körülbelül 15-17 millió dollárra rúg.

A csíkszeredai

Kurkó János

vállalkozó hozzávetőlegesen a 142-ik helyet vallhatja a magáénak. Vagyona 13-15 millió dollárra tehető, turizmusban és ingatlan-üzletben érdekelt. Hobbija az autóversenyzés – a Mazda szuperkupában és a Porsche szuperkupában versenyez, ugyanakkor egy hoki-klubot is vezet. Gyermekkorában lelkész szeretett volna lenni, de végül autó-villamossági szakiskolát végzett. 1992-ban két évig Magyarországon dolgozott autószerelőként, aztán 1998-ban két benzinkutat vásárolt, valamint egy saját autó-szervizt nyitott. Jelenleg több üzlethelyiséget ad bérbe, valamint több hotel tulajdonosa. A közeljövőben bevásárlóközpontot szeretne építeni Bukarestben.

Fodor Zsolt és Szilvia

kolozsvári vállalkozó-házaspár 12-14 millió dolláros vagyonnal rendelkezik, mely a 155. helyet jelenti a toplistában. Ők az évi 20 millió dolláros forgalommal rendelkező EuroGSM mobiltelefon-forgalmazó tulajdonosai. A cégnek 65 üzlete van az országban. Az EuroGSM első kolozsvári boltja a GSM-mobiltelefon rendszer bevezetésének napján nyílt.

A kolozsvári

Hristea Erika

a Secpral Pro tulajdonosa, vagyona körülbelül 8 millió dollár, így a 200. helyen áll a toplistában. Cége hőközpontokat és csöveket forgalmaz nagybani tételben, tavaly 13 millió dolláros forgalmat könyvelt el.

Bajkó Miklós

Csíkszeredában él, és műanyag kazetták gyártásából 6-7 millió doláros vagyont szerzett. Bajkó cégei a Berolina Plastics, illetve a Harplast. Egy szállítási cégban, az Oscar Com-ban is érdekelt, és a jövőben turizmusba szeretne pénzt fektetni.

Ugyancsak 6-7 millió dollárra tehető a székelyudvarhelyi

László János

vagyona. Ő a Mol Carrier motorolajok importőre. Vállalata, az Impar, több, mint 10 millió dolláros forgalmat tudhat magáénak. A vállalkozó ugyanakkor turizmusban is utazik, illetve ingatlan- és média-érdekeltségei vannak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!