Nem kell többé adót bevallani?

2003. szeptember 22. – 16:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Iliescu határozott nemet, Nastase óvatos igent mond az adótábla egységesítésére. Ha bevezetik az intézkedést, a munkavállalóknak nem kell adóbevallást írniuk: jórészt megszűnik az alig 3 éve bevezetett rendszer.

Három nap alatt szándékszik meggyőzni a közvéleményt az egységes, 23%-os adókulcs bevezetésének fontosságáról Mihai Tanasescu pénzügyminiszter. Tanasescu vasárnap úgy nyilatkozott, a kormányfő és az államfő véleménye világos, mostmár csak azokat kell a döntés mellé állítani, akik ellenezték a tervezett módosítást, vagyis a szakszervezeteket. A pénzügyminiszter szerint az egységes adózás hasznos a munkavállalóknak.

Az elnök nemet mond

Szombaton viszont Ion Iliescu nyíltan ellenezni kezdte az adózási rend, az adótábla módosítását. Több diplomatikus nyilatkozat után az államfő Bukarest városnapján azt közölte, a társadalomnak nem volna a hasznos a megítélése szerint igazságtalan intézkedés. Az eddig alkalmazott adósávok az elnök szerint sokkal jobban szolgálják az eltérő társadalmi rétegek érdekeit.„A lépcsős adórenszer pártján állok, mert az a helyes, hogy mindenki aszerint fizessen, amennyi bevétele van. Ezt sokan kifogásolják ugyan, de ez az adórendszer a helyes, és ezért alkalmazzák ezt Európa-szerte” – állapította meg az elnök, Görögországgal példálózva, ahol 5 és 55% között mozognak az adósávok. Iliescu szerint egységes adókulcsot csak Oroszország, Csehország és Litvánia alkalmaz.

Az elnök ugyanakkor elismerte, hogy az adózás egységesítésével könnyebb lenne begyűjteni az adókat, és valószínűleg a feketegazdaság is visszaszorulna. A kormány pont erre hivatkozva tervezi, hogy az eddig sávos adózást (ahol a kisebb jövedelműek, 18-23-28%, a kiemelkedően keresők 34-40%-ot fizetnek be az államkasszába) egységesíti.

Mégis eltörlik az adóbevallást?

Pénzügyi tanácsadó cégek szerint az egységes adótábla növelné az adóbevételeket, másrészt a lakosságot a kisjövedelműeknek adott, emelt összegű szociális segéllyel, családi támogatással lehetne kárpótolni.

Az egységes adótábla bevezetésével együtt értelmét veszti a három évvel ezelőtt jelentős kormányzati felhajtás közepette bevezetett személyi jövedelemadó-bevallás. Tehát az alkalmazottak megszabadulnak a bevallással kapcsolatos bonyodalmaktól, igaz, az új adótábla több kedvezményt is eltöröl egyúttal. Ha a Nemzetközi Valutaalap is rábólint a tervezetre, és a parlament is megszavazza, januártól ismét a munkáltatók fogják eleve levonni az adót a fizetésekből, és ők fizetik be az államkasszába.

Kerekes Gábor vállalkozó a tervezetrõl

A kisfizetésûek nem fogják megérezni, hogy 5%-al több adót fizetnek. Úgy állapíthatták meg pont 23%-ban az adókulcsot, hogy kiszámolták az összes adófizetõ által fizetett adó számtani középarányosát. Ideális esetben így az államnak pontosan ugyanannyi jövedelme kellene legyen, mint ezelõtt

Nem kell adóbevallási ívet benyújtaniuk azoknak sem, akik több munkahelyen dolgoznak, bérükből szintén munkáltatójuk von le, miután a személyi kedvezményt (ez marad a korábbi adórendszerből) figyelembe vette. Ezt az adócsökkentési lehetőséget súlyozottan kell felszámítani, azaz a korábban 18%-kal adózókat kell kompenzálni úgy, hogy végeredményben ne károsuljanak az egységes 23% miatt.

A több gyermeket nevelők viszont külön kedvezményre nem számíthatnak. A szellemi szabadfoglalkozásúak, például az ügyvédek, ezentúl is adóbevallást kell készítsenek, mert csak így tudják átalányadózás révén levonni adóalapjukból a munkájukkal kapcsolatos mindennapi költségeket.

Nastase inkább kivár

Nastase miniszterelnök pénteken ismét megerősítette, egyetért a döntéssel, de azt is hozzátette, más megoldást is el tud képzelni, ha az egységesített adótábla nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. A kormányfő némileg visszakozva azt is közölte, a kabinet nem fog a többség ellenében dönteni, ezért sem szavaztak meg rendeletet a legutóbbi kormányülésben erről a kérdésről.

Nastase szerint még egyszer le kell ülni tárgyalni a szakszervezetekkel, a munkáltatók szakmai szövetségeivel és gazdasági elemzőkkel. A kormányfő szavaiból az is kiderül, akkor vezettetné be szívesen az új adórendszert, ha szélesebb körben támogatnák a lépést. Csütörtökön több szakszervezet és munkáltatói szövetség egységesen, közös nyilatkozatban tiltakozott a 23% ellen.

Az érdekvédő szervezetek megosztottak

A szakszervezetek álláspontja viszont ingadozó. Korábban az Országos Szakszervezeti Tömörülés (BNS) úgy vélekedett, a döntés csak a kiemelkedően sokat keresőknek volna hasznos, és megsértené az arányos és egyenlő közteherviselés elvét. Pénteken a BNS illetékese már azt közölte, hogy a pénzügyminisztérium olyan adatokat mutatott be a szakszervezetnek, „amelyeket meg kell vizsgálnunk”.

Az Alfa Kartell szakszervezeti szövetség is az adatoktól teszi függővé, támogatják-e a tervezett döntést vagy sem. Egyelőre az Alfa alelnöke azt nyilatkozta, hogy az új adótábla részben megfelel a szakszervezeteknek. A pénzügyminiszter ötletét eddig egyetlen szövetség, a CNSLR-Testvériség szakszervezet támogatja egyértelműen. A CNSLR azért tartja hasznosnak az intézkedést, mert így több adó folyna be az államkasszába, tehát feltehetően többet lehetne így a költségvetésből a közalkalmazottaknak juttatni. A Testvériségnek több ilyen szakszervezet is tagja.

Hírforrás: BBC, Mediafax, Capital

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!